13/05/22

Olesa celebra la 4a edició de la Setmana de la Lectura al municipi

Els actes començaran dilluns vinent i s’allargaran fins al divendres 20 de maig.

Image
Cartell amb totes les activitats de la 4a. Setmana de la lectura.

Olesa de Montserrat celebrarà la 4a edició de la Setmana de la Lectura al municipi, del 16 al 20 de maig, organitzada des de la Xarxa Socioeducativa d’Infància i Adolescència-Pla Educatiu d’Entorn amb la col·laboració de tots els centres educatius del municipi i el suport de la Biblioteca Santa Oliva.

Impulsada dins el Pla Lector Municipal (format per centres educatius, la Biblioteca Santa Oliva, tècniques de Xarxa i de Pla educatiu, així com la coordinadora del projecte Lècxit), la Setmana de la Lectura té com a objectiu visibilitzar tots els esforços que s’estan fent al municipi per promocionar l’hàbit de la lectura.

Després que l’any passat no es pogués celebrar a causa de la pandèmia, Olesa de Montserrat tornarà a acollir una nova edició de la Setmana de la Lectura, del 16 al 20 de maig, amb un programa d’activitats que fomenten i consoliden l’hàbit de la lectura entre infants i joves. Anna Gasset, tècnica de la Xarxa Socioeducativa d’Infància i Adolescència-Pla Educatiu d’Entorn, ha explicat que l’objectiu més important és “vetllar per l’èxit educatiu dels infants i adolescents del nostre municipi” i ha afegit “que una de les novetats d’enguany és oferir activitats per totes les franges d’edat”.

La Setmana de la Lectura d’enguany arrencarà dilluns, 16 de maig, amb un acte d’inauguració a la Sala de Plens de l’Ajuntament, a les 10.00 h, que introduirà la regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, Lourdes Vallès, i que comptarà amb la representació de mestres i alumnat dels centres educatius del municipi. Es farà una anàlisi de l’evolució del programa Legiland que, impulsat pel Pla Lector Municipal, s’ha incorporat a tots els centres educatius d’Olesa per fomentar la lectura entre els alumnes de 6è de primària i 1r d’ESO. Segons Gasset, l’acte busca anar més enllà del programa Legiland amb la “participació de l’alumnat, que pugui explicar quines accions es podrien fer més endavant per continuar impulsant la lectura”.

D’altra banda, està prevista la celebració, a les 17.00 h, del “Club de lectura Jove”, impulsat pel departament de Joventut de l’Ajuntament, a l’Escorxador. A les 17.30 h, la Xarxa Socioeducativa-Pla Educatiu d’Entorn ha coorganitzat amb la Biblioteca Santa Oliva una sessió de l’”Hora del conte per a Petits Lectors”, d’entre 1 i 3 anys, a càrrec de Lídia Clua. L’activitat requereix inscripció prèvia per assistir-hi. A continuació, i també al mateix espai, a les 18.00 h, es farà el recital poètic “La princesa sou vós”, una presentació del poemari de Blanca Llum. L’activitat, organitzada pel departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, pretén mostrar com la lectura amplia la visió sobre diferents temes, com el de la perspectiva de gènere.

Les activitats continuaran dimarts, 17 de maig, a les 09.30 h, a Olesa Ràdio, amb la participació a l’Hotel Gori de membres del Pla Lector Municipal, que explicaran com ha evolucionat el projecte al llarg dels cinc anys que porta en funcionament i quins són els principals reptes que es plantegen de cara al futur. L’endemà, i també al magazín d’Olesa Ràdio, l’escriptor olesà Santi Baró detallarà una de les novetats de la Setmana de la Lectura d’enguany. Es tracta de la creació del “Llibre Col·laboratiu” que ha estat elaborat per l’alumnat de totes les escoles del municipi. Anna Gasset ha valorat positivament la iniciativa detallant que “cada centre educatiu ha escrit un capítol i ha estat una proposta molt engrescadora”.

A les 17.30 h, es farà una nova sessió de "Menjallibres", un club de lectura per a nois i noies de 5è i 6è d’Educació Primària i 1r d’ESO, a la Biblioteca Santa Oliva.

Dijous, 19 de maig, de 10.00 h a 12.00 h està prevista una de les noves activitats del programa de la Setmana de la Lectura, “Explica’m un Conte”. A l’escenari del Parc Municipal, alumnat de Secundària explicarà diferents contes a infants de 1r d’Educació Primària.

A la tarda, es farà el “Taller d’escriptura creativa amb perspectiva feminista”, a l’Escorxador, a les 18.00 h. La sessió, organitzada pel departament de Joventut de l’Ajuntament, serà a càrrec d’Iris Borda.

El programa d’activitats continuarà divendres, 20 de maig, a les 09.45 h, amb la presentació del “Llibre Col·laboratiu”, a l’Escorxador. A les 18.00 h, es farà l’”Hora del conte”, a la Biblioteca Santa Oliva, en una sessió recomanada per a infants a partir dels quatre anys i que anirà a càrrec de Mercè Martínez. Per assistir-hi, cal inscripció prèvia. La 4a Setmana de la Lectura clourà, a les 18.30 h, amb un “Club de lectura general” organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes aa la Biblioteca Santa Oliva. Serà una trobada oberta amb l’autor Toni Sala per comentar la seva novel·la “Persecució”.