03/03/22

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat impulsa vies de cooperació amb el poble d'Ucraïna

Els Departaments de Diversitat i Cooperació i de Participació Ciutadana han organitzat una recollida d'aliments, material divers i productes farmacèutics. El primer gran Recapte d'aliments serà divendres i dissabte 4 i 5 de març a diferents supermercats. El punt de recollida de material és la Casa de Cultura.

Image
Trobada dels responsables de l'Ajuntament amb veïns i veïnes ucraïnesos residents a Olesa

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha impulsat diferents vies de cooperació i suport amb Ucraïna arran la invasió russa i amb l'objectiu de recollir material sanitari i productes de primera necessitat. Les accions impulsades per l'Ajuntament d'Olesa amb la col·laboració de diferents entitats i establiments locals volen respondre a la crida realitzada pel Consolat General d'Ucraïna a Barcelona, que ha demanat principalment medicaments de primers auxilis, roba d’abric, aliments bàsics enllaunats o en conserva i productes d’higiene bàsica.

El punt de recollida del material és el vestíbul de la Casa de Cultura en l'horari habitual d'obertura. Alhora, el divendres i dissabte 4 i 5 de març es farà un primer Recapte d'aliments als supermercats adherits, de moment Mercadona, Bon Preu, Condis i Caprabo. L’horari d’aquest gran Recapte serà  de 10.00 h a 14.00 h i de 17.00 h a 20.00 h. La recollida anirà a càrrec de persones voluntàries, gràcies a la crida feta des del Departament de Participació Ciutadana.

Alhora, totes les farmàcies del municipi s’han sumat a la petició del Departament de Diversitat i Cooperació i recolliran aportacions econòmiques per finançar lots de material farmacèutic que entregaran a l'Ajuntament. Totes les persones que ho vulguin podran fer l'aportació que vulguin directament a la farmàcia. 


Trobada amb els veïns i veïnes ucraïnesos residents a Olesa

L’Ajuntament d’Olesa s’ha reunit amb veïns i veïnes ucraïneses residents a Olesa que tenen familiars afectats pel conflicte, amb l'objectiu de vehicular la recollida i enviament de material a Ucraïna, i també per organitzar l'acollida de familiars i amics que puguin venir al municipi fugint de la guerra.

Jordi Martínez, regidor de Benestar Social, i Ada Agut i Domènech, regidora de Diversitat i Cooperació de l’Ajuntament d’Olesa, han fet una crida a la solidaritat "davant d’un país europeu víctima dels atacs de les tropes russes des del passat 24 de febrer". Infraestructures hospitalàries han estat destruïdes pels bombardejos, la població civil ja ha rebut l’impacte directe de la guerra i el material de primera necessitat escasseja.

Les famíliesd olesanes provinents d'Ucraïna han explicat que, ara mateix, la prioritat per atendre la població és enviar material sanitari i productes de primera necessitat, en la línia amb la petició de material que s’està fent dels del Consolat General d’Ucraïna a Barcelona. Alexandra Shynkarenko, una de les veïnes ucraïneses residents a Olesa, has explicat que “ara mateix la prioritat és aconseguir medicaments de primers auxilis, com ara benes o antiinflamatoris, i per això és important aquesta col·laboració amb les farmàcies; i també menjar, amb la recollida directa als supermercats, i que tot aquest material arribi l’abans possible”.

Un altre dels temes que preocupa és l’allotjament i atenció que necessitaran totes aquestes persones que fugen de la guerra, la majoria dones i nens. “Tenim a les nostres famílies i amics que estan venint fugint de la guerra, no porten res, ni roba ni diners, i la nostra gran preocupació és poder atendre’ls. Ens tranquil·litza saber que des de l’Ajuntament ens donen suport”, ha dit Shymkarenko.

En aquesta línia, Jordi Martínez ha explicat que, un cop ateses les necessitats més urgents, com és l’enviament de material de primera necessitat, quan les famílies ucraïneses arribin a Olesa “moltes podran allotjar-se a casa dels ucraïnesos residents a Olesa, però a d’altres se’ls haurà de facilitar allotjament, ja sigui mitjançant acolliments temporals amb famílies olesanes, com es fa en el cas dels agermanaments. Aquest és un tema més complex que també hem d’abordar”.

L'Ajuntament d'Olesa ha habilitat un espai específic al web municipal amb tota la informació referent a la recollida d'aliments i material, els ajuts econòmics que es poden fer i com col·laborar en la campanya a través del voluntariat.