30/09/22

Olesa commemora la Setmana Europea de l’Energia Sostenible 2022 apostant per un nou model energètic

L’Ajuntament va oferir dijous una exposició sobre eficiència energètica a diferents elements quotidians i una xerrada sobre el potencial del municipi en la creació de comunitats energètiques.

Image
Noi mirant l'exposició

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat va commemorar aquest dijous la Setmana Europea de l’Energia Sostenible amb una exposició i una xerrada a la Casa de Cultura. L’objectiu va ser posar en relleu la importància d’avançar cap a un nou model energètic sostenible i respectuós amb el medi ambient.

L’exposició, al vestíbul de la Casa de Cultura, “Tu tens la paraula. Descobreix el potencial d’estalvi energètic en els elements quotidians” va mostrar, amb una sèrie de plafons explicatius, el potencial d’eficiència energètica en diferents elements quotidians com el transport, les comunitats d’habitatges, les oficines i alguns espais de la llar.

D’altra banda, l’Auditori de la Casa de Cultura va acollir, a les 19.00 h, la conferència "Comunitats energètiques a Olesa. Potencial i oportunitats". Ivan Carreira, regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Olesa, va presidir l’acte, que va comptar amb la col·laboració d’Àlex Ivancic i Dani González, membres de l’empresa Aiguasol, que ha elaborat un estudi per a la creació de comunitats energètiques al municipi. El regidor de Medi Ambient va obrir la xerrada posant l’accent a les conseqüències del canvi climàtic, un nou panorama que comporta situacions extremes de desertificació, sequera i pluges violentes a zones on habitualment no n’hi havia. Per aquest motiu, va recordar l’Acord de París de les Nacions Unides el 2015, ratificat al 2021 a Glasgow, on es va marcar l’objectiu de mantenir l'augment de la temperatura d'aquest segle per sota dels 2º C.

Segons Carreira, el nou model energètic “comporta un canvi en la generació, distribució i utilització de l’energia amb la participació activa de les persones usuàries i amb una generació i consum de quilòmetre zero”. Per aquesta raó, va afegir, són necessàries noves mesures com “ajuts per la millora energètica dels edificis, polítiques per a la pacificació de les ciutats o comunitats energètiques ciutadanes”.

Àlex Ivancic va explicar el “concepte innovador” de comunitat energètica i com està guanyant protagonisme a tota Europa a conseqüència dels reptes de la transició energètica i de l’emergència climàtica. El representant d’Aiguasol va detallar les característiques principals d’una comunitat energètica local: és una entitat jurídica i fiscalment reconeguda per a desenvolupar la seva activitat; proporciona participació oberta, voluntària i democràtica a les persones afiliades; manté autonomia i independència del seus membres respecte als inversors o les empreses externes que hi participen, i sobretot, garanteix els beneficis mediambientals, econòmics i socials de les persones sòcies o dels territoris locals on operen.

Segons Ivancic, les motivacions per a la creació d’una comunitat energètica responen a diversos factors com la cura del medi ambient amb l’aposta per fonts renovables, el benefici econòmic, la voluntat d’independència energètica o bé el propòsit de formar part d’una comunitat que contribueix al benestar de l’entorn proper, entre d’altres.

La xerrada va continuar amb l’explicació dels projectes fotovoltaics -un dels eixos fonamentals per a la generació de comunitats energètiques- que l’estudi ha identificat a Olesa. En aquest sentit, es va posar de manifest el seu potencial al municipi, tant a edificis públics com privats, “que assoliria un 70% del consum actual”, tal com va manifestar Ivancic. En aquest sentit, l’estudi ha analitzat les cobertes del Mercat Municipal, de les escoles Sant Bernat i Puigventós, del Pavelló Municipal Salvador Boada i de la UEC, així com d’altres equipaments que es troben entorn d’aquestes instal·lacions i que també podrien formar part de la comunitat energètica amb un model compartit públic-residencial. La inversió anual per posar en marxa aquestes instal·lacions és d’entre 60.000 € i 250.000 €.

Dani González va continuar l’exposició mostrant els objectius d’una comunitat energètica a Olesa, que serien la reducció del cost de l’energia que paga la ciutadania, les empreses, les entitats i l’administració pública; l’increment de la producció local d’energia renovable; la creació d’un nou model energètic més just i independent, i la dinamització de l’activitat econòmica local. El professional d’Aiguasol va explicar que, tenint en compte els 85 GWh de consum del conjunt del municipi, “el nou model de comunitats energètiques suposaria un estalvi anual de 14.450.000 euros”.

El regidor de Medi Ambient, Ivan Carreira, va acabar l’acte animant la ciutadania a seguir les accions que s’emprendran en el futur per a la consolidació d’aquests nous models: “desitgem en un futur proper crear comunitats energètiques que ens permetran generar, consumir i gestionar localment”.