02/07/24

Valoració positiva de la temporada 23-24 del projecte "Olesa Fem Salut"

Les persones que hi han participat han donat una nota mitjana de nou sobre deu a les activitats organitzades.

Image
Marc Serradó, regidor de Salut Pública, assisteix a la clausura del curs 23-24 de Txikung

El programa "Olesa Fem Salut" ha conclòs la temporada 2023-2024 amb una valoració molt positiva per part de les persones participants en aquest projecte impulsat pel Departament de Salut Pública de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat. Aquest any, les activitats han aconseguit una alta participació i una valoració mitjana de nou sobre deu, segons l’avaluació feta per usuaris i usuàries.

Des dels seus inicis el 2013, el programa ha evolucionat significativament. Inicialment es van fer tallers de Txikung i caminades urbanes i naturals, i al llarg dels anys, l'oferta s'ha anat ampliant i ha inclòs activitats com el Qijong, el Ioga per a embarassades, tallers de salut emocional i contes per a joves lectors. Marc Serrador, primer tinent d'alcalde i regidor de Salut Pública, ha destacat que "la ciutadania s'ha fet seu el programa i les valoracions són molt bones”.

Audio file

Aquestes activitats, totes gratuïtes, han aconseguit consolidar-se amb una assistència mitjana destacable: 41 persones per sessió en el Txikung; 13 en el Qijong; 15 en les caminades urbanes, i 7 en el Ioga per a embarassades. El regidor ha remarcat la gratuïtat del servei com a una de les claus de l'èxit, ja que el fa accessible a molta gent: "el més important és que estem aconseguint que les persones abandonin el sedentarisme i comencin a fer activitats saludables setmanalment".

Audio file

Quant a les infraestructures, Marc Serradó ha anunciat que la propera actuació d’instal·lació de climatització a L'Escorxador, prevista per al segon trimestre de l'any que ve, permetrà millorar les condicions dels espais on es desenvolupen les activitats. Un altre dels reptes és superar la baixa participació masculina en les activitats, que se situa entre el 5 i el 10%: "hem de treballar per entendre el perquè d'aquesta baixa participació i trobar la manera d'atraure el públic masculí".

Audio file

De cara al futur, també hi ha l'objectiu de mantenir l'oferta d'activitats i de continuar vinculant-les amb la prescripció social, un projecte important en col·laboració amb el CAP. "Aquestes activitats de promoció de la salut esdevenen un tractament per a pacients, gràcies a la prescripció social", ha conclòs Marc Serradó.

Audio file

Un programa reconegut

El programa "Olesa Fem Salut" va ser creat l'any 2013 amb l'objectiu de promoure la salut entre la ciutadania d'Olesa de Montserrat, donat que l'Ajuntament no té les competències en els centres de salut locals. Al llarg dels anys, aquesta iniciativa pionera ha estat reconeguda per part de la Diputació de Barcelona i l'Agència de Salut Pública de Catalunya. El programa s'alinea amb els objectius de salut pública, promovent hàbits saludables i la mobilització de col·lectius que tendeixen a adoptar estils de vida sedentaris.