Olesa celebra la Setmana Santa recuperant tots els actes tradicionals

La Ruta dels Misteris i La Passió d'Olesa han estat les protagonistes d’aquesta Setmana Santa a Olesa de Montserrat. Enguany, per aquestes dates festives i litúrgiques, també s'ha volgut recuperar la tradició olesana de recollir farigola a l'entorn de La Puda i els cantaires de les Caramelles d'Aulesa han tornat a recórrer els carrers del municipi.

Image
Imatge de la Verge

Olesa de Montserrat viu intensament la Setmana Santa amb un programa d’activitats que atrau l’atenció de multitud de persones, tant olesanes com vingudes de fora del municipi. Després de dos anys d’aturada a causa de la pandèmia, la celebració d’enguany ha estat especialment emotiva per a la ciutadania i per les entitats, que han vist com els carrers de la vila tornaven a acollir amb normalitat els principals actes del municipi durant aquestes dates: la Ruta dels Misteris, la Passió d’Olesa, la recollida de farigola a l’entorn de La Puda i les cançons populars de les Caramelles d’Aulesa.

Els carrers del centre d’Olesa han estat l'escenari aquests dijous i divendres Sant de l’especial pelegrinatge dels Misteris d’Olesa: les onze imatges que representen diferents escenes de la Passió de Crist i que s’han pogut visitar a locals, a cases particulars de la vila i a la Parròquia de Santa Maria. Alguns dels visitants han aprofitat per participar en les visites guiades que s'han ofert des de l’Associació Col·lectiu Misteris d’Olesa i des de “Turisme Olesa de Montserrat”, per a aprofundir en la història, les curiositats i la tradició dels Misteris, així com per descobrir racons i indrets de la vila, alguns dels quals encara són poc coneguts, fins i tot, per la ciutadania del municipi.

Les onze imatges que s’han pogut visitar, i que conformen la ruta dels Misteris,  han estat el Bes de Judes (C/Colom, 149) seguit per l'Ecce Homo (C/Església, 32); el Camí del Calvari (C/Ample, 39, a Cal Pel·la); la Flagel·lació (C/Creu Real, 18); L'oració de l'Hort (C/Santa Oliva, 34); el Sant Crist, La Pietat i la mare de Déu dels Dolors o Dolorosa, a l'església parroquial; el Sant Sepulcre (C/Forn, 2), la Soledat (C/ Angelines, 24) i el Crist de l'Agonia, a l'església de Sant Salvador, ubicada al carrer Indústria. Les imatges han restat exposades acompanyades de rams de flors, ciris i els espectaculars grillats, les plantes de brots blancs que, com és habitual, vesteixen totes les escenes dels Misteris.

Sara Valls, presidenta de l’Associació Col·lectiu Misteris d’Olesa, va explicar que, després de dos anys, reprendre la Ruta dels Misteris de manera presencial ha estat complicat, però “tenim molta felicitat per la bona acollida, tant per part de la ciutadania del municipi com de molts visitants vinguts de fora. A les cofraries estan molt il·lusionats perquè, a més a més, tots els Misteris han quedat preciosos”.

D'altra banda, aquest dijous es va celebrar la Missa del Sant Sopar a la Parròquia de Santa Maria i un concert pregària a càrrec de la Coral Santa Maria al misteri del Bes de Judes. L’església parroquial va acollir també a la tarda de divendres Sant la litúrgia de la mort i passió de Jesús i el tradicional Via Crucis. Ahir dissabte es va celebrar la Vetlla Pasqual i aquest matí han finalitzat els actes religiosos amb la pasqua infantil catequètica i el bateig de nens i nenes.

El programa d’activitats de Setmana Santa es tancarà el dijous, 21 d’abril, a les 19 h, amb l’entrega de premis del concurs d’Instagram, i el de la Ruta dels Misteris infantil i de joventut al local de la Comunitat Minera Olesana.

Els Misteris d’Olesa: tradició i innovació

Malgrat comptar amb centenars d’anys d’història, els Misteris d’Olesa s’han adaptat a les noves tecnologies oferint un servei d'àudio-guia mitjançant codis QR, fet que permet fer el recorregut sentint-ne explicacions amb el telèfon mòbil. A més a més, el Col·lectiu Misteris d’Olesa ha organitzat un concurs de fotografia d’Instagram per impulsar també la presència dels Misteris d’Olesa a les xarxes socials. Tanmateix, els joves d’entre 15 i 35 anys han rebut una targeta a l’inici de la ruta per segellar a cadascun dels Misteris per entrar en un sorteig.

