04/10/22

Olesa celebra aquest divendres i dissabte les Jornades Europees de Patrimoni

L'objectiu d'aquesta cita anual és donar a conèixer el patrimoni cultural del municipi. Enguany es farà una conferència sobre la restauració de documents i la projecció de les pel·lícules d'Olesa del 1916.

Image
Cartell amb informació de les activitats de les Jornades Europees de Patrimoni.

Les Jornades Europees de Patrimoni d'Olesa de Montserrat 2022 es celebraran aquest divendres i dissabte amb l'objectiu de donar a conèixer a la població el patrimoni natural, arquitectònic, històric i cultural del municipi.

Tot i que enguany, les Jornades Europees de Patrimoni porten el lema ‘Patrimoni i sostenibilitat’, "a Olesa es vol posar l'accent en el valor que té el patrimoni cultural del municipi, apropar-lo a la ciutadania i reconèixer la implicació de les entitats locals en la seva recerca i divulgació", ha explicat el regidor de Memòria Històrica de l'Ajuntament d'Olesa, Xavier Rota.

Enguany s'han organitzat dues activitats, coordinades per l'Arxiu Històric Municipal. La primera activitat és aquest divendres 7, a les 19 h a l’Auditori de la Casa de Cultura. Es tracta de la conferència “Del llibre de la Cúria al Padró de 1936. Restauració de patrimoni documental d’Olesa de Montserrat”, a càrrec de Marta Canals, la restauradora d’aquests documents que es conserven a l’Arxiu Històric Municipal. "La primera part de l’activitat és una explicació de les característiques d’aquests documents tant valuosos, i després es desglossaran els mètodes aplicats a la seva restauració" ha detallat el regidor de Memòria Històrica.

Dissabte, dia 8, es farà la projecció de les pel·lícules d’Olesa del 1916 i la taula rodona sobre el patrimoni audiovisual. Serà a les 18 h, també a l’Auditori de la Casa de Cultura. "Es projectaran els originals, de cinema mut, amb els comentaris d’especialistes sobre els llocs, les persones i activitats que surten als films. Després de la projecció hi haurà una taula rodona sobre el patrimoni audiovisual, amb especialistes com els de la Filmoteca de Catalunya, que van restaurar els films d’Olesa" ha apuntat Rota.

Aquestes són unes jornades europees on s’han acollit diferents municipis de Catalunya amb activitats adreçades a tots els públics com portes obertes a monuments i museus, visites guiades, visites dramatitzades, etc. Es pot consultar tota la programació a l'enllaç annexe. Totes les activitats són gratuïtes.