07/03/21

Presentació del llibre il·lustrat Dones olesanes al Parc Municipal

La presentació l'han organitzat conjuntament l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat i Edicions Paper d'Estrassa i dins de totes les activitats que s'han organitzat des de la regidoria de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ per commemorar el Dia internacional de les dones.

Image
Dones Olesanes portant el Cartell de la Presentació del Llibre al Parc Municipal

L'acte de presentació del llibre il·lustrat Dones olesanes de l'editorial Edicions Paper d'Estrassa s'ha celebrat aquest diumenge 7 de març a l'escenari del Parc Municipal i en el marc de les activitats que ha organitzat l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat per commemorar el Dia internacional de les dones. A més d'organitzar l'acte conjuntament amb l'editorial, l'Ajuntament ha patrocinat el projecte fent possible que Edicions Paper d'Estrassa editi material pedagògic basat en l'obra per tal que els centres escolars del municipi puguin tractar la temàtica a les aules. De fet, durant la presentació del llibre, la regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, Ada Agut i Domènech, ha assegurat que "des de l'Ajuntament estem molt contents i agraïts d'haver pogut participar en aquest projecte des del qual es dona visivilitat a quinze dones olesanes que han fet el gran esforç de tenir cabuda en un espai de poder tradicionalment ocupat per homes". 

L'acte ha estat un èxit d'assistència tot i que l'aforament estava limitat per la situació sanitària de la Covid-19 i s'ha celebrat tenint en compte totes les mesures de seguretat establertes. La presentació de Dones Olesanes ha comptat amb la participació de l'editor, Quim Moreno; la coordinadora de la comissió assessora de dones, Montse Font; l’autora dels textos, Mireia Baró; dues de les dones protagonistes del llibre, Mònica Figueras i Júlia Vergara; i la l’autora de la il·lustració de Júlia Vergara, que és la que està a la portada del llibre, Jènifer Ambròs.

Quim Moreno va explicar àmpliament que va decidir tirar endavant amb aquest projecte l'estiu passat i amb l'objectiu de posar en valor el testimoni vital de dones d’Olesa de Montserrat i de donar-les a conèixer "sobretot entre el públic més jove". La publicació relata els testimonis de M. Carmen Fernández, directora d’Innovació de Mediapro; Pepita Pascual, primera alcaldessa d’Olesa de Montserrat; Eva Creus, enginyera química que ha treballat amb la NASA; Elisenda Solsona, escriptora i guanyadora de dos premis literaris; Roser Cascante, soprano i professora de música; Verònica Pamiés, atleta paralímpica; Júlia Vergara, investigadora de la Covid-19 i veterinària; Mònica Figueras, vicerectora de la Universitat Pompeu Fabra; Soufia Haji Shov, presidenta de l’Associació Ajial de dones marroquines; Mercè Roquer, gerent de l’Ajuntament d’Olesa; Llum Mascaray, activista social i professora; Eulàlia Vila, jugadora de bàsquet; Dolors Xairó, biòloga i ex-directora d’operacions de Grífols; Carme Gómez, fundadora d’Ariadna contra el càncer de mama i Rosa Segura, fundadora de l’Associació Prodisminuïts Santa Oliva. Les quinze dones protagonistes apareixen al llibre il·lustrades per les següents autores locals: Ona Boixader, Marta Font, Inma Clemente, Maria Grimau, Alícia Latorre, Sara García, Jenifer Ambròs, Montse Cascante, Mònica Ortega, Marta Martínez, Lara Pallarès, Núria Fandos, Judith Matas, Anna Agudo i Eva Fernández. Els textos i la documentació són obra de la periodista Mireia Baró. 

Per tal de fer la tria, Moreno va destacar que va decidir crear una comissió de treball que fos qui decidís les protagonistes del llibre "per tal de fer-ho des d'una mirada molt àmplia i diversa". La comissió encarregada d'escollir les 15 dones han estat Mireia Baró, Anna Casado, Núria Jané, Camil·la Sánchez, Oliva Serra, Mariona Sanmartí, M. Dolors Vilardell i Montse Font, que va fer el paper de coordinadora. Font va participar a la presentació de llibre i va destacar que la tria es va fer tenint en compte que fossin "de diferents sectors i mostrar aquelles professions en les quals la dona és menys visible" i va remarcar que "la tasca no va ser fàcil, hi havia molt potencial entre totes les dones proposades".

Durant l'acte de presentació també hi van intervenir Mònica Figueras i Júlia Vergara que es van mostrar satisfetes pel resultat del llibre tot i que van reconèixer que els hi havia sorprès que la comissió de treball les triés. Tant Figueras com Vergara van posar alguns dels exemples de les dificultats amb què es troben les dones en l'àmbit professional i en tot el camí que queda per fer sobretot en la conciliació laboral i familiar per a les dones. 

L’acte va cloure amb l’entrega d’un exemplar del llibre i una làmina a cadascuna de les quinze protagonistes de la mà de l’autora de cada il·lustració. A més, protagonistes i il·lustradores van signar exemplars a les persones interessades.