Olesa commemora el Dia Internacional contra les Violències Masclistes

Amb l'objectiu de sensibilitzar la població sobre el problema social de la violència masclista, Olesa organitza del 22 al 27 de novembre diferents activitats. 

Image
Cartell amb les activitats del 25N amb una cara feta de retalls de diferents cares i una creu a la boca

El dijous 25 de novembre es commemora arreu el Dia Internacional contra les Violències Masclistes. Al voltant d’aquesta data, la Regidoria de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ ha preparat un programa d’activitats de sensibilització i de denúncia sobre els diferents tipus de violència que pateixen les dones pel simple fet de ser dones.

Les activitats del 25N arrenquen el dimarts 23 de novembre, amb l'entrevista a Olesa Ràdio titulada "Per què existeix la violènica masclista?", amb Adrià Pujol, antropòleg i escriptor, i dins l'espai radiofònic de La Teixidora. El dimecres, 24 es farà la presentació del llibre "Calladeta no estàs més guapa", de Núria Prieto, a la Biblioteca Santa Oliva. L'acte és gratuït i es pot fer reserva AQUÍ.

El dijous 25 de novembre, Dia Internacional contra les Violències Masclistes, hi haurà una xerrada-taller amb dones migrades d'orígen marroquí, a les 15.00 h al Casal Cívic Sant Bernat; i a les 18.00 h es farà la lectura del manifest institucional del 25N i una performance antimasclista, a càrrec del col·lectiu Passeig de l'Art i de Dani Buson, a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay.

El divendres 26 de novembre, a les 18.00 h, tindrà lloc l'habitual Hora del Conte que s'organitza a la biblioteca. En aquesta ocasió el conte , "La pallassa Petra", a càrrec de Lídia Clua, estarà relacionat amb la commemoració del 25N.

Els actes de commemoració del Dia internacional contra les Violències Masclistes finalitzaran el dissabte 27 de novembre amb el Taller d'Art "Collage Antimasclista", a càrrec de Marta Font. Tindrà lloc a l'Escorxador a les 18.00 h. I a les 23.00 h, l'Escorxador també acollirà el Concer Jove "Amazonians, DJ Nàtura i Montserrap". Per assistir-hi caldrà presentar el certificat covid.

A banda d'aquestes activitats també hi ha programades vàries exposicions, com ara "Detectem les violències masclistes", que es podrà veure a la recepció de la piscina municipal de l'11 al 27 de novembre; i "Calladeta no estàs més guapa", a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC), del 23 al 28 de novembre.

També al mercat ambulant del divendres 19 i 26 hi haurà el Punt Lila d'atenció i prevenció d'agressions masclistes i lgtbifòbia, de 9.00 h a 14.00 h.

Com en anys anteriors, del 22 al 27 de novembre, la Torre del Rellotge s'il·luminarà de color lila com a símbol de la lluitacontra la violència envers les dones.

Activitats als centres educatius 

Des del departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, en col·laboració amb els departaments d’Ensenyament i de Joventut, s'han adreçat als centres educatius per donar a conèixer dues activitats organitzades en motiu del 25 de novembre: el Taller d’Art "Collage Antimasclista" i la campanya virtual contra les violències masclistes.

Respecte el taller d'art "Collage Antimasclista", que tindrà lloc a l'Escorxador, la dissenyadora olesana Marta Font ha explicat que “és un taller en el que utilitzarem la tècnica del collage, un mitjà subversiu cultural utilitzat per l’Expressionisme, el Surrealisme, el Dadaisme o l’Art pop, per explorar la creació des de la reflexió. Donarem forma a les pròpies reivindicacions sobre la pressió i la violència que patim les dones als carrers, a la feina, als mitjans de comunicació i en el nostre dia a dia”.

El format de les peces és lliure, i pot ser l'alumnat o el professorat qui el decideixi en funció de la seva intencionalitat artística. Les obres creades es podran portar fins el 5 de desembre a l’edifici dels Safaretjos (de dilluns a divendres de 9 a 15 i les tardes de dimarts i dijous de 16 a 19:30). Els centres escolars poden participar a l’exposició que es farà del 7 al 12 de desembre a l’Escorxador.

Campanya #olesalliuredemasclisme 

Amb motiu del Dia Internacional Contra les Violències Masclistes, l'Ajuntament organitza la campanya per denunciar el masclisme en totes les seves formes. S'ha creat el lema #olesalliuredemasclisme per mostrar que els olesans i les olesanes rebutgen i combaten la violència masclista sigui quina sigui la seva expressió.

Aquesta campanya virtual a Instagram pretén conscienciar el jovent sobre l’impacte positiu que tenen les TIC si se’n fa un ús conscient. Per això cal un treball previ a través de la reflexió i l’anàlisi de la realitat i la creativitat, mitjançant la comunicació gràfica i audiovisual. En aquest cas, també s'ha plantejat la possibilitat que els centres educatius treballin la proposta.

Es poden publicar fotografies, vídeos, dibuixos, performances o poemes amb l'etiqueta #olesalliuredemasclisme i etiquetar-lo a @infojoveolesam. Els participants entraran en el sorteig d'un lot de material feminista i antimasclista (totebags, samarretes, polseres o el llibre de Núria Prieto "Calladita no ets més maca", entre d'altres).

El 25 de novembre va ser declarat Dia Internacional contra la Violència envers les dones el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes activistes polítiques. Fa 61 anys que varen ser assassinades les germanes Mirabal, tres activistes polítiques i membres actives de la resistència. En honor a elles es va establir aquesta data com a Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.