14/02/21

Baixa la participació a les eleccions al Parlament d'aquest 14F: fins a les 13h ha votat el 21,55% a Olesa de Montserrat

Un total de 3.782 persones han votat fins a les 13h a Olesa, (un 21,55% del total), xifra inferior al 35,2% que hi va haver als anteriors comicis al Parlament del 2017. Aquestes dades són similars al general de tot Catalunya, on ha votat un 22,77%, 11,92 punts menys que a les anteriors eleccions del Parlament en uns comicis especials marcats per la pandèmia de la Covid-19.

Image
Col·legi electoral del IES Daniel Blanxart amb les meses electorals i personal de l'escola fent la desinfecció

La participació a Olesa fins a les 13h ha estat del 21,55% (3.782 persones que han votat del total de 17.547 que tenen dret a vot), això representa 13,7 punts menys que la que hi va haver als anteriors comicis al Parlament de Catalunya l'any 2017 que va ser del 35,2% (6.042 persones). Les dades al municipi, però, han estat semblants a les de la resta de Catalunya on a les 13h ha estat del 22,77​%, 11,9 punts més baix que als comicis del 21 de desembre del 2017, que va ser del 34,69% a la mateixa hora.

Ja s'esperava una participació a la baixa, especialment a aquesta hora. Cal tenir en compte que fins a les 12 del migdia votaven el col·lectius més vulnerables, la gent gran, i també es preveu un increment del nombre de vots per correu.  Aquest vot ha crescut exponencialment i aquests comicis arriba al 5,3% del total del cens. En la convocatòria del 2017, la xifra va ser de l'1,48%.

El matí ha transcorregut amb un constant degoteig de votats però sense formar-se en cap moment cues a l'exterior dels col·legis. No ha estat fins a partir d'aquesta hora, que ho feia la població en general, que jan començat a formar cues de votants als diferents col·legis electorals d'Olesa.

A l'exterior dels col·legis electorals, els i les votants han mantingut les distàncies de seguretat i amb mascareta i s'han rentat les mans amb gel hidroalcohòlic abans d'entrar a votar. La majoria dels i les votants ja han portat la papereta amb el sobre preparat de casa.

Als col·legis, personal de desinfecció ha anat fent neteges periòdiques de l'espai. Abans de la constitució de les meses s'ha pres la temperatura a tots els membres i se'ls ha proporcionat guants, mascaretes FFP2, pantalla facial i gel hidroalcohòlic. També hi haurà Epis o equips de protecció especials i integrals per la franja de 19h a 20h de la tarda.

Per complir amb les segures de seguretat del Procicat, en aquests comicis hi ha meses electorals que s’han traslladat a espais més amplis i ventil·lats com és el cas de les meses electorals del Centre Cívic que s’han traslladat al pavelló Sant Bernat; i la de l'edifici dels Safaretjos, a la Casa de Cultura. Els col·legis electorals ubicats a les seus socials de les AAVV de Poble Sec, La Central i Les Planes s’han ubicat respectivament al gimnàs de l'escola Puigventós, l'Escorxador i el gimnàs de l'institut Daniel Blanxart. A tots s’han instal·lats cartells informatius i la targeta censal que s’ha fet arribar al domicili ja recull la ubicació del col·legi actualitzada.

Com és habitual, els col·legis electorals estan oberts, fins a les 20.00h. Per evitar contagis, el Procicat recomana distribuir les franges horàries de votació per col·lectius. Al matí de les 9.00h a les 12.00h han votat les persones grans i col·lectius vulnerables; de 12.00h a 19.00h a la població en general, i , a última hora, de 19.00h a 20.00h, les persones positives de Covid-19 o que es trobin confinades per contacte estret. 

La jornada electoral a Olesa s’ha desenvolupat amb normalitat i sense incidències destacables a les 27 meses dels 10 col·legis electorals.