25/09/21

Sobrepassant els límits: Olesa commemora els 50 anys dels aiguats de 1971

Divendres es va inaugurar a la Casa de Cultura la mostra que recorda les pluges que el 20 de setembre de 1971 van causar estralls a Olesa de Montserrat i van provocar la mort de tres persones. Es pot visitar fins el 17 d'octubre.

Image
Tres persones mirant els panells de l'exposició

Han passat 50 anys però en molts olesans i olesans continua viu el record del neguit, l'angoixa, la por viscudes el 20 de setembre de 1971, quan les pluges torrencials, provocades per una gota freda, van causar estralls a Olesa. Carrers que semblaven rieres, cases anegades, fang i destrucció és el que es va viure aquell 20 de setembre a Olesa, en una riuada que també es va cobrar la vida de tres persones. Per recordar aquests fets, l’Ajuntament d’Olesa va inaugurar divendres a la Casa de Cultura l'exposició "Sobrepassant els límits. 50 anys dels aiguats a Olesa 1971-2021” es podrà visitar des del 24 de setembre al 17 d’octubre.

L’exposició ha estat organitzada per l’Arxiu Històric Municipal i ha comptat amb la col·laboració del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà (de la mà del geògraf Joan Soler i Gironès) i l'assessorament del cronista de la vila, Antoni Pérez, el president de la Comunitat Minera Olesana, Joan Arévalo, i l'olesà Elies Valldeperes. Per fer possible l’exposició, l’Arxiu Històric ja comptava al seu catàleg amb més d’un centenar de fotografies dels aiguats però també volia nodrir la mostra de testimonis. Per aquesta raó, a principis d’estiu va fer una crida a totes aquelles persones que van viure les inundacions o a les quals potser algun testimoni els va explicar els fets viscuts el 1971 i volguessin compartir aquests records amb tothom. La crida també era per recollir fotografies potser inèdites dels aiguats. En aquest cas se’n va recollir prop d’un centenar. Els testimonis van quedar recollits en un documental dirigit i muntat per Adrià Carreras.

La inauguració, divendres al vespre, va estar presidida per l'alcalde d'Olesa, Miquel Riera, i el regidor de Cultura, Xavier Rota. L'alcalde va destacar que "tots tenim present algun record que ens uneix als aiguats, des de problemes menors a vivències en les que hem tastat la impotència per la força imparable que pot arribar a desfermar un fenomen natural". Davant l'impacte de fets com els de fa 50 anys "que s'han traslladat de generació en generació", va dir Riera, "la memòria col·lectiva de les experiències passades ens fa ser prudents. Oblidar determinats fets, sumats a l'arrogància o imprudència pròpia d'un segle en què ens hem sentit capaços de dominar la natura, ens exposaria a repetir la catàstrofe. Per això, quant més coneixement tenim més poder reduir el risc".

L'alcalde també va incidir en què "el canvi climàtic té una conseqüència directa en l'augment de la freqüència de fenòmens naturals extrems". Per aquesta raó, va dir, "actes com aquest ens ajuda a ser més humils a l'hora de plantejar quina relació hem de tenir com a societat amb el nostre entorn, el respecte a la natura i al medi ambient". Finalment Miquel Riera va voler també agrair i destacar la feina de les persones que han ajudat a fer l'exposició i dels testimonis que han fet possible el document "Sobrepassant els límits".

El regidor de Cultura, Xavier Rota, també va agrair totes les col·laboracions que han ajudat a nodrir la mostra de material i fotografies i va destacar que l'Arxiu Històric Municipal continua amb les portes obertes per a aquelles persones que vulguin aportar-hi fotografies o altres materials.

El responsable de l’Arxiu Històric Municipal, Xavier Rodrigo, va detallar que l'exposició que es pot visitar a la Casa de Cultura inclou cinc plafons informatius sobre els aiguats que han afectat Olesa, abans del 1971 i concretament el de fa cinc dècades, així com les obres que s’han fet per intentar evitar que fets semblants puguin originar tantes destrosses o pèrdues de vides. Un dels plafons també parla sobre el canvi climàtic. A més, també hi ha un mapa interactiu que permet veure l’impacte que l’aiguat va tenir en diferents punts del municipi, gràcies a la feina del Centre Muntanyenc i de Recerques d’Olesa.

La dissenyadora de l'exposició, Montse Farré, va explicar, per la seva banda, que la possibilitat de parlar amb testimonis dels aiguats de 1971 va ajudar a replantejar la idea inicial de la mostra, amb l'objectiu de "reflectir aquesta part humana i no només les dades". Segons Farré, "va ser molt emotiu poder parlar amb els testimonis".

Un dels punts centrals de l'exposició és el documental "Sobrepassant els límits" que es va projectar també en la inauguració de l'exposició. El seu director i realitzador, Adrià Carreras, va dir que el que inicialment s'havia plantejat com un petit vídeo de testimonis de pocs minuts, va anar esdevenint primer en un reportatge i finalment en un documental, pel fet que els testimonis "eren molt potents". El documental es pot visualitzar també el canal de YouTube de l'Ajuntament d'Olesa.

En agraïment a totes les persones que han col·laborat en l'exposició i els documental "Sobrepassant els límits", el regidor de Cultura els va fer entregar d'un diploma commemoratiu. Tot seguit, els assistents van poder conèixer més detalls dels aiguats i aquest tipus de fenomen a la conferència “Les inundacions catastròfiques del riu Llobregat: Des de la perspectiva històrica a les projeccions de futur”, a càrrec del Dr. Mariano Barriendos, paleoclimatòleg i professor agregat del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona. La conferència també es pot visualitzar al canal de YouTube de l'Ajuntament d'Olesa.

Un cop l’exposició "Sobrepassant els límits. 50 anys dels aiguats a Olesa 1971-2021” deixi la Casa de Cultura, farà itinerància pels diferents centres educatius, amb l’objectiu que els infants no només puguin conèixer aquests fets de la història olesana sinó també reflexionar sobre el canvi climàtic.