26/03/22

L’Ajuntament gestiona l’acollida dels primers refugiats ucraïnesos

Ja han arribat a Olesa prop d’una vintena de persones refugiades, que són amb famílies d’acollida. L’Ajuntament ha activat ajuts d’emergència, l’escolarització dels menors i les vies per a la regularització de la situació dels refugiats.

Image
Imatge de dues mans agafades amb unes ones de colors blau i groc en representació d'Ucraïna

Olesa continua impulsant diferents vies de cooperació amb la població ucraïnesa davant el conflicte armat iniciat per la Federació Russa. L’Ajuntament centra ara l’objectiu de la campanya “Olesa amb Ucraïna” en l’acollida dels refugiats que arriben al municipi.

La campanya es va posar en marxa a principis de març, pocs dies després de l’inici del conflicte armat, amb la voluntat de donar suport a la població ucraïnesa. Gràcies a la solidaritat de la ciutadania, a la cooperació de comerços i a l’ajuda de persones voluntàries, es van recollir en 24 hores més de sis tones d’aliments i material divers, així com aportacions econòmiques per a la compra de material farmacèutic.

Ara, els esforços se centren en la gestió dels refugiats que arriben a Olesa. Els primers refugiats s’han allotjat a casa de familiars ucraïnesos residents, però ja s’està organitzant com es farà l’acollida d’aquells refugiats sense arrelament al municipi. De fet, aquest va ser un dels temes que es va tractar en la reunió de la Taula del Tercer Sector celebrada dimecres. Jordi Martínez, regidor de Benestar Social, ha destacat que “si fins ara arribava gent que tenia contactes, és possible que en les properes onades arribin refugiats amb menys recursos i que no tenen cap vincle al municipi. A aquesta falta d’arrelament se suma la dificultat afegida de l’idioma”. Per aquest motiu, Martínez ha remarcat la importància de comptar amb la col·laboració de voluntariat que conegui l’ucraïnès.

Alba Tarroc, cap del Departament de Cooperació i Diversitat, ha precisat que la situació “pot canviar molt ràpidament perquè el permís que ha donat Europa per a l’arribada de refugiats amb allotjament, permís de feina i educació, fa que hi hagi molt moviment” i, per tant, no es descarta l’arribada de més refugiats properament.

Actualment, a Olesa hi ha acollits vuit adults i sis menors. Segons Jordi Martínez, els Serveis socials municipals ja han activat els ajuts d’emergència per  alimentació destinats a les famílies d’acollida. Ara bé, manca que  governs supramunicipals com ara la Generalitat i el govern central “activin les partides pressupostàries que fan referència a d’altres despeses, com les dels subministres d’aigua, llum i gas”. Martínez reconeix la dificultat administrativa que comporta gestionar aquestes despeses, i per aquesta raó recomana a totes les famílies d’acollida guardar les factures dels subministres per a poder, més endavant, documentar la sol·licitud d’ajuda.

Fins que arribin aquestes ajudes, l’Ajuntament garantirà la cobertura de les necessitats bàsiques. De fet, ja ha activat targetes moneder per a la compra de productes de primera necessitat destinades a les famílies d’acollida. També s’ha impulsat la recollida d’aliments des del Voluntariat Vicencià d’Olesa, l’escolarització dels menors que han arribat a Olesa i l’alta sanitària al CAP.

Tanmateix, el regidor de Benestar Social ha recordat quines són les vies per a l’acollida de refugiats. D’una banda, a través del web de la Generalitat es pot fer la sol·licitud per ser família d’acollida i també l’oferiment de cessió d’un habitatge en propietat que estigui buit. Les dues opcions sempre es vehiculen a través de Creu Roja, qui s’encarrega de valorar si les condicions són adequades per a l’acollida. En aquest punt, la tècnica de Cooperació i Diversitat, Alba Tarroc, ha dit que cal tenir en compte que “l’acollida és un procés molt complex perquè pot ser de llarga durada i es poden generar problemes de convivència que no siguin positius tampoc per la persona que arriba”.

El SAFI fa la primera acollida a Olesa

El procés d’acollida a Olesa comença al SAFI (el Servei d’Acollida i de Foment de la Integració), amb una primera entrevista per valorar les característiques i necessitats de les famílies i quin suport requereixen. Des de l’arribada dels primers refugiats, el SAFI ha gestionat conjuntament amb altres departaments municipals com ara els Serveis Socials, Ensenyament, l’OAC o Promoció Econòmica, les ajudes socials, l’escolarització dels menors, l’empadronament, la cerca d’habitatge, l’alta dels nouvinguts al CAP Olesa o la recerca de feina, si és necessari.

D’altra banda, el SAFI s’encarrega d’orientar sobre competències lingüístiques bàsiques en català, possibilitats laborals i coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic. Per als menors d’edat, el servei posa a la seva disposició espais de trobada i d’integració.