Olesa acull la presentació de la base de dades dels deportats del Baix Llobregat als camps nazis
L'acte es durà a terme el dissabte 15 de maig a l'Escorxador a partir de les 18.00 h. Per assistir-hi, cal fer reserva prèvia d'entrades al portal Vivetix. La presentació s'inclou en un conjunt d'actes per commemorar el Dia d'homenatge als morts als camps de concentració nazis que es celebra cada 5 de maig.
El regidor de Cultura i Memòria històrica de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, Xavier Rota, ha destacat la importància de l'acte de presentació de la base de dades dels deportats del Baix Llobregat als camps nazis perquè és "fruit d'una investigació que es treballa conjuntament des de l’Amical de Mauthausen amb la col·laboració d’altres institucions públiques i ajuntaments" a la vegada que "suposa un pas important per al procés de reparació de les víctimes i les seves famílies". Xavier Rota ha recordat que aquesta presentació estava prevista a l’octubre passat, però l’empitjorament de la situació de la pandèmia i la instauració del confinament municipal va provocar que, finalment, s'optés per posposar l’acte per quan millorés la situació sanitària.
A Olesa de Montserrat, la base de dades amb les víctimes olesanes dels camps de concentració nazis es va presentar el passat mes de gener, quan també es va organitzar un homenatge institucional a les víctimes en el marc de la commemoració del Dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust. El regidor de Cultura i Memòria històrica ha destacat el gran valor la feina d’investigació que està duent a terme l'entitat Amical de Mauthausen, una tasca que continua i un llistat que es va actualitzant a mesura que s’aconsegueix nova documentació. De fet, segons ha remarcat Rota, quan es va començar la base de dades de deportats al Baix Llobregat es tenien comptabilitzats una quarantena de persones i actualment ja en són una vuitantena. Al marge de la xifra, el regidor ha destacat que aquesta feina "ajuda a resoldre el dubte que tenien moltes famílies que no sabien què va passar amb el seu familiar després d’exiliar-se després de la Guerra Civil".
La presentació de la base de dades s’emmarca en un conjunt d’actes al llarg d’aquest cap de setmana: el divendres 14 de maig s’ha organitzat un cinefòrum a Sant Feliu de Llobregat en el qual es podrà veure Holocaust i deportació: història, memòria i cinema. El dissabte es farà la presentació de la recerca de persones deportades del Baix Llobregat a Olesa i el diumenge al parc de Torreblanca de Sant Feliu es farà un acte d’homenatge a les persones de la comarca deportades als camps de concentració nazis. Les activitats s’han emplaçat aquest mes de maig aprofitant la commemoració el 5 de maig del dia d’homenatge a les persones deportades als camps de concentració víctimes del nazisme.
Pel que fa a l’acte que acollirà Olesa, consistirà en una ponència i taula rodona a càrrec de Joan Calvo, Isidoro Teruel i Enric Garriga, de l’Amical de Mauthausen; Neus Ribas, del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. La moderació anirà a càrrec de M. Jesús Bono també del Centre d’Estudis Comarcals. A la presentació, hi intervindrà el regidor de cultura i memòria, Xavier Rota i l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera. L’acte el clourà el conseller de Memòria del Consell Comarcal, Jordi Carbonell.
Si algú hi vol assistir a l’acte que acollirà Olesa aquest dissabte a l'Escorxador, només cal fer reserva d’entrades a través del portal vivetix. com. Per reservar entrades a la resta d'activitats, es pot fer a través del web del Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat.