28/01/21

Olesa ret homenatge a les 16 víctimes olesanes dels camps de concentració nazis

Olesa va commemorar ahir al vespre el Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust amb un acte institucional a la plaça Félix Figueras i Aragay on es va reconèixer els 16 veïns d’Olesa que van patir l’horror dels camps de concentració nazis.

Image
Olesa ret homenatge a les 16 víctimes olesanes dels camps de concentració nazis

Olesa va commemorar ahir el Dia internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust amb un acte institucional d'homenatge a les 16 víctimes olesanes. Aquest reconeixement va ser un acte molt emotiu i restringit, per les mesures de seguretat per la pandèmia, només als familiars de les víctimes que es va celebrar a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay. El regidor de Cultura i de Memòria Històrica de l'Ajuntament, Xavier Rota, va explicar que Olesa se sumava a la campanya de l'associació  Amical de Mauthausen "Sigues llum enmig de la foscor amb l'encesa d'una espelma per cadascuna de les víctimes amb el compromís de recordar els nostres convilatans que van patir la pressó per defensar els valors de la llibertat".

 

Tot seguit, Marta Puig i Esperança Piñero, de la Biblioteca Santa Oliva, van fer la lectura del "Manifest pel Dia Internacional de Commemoració en memòria de les víctimes de l’Holocaust i de Prevenció de Crims contra la humanitat", elaborat per l’associació. L'escrit recull que al novembre de 2005, l’Assemblea General de l’ONU va designar el 27 de gener, data de l’alliberament del camp de concentració d’Auschwitz, com el dia Internacional per recordar totes les víctimes de l’Holocaust i de la persecució nazi i evitar presents i futurs genocidis.

 

Després, el regidor de Cultura i de Memòria Històrica va anar llegint un a un el nom de cada una de les 16 víctimes olesanes que van patir l’horror dels camps de concentració amb una breu biografia de cadascuna d’elles. Tot seguit, un familiar o representant, encenia  una espelma que deixava al costat de les llambordes Stolpersteine per homenatjar la seva memòria. Els Stolpersteine són petits llambordins fets de formigó on estan gravades les dades essencials de la persona. La traducció del seu nom vol dir “llambordes per ensopegar”, i l’objectiu és fer aturar el vianant i fer-lo pensar en aquella persona desapareguda, assassinada i torturada pel nazisme.

 

16 olesans i olesanes als camps de concentració

Els setze olesans que van patir l’horror nazi als camps de concentració són: Josep Bartolomé Gajón, Salvador Bartolomé Gajón, Miquel Boada Navarro, Eduard Boada Oliver, Joan Cerdà Paraire, Ramon Cerdà Paraire, Joan Durà Sarri, Miquel Grau Mateu, Francesc Llongueras Marcet, Jaume Maña Argilaga, José Marcos Martínez, Francesc Margalef Treig, Manel Martín Alquezar, Josep Piñol Mayor, Josep Valledeperas Macià i Eugeni Vidal Forcada.

 

Aquest breu acte de reconeixement de poc més de mitja hora el va cloure l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, qui va recordar la importància de preservar la memòria per a que atrocitats com les que van viure les víctimes olesanes no es tornin a repetir en tant que la memòria no és tan sols un acte de justícia per a les víctimes sinó també un instrument d’alerta i prevenció. "Volem reinvindicar que continuarem fent aquest tipus d'actes any rera any per no caure en els mateixos errors. És el nostre compromís mantenir l'alerta a través de la memoria perquè no es perdin els valor democràtics" va dir "i en aquesta tasca de recuperació i preservació de la història volem agrair la feina als historiadors, arxivers i a totes les famílies de les víctimes que ens ajuden a mantenir la memòria viva" va afegir.

 

L'acte institucional es va tancar amb la interpretació instrumental d' El cant dels Ocells  de part de dues professores de l'Escola Municipal de Música.

 

XI Jornades de Memòria i Justícia

La regidoria de Cultura i Memòria Històrica de l’Ajuntament commemora el Dia Internacional en Memòria de les víctimes de l'Holocaust amb un seguit d'activitats que s'emmarquen en l'11a edició de les jornades Memòria i Justícia. A part de l’acte institucional d’ahir, aquest divendres a les 19.30h, hi haurà la conferència Olesans als camps nazis, a càrrec de Joan Calvo i Isidoro Teruel, de l’Amical de Mauthausen, a l’Auditori de la Casa de Cultura.

 

Divendres també s'inaugurarà l'exposició Mauthausen. L’univers de l’horror, una mostra que té per objectiu donar a conèixer les vivències dels republicans espanyols al camp de Mauthausen, en un llarg recorregut cronològic des de la II República fins a la deportació. L’exposició es podrà veure a la Casa de Cultura des d’aquest divendres i fins al 21 de febrer.