05/04/23

Olesa es prepara per a una Setmana Santa farcida dels actes tradicionals d’aquesta celebració

Els Misteris i La Passió d’Olesa són les activitats més destacades d’aquesta Setmana Santa a Olesa de Montserrat i es mantenen les activitats menys litúrgiques com les Caramelles d’Aulesa i la recollida de farigola a La Puda.

Image
Misteris d'Olesa

La Setmana Santa d’Olesa de Montserrat ofereix un programa d’activitats molt atractiu tant per a les olesanes i olesans, com per a les persones vingudes de fora del municipi. El nou format de La Passió d’Olesa i la tradició, única a Catalunya, dels Misteris, són els atractius principals de cara al turisme. A més a més, activitats com les Caramelles d’Aulesa o la sortida de Divendres Sant per anar a buscar farigola a La Puda, ofereixen a la ciutadania d’Olesa unes tradicions revisades que han esdevingut molt populars.

Els Misteris

Però serà en els propers dies que arriba el cos central de la festivitat, en el qual, l'activitat més rellevant és el muntatge dels populars Misteris. Onze imatges que representen diferents escenes de la Passió de Crist i que poden ser visitats a locals, cases particulars i a la Parròquia de Santa Maria. Els Misteris són:

  • El Bes de Judes (C/Colom, 149).
  • La Pietat (C/Clota, 13, al Molí de l’Oli)
  • L'Ecce Homo (C/Església, 32).
  • El Camí del Calvari (C/Ample, 39, a Cal Pel·la).
  • La Flagel·lació (C/Santa Oliva, 6, a l’Espai Celler del Centre Cultural Cal Puigjaner).
  • L'oració de l'Hort (C/Santa Oliva, 34).
  • El Sant Crist i la mare de Déu dels Dolors o Dolorosa (a la Parròquia Santa Maria).
  • El Sant Sepulcre (C/Forn, 2).
  • La Soledat (C/ Angelines, 24).
  • El Crist de l'Agonia (a l'església de Sant Salvador, ubicada al carrer Indústria).

Els Misteris s’obriran al públic a partir de la tarda de dijous 6 (de 17 a 24 h) fins al divendres 7 (de 9 a 24 h).

Per tal de gaudir d’una experiència única i conèixer tota la història i tradició, així com descobrir racons i indrets de la vila, el Col·lectiu de Misteris d'Olesa i el departament de Turisme han preparat unes visites guiades obertes a la ciutadania. Hi ha múltiples possibilitats per sumar-s’hi:

  • Dijous 6 a les 17 h i a les 19.30 h.
  • Divendres 7 a les 11 h (apte per a persones amb mobilitat reduïda), 17 h, 18 h i 19.30 h.

El punt de trobada de totes les visites serà davant de l’Ajuntament. Les inscripcions es poden fer trucant al 653807231 (Sílvia) o enviant un correu a misterisolesademontserrat@gmail.com. El preu per als adults és de 5 €.

Malgrat comptar amb centenars d’anys d’història, els Misteris d’Olesa s’han adaptat a les noves tecnologies oferint un servei d'àudio-guia mitjançant codis QR, fet que permet fer el recorregut sentint-ne explicacions amb el telèfon mòbil. A més a més, el Col·lectiu Misteris d’Olesa ha organitzat un concurs de fotografia d’Instagram per impulsar també la presència dels Misteris d’Olesa a les xarxes socials. Tanmateix, els joves d’entre 15 i 35 anys rebran una targeta a l’inici de la ruta per segellar a cadascun dels Misteris per entrar en un sorteig.

Altres activitats del programa

A part dels Misteris, el Col·lectiu Misteris d’Olesa ha preparat molts actes per aquesta celebració. El tret de sortida el van donar la inauguració de les exposicions “Història d’un passat molt present”, al Mercat Municipal, i “Icones de Setmana Santa”, a la Casa de Cultura. Les dues exposicions poden visitar-se durant aquests dies. Durant el cap de setmana passat i aquesta setmana, la ciutadania va poder gaudir del concert “Responsoris de Setmana Santa”, de Narcís Casanoves, a càrrec de la Coral Sant Esteve, sota la direcció de David Hernández; i la Missa dels Misteris, que va comptar amb la col·laboració de la coral Santa Maria i l’actuació de l’Esbart Olesà representant la Moixiganga. Ambdues activitats es van realitzar a l’interior de la Parròquia de Santa Maria, el 2 i 4 d’abril, respectivament.

Aquest dijous, 6 de març, es podrà assistir a un concert de petit format al Misteri del Bes de Judes. A càrrec de la Coral Santa Maria i amb la direcció Eduard Vila i Perarnau. A les 22.15 h a la capella de la residència Nostra Senyora de Montserrat. A les 20 h del dissabte 7 tindrà lloc el tradicional Viacrucis que se celebrarà al voltant de l'església. Aquest acte està organitzat per la Confraria del Sant Crist. Finalment i per clausurar la programació, el diumenge 16 d'abril torna el Cinema per a l'Esperit amb la projecció a l'Auditori de la Casa de Cultura la pel·lícula “Déu és dona i es diu Petrusca”. L’acte serà presentat per la regidora Ada Agut i Domènech, a les 18 h.

La Passió d’Olesa: un espectacle renovat

Aquesta temporada, la Passió d’Olesa reafirma la seva aposta per la que potser és la transformació més gran de l’espectacle de les darreres dècades, amb un nou concepte dramatúrgic i una potència escènica a l’alçada de grans produccions. Els canvis més destacats és en la durada de l'espectacle, que s'escurça a dues hores i 15 minuts, i passa de tres a dos actes. La nova dramatúrgia aposta perquè l'espectacle no segueixi un ordre estrictament cronològic en les escenes, que ara s’enllacen d’una manera fluida i àgil. També s'han recuperat textos que feia dècades que no es representaven i, alhora, s'han suprimit quadres que feia temps que formaven part de l’espectacle. Enguany es manté el tàndem directiu format per Xavier Povill i Joan Gil.

L’espectacle de la Passió d’Olesa encara compta amb quatre representacions previstes aquesta temporada: el divendres 7 i el diumenge 16 d’abril, a les 11 h; i el dissabte 22 d’abril i el dilluns 1 de maig, a les 18 h. Per a la compra d'entrades us podeu adreçar a la seva pàgina web.

Recollida de farigola i les Caramelles d’Aulesa

Per aquest Divendres Sant del 7 d’abril, s’organitza novament l’excursió a l’entorn de La Puda per recollir farigola. Una activitat organitzada pel departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olesa que l’any passat va reunir una trentena de persones amb l'objectiu rememorar aquest antic costum popular. L’excursió s’allarga 4 quilòmetres i compta amb les explicacions de Joan Soler, guia de natura de l'Ajuntament, que farà referència a les propietats de la planta i la història del balneari, així com també es mostraran fotografies antigues d'aquesta tradició.

El dissabte al matí, els i les joves cantaires de les Caramelles d’Aulesa tornaran a recórrer els carrers d’Olesa cantant les seves particulars caramelles: “Marieta cistellera”, “Les rondes del vi”, “Tereseta”, “La Filomena”, “Passió caramellaire”, “La farandola d'Aulesa”, “Ai, Carmeta”, “Joan del Riu”, “Els partisans”, “Pubilla indecent”, “El cant del poble” i “El Montserratí”.

Les caramelles són cançons populars que s’entonen per Pasqua o Pasqua Florida, que tradicionalment tenien temàtica religiosa (cantaven la joia de la resurrecció de Crist), i que en els últims temps han incorporat cançons de to festiu i també d'aire satíric sobre qüestions locals i nacionals.