Presentació de la base de dades dels deportats del Baix Llobregat als camps nazis

L'acte s'ha celebrat el dissabte 15 de maig a l'Escorxador amb la participació de l'Amical de Mauthausen i la Xarxa de memòria democràtica del Baix Llobregat del Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

Image
Presentació de la base de dades dels deportats del Baix Llobregat als camps nazis

 

L'alcalde d'Olesa de Montserrat, Miquel Riera, i el regidor de Cultura i Memòria històrica de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, Xavier Rota, van ser els encarregats de donar la benvinguda a l'acte de presentació de la base de dades dels deportats del Baix Llobregat als camps nazis que s'ha celebrat aquest dissabte a la tarda a l'Escorxador. L'acte formava part d'un conjunt d'activitats que s'han organitzat en el marc del 5 de maig que es commemora el dia d’homenatge a les persones deportades als camps de concentració víctimes del nazisme. 

L'acte de presentació de la base de dades va començar amb una ponència marc La deportació republicana als camps nazis de l'historiador i membre de l'Amical de Mauthausen, Joan Calvo, que va explicar com es va produir l'arribada d'exiliats espanyols després de la Guerra Civil als camps de concentració. Tot seguit, Isidoro Teruel, també membre de l'Amical de Mauthausen, va presentar la recerca de dades de les persones deportades del Baix Llobregat que s'ha fet amb la col·laboració de la Xarxa de memòria democràtica del Baix Llobregat. Durant la presentació, Teruel va explicar que, ara per ara, hi ha 89 homes de 22 municipis de la comarca que van ser deportats a camps nazis tot i que "aquesta base de dades és una recerca viva, que s'amplia a mesura que arriben més dades" i que es fa amb l'objectiu "d'apropar la història de cadascun dels deportats: d'on eren, quina era la seva professió, com era el seu entorn, quan es van exiliar i com van arribar al camps nazis així com quin va ser el seu destí". 

Des del Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, Neus Ribas, va presentar al públic assistent la tasca de la Xarxa de memòria democràtica del Baix Llobregat que ha estat, des del principi, crear un espai d'interacció i coordinació a la comarca, sumant a tots els municipis interessats així com entitats i organismes que desenvolupen projectes de memòria democràtica. Ribas va destacar que la creació de base de dades ha estat un projecte coordinat amb l'Amical de Mauthausen i que ha estat possible tot i la situació de pandèmia per la covid-19.

El president de l'Amical de Mauthausen, Enric Garriga, va ser l'encarregat de presentar el treball de la Xarxa Mai Més, a la qual l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat hi forma part, i que té com objectiu principal que l'horror nazi no caigui en l'oblit així com fer prevenció del feixisme amb la col·laboració dels municipis, entitats i centres educatius. 

L’acte el va cloure el conseller de Memòria del Consell Comarcal, Jordi Carbonell, que va començar la seva intervenció agraint la feina feta per les diverses entitats per confeccionar la base de dades i pel seu esforç per tal que no s'oblidin les atrocitats del nazisme per evitar que es tornin a repetir els mateixos horrors. Aquest diumenge, 16 de maig, al matí, el Parc de Torreblanca de Sant Feliu de Llobregat ha acollit un acte d’homenatge a les persones de la comarca deportades als camps de concentració nazis.