12/07/22

Olesa disposa d'un "Balcó" privilegiat a Montserrat, dins un projecte turístic comarcal

El mirador del Coll de Les Espases s'emmarca dins del projecte "Els set balcons de Montserrat" que pretèn impulsar el turisme a la zona.

Image
Una persona d'esquena mirant les vistes del mirador

El massís de Montserrat és un dels principals reclams turístics de Catalunya per on passen milers de visitants durant tot l'any entre amants de la natura, de la cultura i esportistes de tota mena (senderistes, ciclistes...).

Per beneficiar-se del seu potencial turístic, els municipis del Baix Llobregat que l'envolten participen en el projecte dels Set Balcons de Montserrat, on participa Olesa i sis municipis més com Castellví de Rosanes,  Abrera, Collbató, Martorell, Sant Esteve Sesrovires i Esparreguera.

Amb l’objectiu d’atraure visitants i dinamitzar el municipi, a Olesa s’ha instal·lat un d’aquests balcons: el “Balcó d’Olesa de Montserrat”, un mirador al Coll de Les Espases,  que està integrat en el paisatge i permet observar la fauna i la flora del territori i unes vistes panoràmiques privilegiades a Montserrat.

L’Ajuntament d’Olesa ha complementat aquesta instal·lació amb diferents monòlits informatius instal·lats en el recorregut que puja al Mirador. D’aquesta manera, el visitant trobarà diferents punts d’observació per descobrir els valors del patrimoni natural i cultural més destacable del municipi, com ara les seves oliveres o el riu Llobregat.

S’hi van instal·lar un total de 6 plafons: el primer, amb informació introductòria de l’itinerari, s’ha ubicat a la pista d’atletisme, a l’inici del recorregut que és a la Creu de Beca, al barri de Les Planes. La resta, son plafons explicatius del patrimoni: informació de l’olivera Palomar, mirador al balneari de La Puda, mirador al riu Llobregat i colònia Sedó, a la barraca olesana de pedra seca. Dels 5 que s’han instal·lat, 4 se’ls han endut per actes vandàlics, han arrencat el plafó i han fet grafitis en el suport, i ara s’hauran de reposar.

Per a donar a conèixer aquest itinerari del Balcó d’Olesa, al setembre també és previst organitzar una ruta explicativa del camí al Coll de les Espases amb un guia de muntanya.  La ruta culmina al mirador i la tornada es pot fer amb un recorregut circular que porta de nou a la sortida, a la Creu de Beca.

 

7 balcons amb vistes al massís de Montserrat

La iniciativa ha permès  instal·lar set balcons amb vistes al massís, uns voladissos situats en llocs estratègics des d’on es pot tenir una visió panoràmica excepcional de Montserrat. Entre altres atractius, destaca una àmplia xarxa de senders, ideal per al turisme tant de senderisme, com excursionisme, ciclisme o turisme familiar.

L’habilitació d’instal·lacions singulars en miradors naturals i panoràmics té l’objectiu de ressaltar el territori del Baix Llobregat a través de l’espectacular teló de fons de la muntanya de Montserrat. L’objectiu és que els miradors, juntament amb la Xarxa de Senders, augmentin l’oferta de natura de la zona nord de la comarca el proper any.

El projecte dels 7 Balcons de Montserrat va iniciar a l’any 2021 i es tracta d'una iniciativa impulsada pel Consorci de Turisme del Baix Llobregat, amb el suport dels municipis que hi participen; dels Plans de Foment Territorial del Turisme (del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat), i també amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Documents relacionats