Olesa commemora el Dia per l'alliberament LGTBIQ+
Cada 28 de juny, es commemora el Dia per l'alliberament LGTBIQ+ amb l'objectiu de fer visible les múltiples orientacions sexuals i expressions de gènere, trencar els estigmes i fer una crida a la tolerància i la igualtat del col·lectiu. A Olesa s'han programat diferents activitats per divendres 25 i dilluns 28.
El Departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha organitzat un seguit d’activitats en motiu del Dia per l'Alliberament LGTBIQ+, que es commemora el proper dilluns 28 de juny, amb l'objectiu de visibilitzar les múltiples orientacions sexuals que existeixen.
Les activitats programades comencen aquest divendres 25, amb la penjada de la bandera LGTBIQ+ a la Creu de Saba. Aquesta activitat està organitzada per CAU d'Olesa i se suma a la campanya "Pengem la bandera als cims més emblemàtics de les nostres poblacions". El punt de trobada és a les 18h a la Plaça Nova. Serà un recorregut d'unes dues hores aproximadament de nivell bàsic.
Les activitats continuaran dilluns, dia 28, Dia per a l'alliberament LGTBIQ+. L'acte principal serà la lectura del manifest "28J: Defensem els drets LGTBIQ+", a les 19h a la plaça de la Sardana. Al llarg de la tarda, a partir de les 18h, es farà el mural col·lectiu "Construïm-nos en la diversitat de Gènere" i la presentació "Eines per a familiars i entorn LGTBIQ+", totes dues també a la plaça de la Sardana.
El Dia de l’Orgull Lesbià, Gai, Trans, Bisexual i Intersexual commemora els fets del 28 de juny de 1969 a Nova York, coneguts com la revolta Stonewall, on per primera vegada es va denunciar la vulneració de drets i la repressió social contra les persones LGTBI. Aquests fets van propiciar que s’escollís aquest dia per commemorar, reivindicar i reconèixer tant la diversitat en l’orientació afectiva i sexual com en la identitat i expressió de gènere.
L'any 2018 l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat va aprovar entrar a formar part de la Xarxa de Municipis LGTBI, un organisme que té per objectiu fomentar que els pobles i ciutats adherides respectin la diversitat sexual, defensin la igualtat com a garantia d’expressió de la diversitat, i lluitin contra l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia, entre d’altres. Alhora, la xarxa busca Impulsar el treball conjunt entre els municipis, afavorint l’intercanvi de coneixements entre els governs locals, fomentant l’acció conjunta per impulsar polítiques d’igualtat de gènere i LGTB, compartint actuacions i serveis, cooperant en la realització de projectes innovadors, i possibilitant l’intercanvi d’experiències.