La tradició dels Misteris es remunta a finals del segle XVII i es va desenvolupar també durant tot el segle XVIII. Posteriorment, es va anar mantenint, tot i que de manera interrompuda, fins que, ja al segle XX, es va recuperar cap als anys 40. Es van mantenir fins a finals dels anys 60, quan es van prohibir per part de la parròquia local, arran unes indicacions del concili Vaticà II i el bisbat de Barcelona. Després de diferents intents per recuperar-ho, finalment va ser possible el 1994, gràcies a la insistència de l'olesà Mariano Segura.

La Passió d’Olesa: un espectacle renovat

La Passió d'Olesa també va oferir una representació especial Divendres Sant, amb la particularitat que també es va poder seguir des de casa via streaming. 

Aquesta temporada, la Passió d’Olesa ha estrenat la que potser és la transformació més gran de l’espectacle de les darreres dècades, amb un nou concepte dramatúrgic i una potència escènica a l’alçada de grans produccions. Un dels canvis més destacats és en la durada de l'espectacle, que s'escurça a dues hores i 15 minuts, i passa de tres a dos actes. 

La nova dramatúrgia aposta perquè l'espectacle no segueixi un ordre estrictament cronològic en les escenes, que ara s’enllacen d’una manera fluida i àgil. També s'han recuperat textos que feia dècades que no es representaven i, alhora, s'han suprimit quadres que feia temps que formaven part de l’espectacle, enguany sota la direcció de Xavier Povill i Joan Gil.

L’espectacle de la Passió d’Olesa encara compta amb dues representacions previstes aquesta temporada els pròxims diumenges, 24 d’abril i 1 de maig, a les 18 h.

Per a la compra d'entrades:

Recollida de farigola per divendres Sant 

Durant aquesta Setmana Santa també s’ha organitzat novament l’excursió a l’entorn de La Puda per recollir farigola. Una trentena de persones van participar divendres Sant al matí de la proposta organitzada pel Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olesa i que tenia per objectiu rememorar aquest antic costum popular.

L’excursió, al llarg de 4 quilòmetres, va comptar amb les explicacions de Joan Soler, guia de natura de l'Ajuntament, que va fer referència a les propietats de la planta i la història del balneari, així com també es van mostrar fotografies antigues d'aquesta tradició. La collita es va fer de manera simbòlica per no degradar la vegetació de la zona i per aquest motiu, l'Ajuntament va oferir petits tests de farigola a tots els participants.

Les Caramelles d’Aulesa 

Després de dos anys en què no es van poder celebrar, ahir dissabte al matí, els i les joves cantaires de les Caramelles d’Aulesa van tornar a recórrer els carrers d’Olesa cantant les seves particulars caramelles: “Marieta cistellera”, “Les rondes del vi”, “Tereseta”, “La Filomena”, “Passió caramellaire”, “La farandola d'Aulesa”, “Ai, Carmeta”, “Joan del Riu”, “Els partisans”, “Pubilla indecent”, “El cant del poble” i “El Montserratí”.

Griselda Sanahuja, membre de les Caramelles d’Olesa, va valorar molt positivament la jornada: “Estem molt contents perquè és una activitat que no promou cap entitat i, per tant, és totalment popular. S’ha comprovat que la ciutadania tenia moltes ganes de Caramelles perquè han assistit prop d’una cinquantena de persones”. Sanahuja també va explicar el perquè de celebrar-les al matí, enguany per primera vegada: “Amb el Mercat Municipal i les botigues obertes ens permet que molta més gent gaudeixi de les Caramelles mentre passeja pel carrer, que conegui la tradició i, fins i tot, que s’animi a participar”.

coLes caramelles són cançons populars que s’entonen per Pasqua o Pasqua Florida, que tradicionalment tenien temàtica religiosa (cantaven la joia de la resurrecció de Crist), i que en els últims temps han incorporat cançons de to festiu i també d'aire satíric sobre qüestions locals i nacionals.