01/11/22

L’Ajuntament d’Olesa homenatja les víctimes de la Guerra Civil el dia de Tots Sants

L'alcalde, Miquel Riera, ha presidit l'ofrena floral que Bloc Olesà, ERC, Ciutadans, la CUP i Junts per Olesa han fet al cementiri de Can Singla en honor a les víctimes de la Guerra civil i la repressió franquista. Bloc Olesà, ERC i la CUP també han participat en l'ofrena al cementiri vell d'Abrera.

Image
Alcalde Miquel Riera i Regidors de l'Ajuntament d'Olesa

Homenatjar les víctimes de la guerra civil i la repressió franquista i mantenir viva la memòria històrica per evitar que fets violents com aquells no tornin a reproduir-se mai més. Aquest ha estat el doble objectiu, un any més, de l’ofrena floral que aquest dimarts, diada de Tots Sants, ha fet l’Ajuntament d’Olesa primer al cementiri de Can Singla d’Olesa i després al cementiri vell d’Abrera. Va ser al cementiri d’Abrera on el febrer de 1939 van morir afusellats diferents veïns i veïnes d’Olesa, integrants del consistori (com qui era alcalde per ERC, Fèlix Figueras i Aragay, així com un tinent d’alcalde, un regidor i diferents sindicalistes i membres de partits). En l’ofrena a Olesa hi han participat pràcticament tot els partits polítics amb representació al consistori: Bloc Olesà, ERC, Ciutadans, la CUP i Junts per Catalunya. Precisament, alguns grups han lamentat que en un acte d’homenatge a les víctimes de la guerra civil no hi fossin totes les forces polítiques locals.

El 2016 l’Ajuntament d’Olesa va inaugurar al cementiri de Can Singla una làpida que xifra en 333 les víctimes directes de la Guerra Civil al nostre municipi, gràcies a l’estudi i investigació que durant anys va fer l’olesà Carles Roca, sempre present a l’ofrena floral i que va morir fa uns mesos. Per aquesta raó el regidor de Memòria Històrica, Xavier Rota, ha volgut tenir un record per a Roca just a l’inici de l’acte al cementiri de Can Singla.

L’alcalde, Miquel Riera, ha destacat, precisament, que “desaparegudes les generacions que van viure directament aquells temps”, és important “el record i l’homenatge a les víctimes”. Per a Riera, “evitar que es repeteixin aquella barbàrie depèn d’actes com aquest, en què recordem què va passar perquè no es reprodueixi”. Per aquesta raó, ha dit l’alcalde, “no puc evitar expressar la meva preocupació perquè bona part de la representativitat del Ple municipal avui no hi sigui”.

Audio file

Miquel Riera ha aprofitat per recordar que durant les tasques de buidat i enderroc del cementiri vell, “juntament amb experts de la Generalitat s’ha fet la cerca de la fossa comuna que es creu que hi havia arran de testimonis. No s’ha trobat però és una tasca que crèiem havíem de fer”.

Feta l’ofrena al monument a les 333 víctimes olesanes de la Guerra Civil i la repressió franquista, des del Bloc Olesà, el regidor de Memòria Històrica, Xavier Rota, ha remarcat que aquest acte de record i homenatge també vol reivindicar “els valors democràtics que ens han de regir i el respecte i la fraternitat entre tots la societat. Podem pensar diferent però dins un marc de respecte i tolerància”.

Audio file

Des d’ERC, el regidor Jordi Parent ha afirmat que amb l’acte d’ofrena “es vol reivindicar la memòria històrica. No podem oblidar aquests 333 morts d’Olesa ni els de tants llocs perquè és part de la nostra històrica i perquè no volem que torni a passar, ara que cada cop més a Europa creix l’extrema dreta”.

Audio file

José Maria Paniello, regidor de Ciutadans, per la seva banda, ha reivindicat “la paraula” per damunt de “les bales i les bombes. Entre tots hem de fer que no torni a succeir una guerra entre germans perquè podem ser diferents però entre tots hem de lluitar pel benestar de tothom”.

Audio file

Des de la CUP, el regidor Marc Serradó ha afirmat que “assistim a l'acte per homenatjar les víctimes de la Guerra Civil que van lluitar per la democràcia, i també per deixar clar que nosaltres som al front antifeixista, que sempre hi sempre”. Per això Serradó ha fet una crida a que “totes les forces democràtiques ho siguin en un moment en què a Europa l’extrema dreta creix sense parar i de forma preocupant”.

Audio file

Domènec Paloma, regidor de Junts per Catalunya, també ha destacat que “com cada any venim perquè no caigui en l’oblit la barbàrie que va suposar la Guerra Civil”. Segons Paloma, “s’ha de vetllar per la democràtica i pel futur del poble d’Olesa i de Catalunya i per això no volem que les víctimes d’aquells anys caiguin en l’oblit”.

Audio file

Homenatge al cementiri vell d’Abrera

L’homenatge a les víctimes de la Guerra Civil ha continuat al Cementiri Vell d’Abrera, on s’ha recordat els afusellats el 19 de febrer del 1939 en aquest indret, com l’exalcalde d’Olesa, Fèlix Figueras i Aragay. Els Ajuntaments d’Olesa i d’Abrera, la família de Fèlix Figueras i Aragay, ERC d’Abrera i Olesa i el Bloc Olesà han fet una ofrena floral al monument que recorda els afusellats en l’indret on van morir. En l'acte també hi ha participat la CUP d'Olesa.

Pau Figueras, besnet de l’exalcalde republicà ha agraït que els dos consistoris continuïn fent, any rere any, l’acte d’homenatge. També va donar les gràcies per la presència dels partits dels dos municipis que hi eren a l’acte.

Precisament, l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, també ha agraït “la constància” de qui hi assisteix any cada any, sobretot en un temps en què “tots veiem la polarització de la societat en l’àmbit internacional i que a sota hi ha causes similars a les que aquells anys van portar a resoldre les diferències amb violència”.

Jesús Naharro, alcalde d’Abrera, hi ha afegit que “també ens pertoca als ajuntaments explicar què va succeir perquè les noves generacions coneguin la històrica. És la constància el que ha de portar a que allò no es torni a repetir”.

Audio file