Olesa commemora amb una mostra el 50è aniversari dels aiguats de 1971

Les importants pluges del 20 de setembre de 1971 van causar estralls a Olesa de Montserrat i van provocar la mort de tres persones. La mostra es podrà visitar a la Casa de Cultura del 24 de setembre al 17 d'octubre.

Image
Fotografia de l'any 1971 dels aiguats

El dia 20 de setembre de 1971, avui fa 50 anys, es van produir importants pluges a pràcticament tot Catalunya. Les precipitacions més intenses es van registrar a municipis com Terrassa, Esparreguera i també Olesa de Montserrat. Les pluges torrencials, provocades per una gota freda, van fer desbordar el riu Llobregat i van provocar importants inundacions. A Olesa, les riuades de 1971 van deixar el pont de l’antiga Palanca molt malmès i no va ser reconstruït degut al poc ús que tenia aleshores. El restaurant del balneari de La Puda també va deixar de funcionar, ja que el riu Llobregat va pujar entre 13 i 15 metres i va destruir part de l’edifici. L’efecte més greu, però va ser la malaurada mort de tres persones, que van perdre la vida a causa de la riuada. Per recordar aquests fets, l’ajuntament d’Olesa inaugurarà aquest divendres una exposició a la Casa de Cultura que repassa i recorda aquells fets de fa cinc dècades. "Sobrepassant els límits. 50 anys dels aiguats a Olesa 1971-2021” es podrà visitar des del 24 de setembre al 17 d’octubre.

L’exposició ha estat organitzada per l’Arxiu Històric Municipal i ha comptat amb la col·laboració del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. Per fer possible l’exposició, l’Arxiu Històric ja comptava al seu catàleg amb més d’un centenar de fotografies dels aiguats però també volia nodrir la mostra de testimonis. Per aquesta raó, a principis d’estiu va fer una crida a totes aquelles persones que van viure les inundacions o a les quals potser algun testimoni els va explicar els fets viscuts el 1971 i volguessin compartir aquests records amb tothom. La crida no només era per recollir testimonis, sinó també fotografies potser inèdites dels aiguats. En aquest cas se’n va recollir prop d’un centenar.

El responsable de l’Arxiu Històric Municipal, Xavier Rodrigo, ha detallat que la mostra que s’inaugura aquest divendres inclou cinc plafons informatius sobre els aiguats que han afectat Olesa, abans del 1971 i concretament el de fa cinc dècades, així com les obres que s’han fet per intentar evitar que fets semblants puguin originar tantes destrosses o pèrdues de vides. Un dels plafons també parla sobre el canvi climàtic. A banda de les fotografies, també s’hi inclou un documental amb testimonis.

A l’exposició també hi haurà un mapa interactiu que permetrà veure l’impacte que l’aiguat va tenir en diferents punts del municipi, gràcies a la feina del Centre Muntanyenc i de Recerques d’Olesa.

El regidor de Cultura d’Olesa, Xavier Rota, ha volgut destacar la feina feta des de l’Arxiu Històric Municipal, amb diferents col·laboracions, per fer possible aquesta mostra.  Rota ha remarcat que accions com aquesta o la mostra “La memòria del confinament”, demostren que l’Arxiu Històric “no és només un magatzem de documents, sinó un punt més de creació de cultura”.

Un cop l’exposició "Sobrepassant els límits. 50 anys dels aiguats a Olesa 1971-2021” deixi la Casa de Cultura, farà itinerància pels diferents centres educatius, amb l’objectiu que els infants no només puguin conèixer aquests fets de la història olesana sinó també reflexionar sobre el canvi climàtic. El regidor de Cultura, Xavier Rota, creu que aquesta “és una efemèride que va marcar a moltes famílies olesanes, que ha estat recordada molts anys, i és bo que el jovent olesà pugui conèixer aquests fets”.

La inauguració de l’exposició serà el divendres, 24 de setembre, a les 19.00 hores, a l’Auditori de la Casa de Cultura. Durant la presentació es projectarà el documental amb testimonis realitzat per a la mostra. Tot seguit, hi haurà la conferència “Les inundacions catastròfiques del riu Llobregat: Des de la perspectiva històrica a les projeccions de futur”, a càrrec del Dr. Mariano Barriendos, paleoclimatòleg i professor agregat del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona. Per assistir a la inauguració cal fer reserva d’entrada, que és gratuïta, a la plataforma Vivetix. La mostra es podrà visitar a la Casa de Cultura fins el 17 d’octubre.

Podeu escoltar testimonis dels aiguats als arxius adjunts.

Últimes notícies

Image
Reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Participants a la primera reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Image
Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Image
Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Image
Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis

Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis

Image
Participants a una de les sortides guiades organitzades pel Departament d'Espai Públic el 2024

Participants a una de les sortides guiades organitzades pel Departament d'Espai Públic el 2024