Olesa celebra el 31 d’octubre la Nit de les Ànimes

L’Ajuntament d’Olesa proposa per la nit del 31 d’octubre la festa de la Nit de les Ànimes o Nit de Tots Sants. Una activitat gratuïta que combina el record als avantpassats amb música, dansa i espectacle de foc.

Image
Cartell Samhain. Nit de les ànimes. Persones amb llums

Els orígens de la festa de Tots Sants es poden trobar en la celebració celta del Samhain, títol que porta la festa. L’1 de novembre se celebrava el final de l’estiu i l'inici de l'any nou. Per aquest motiu s’organitza aquesta festa per a la tarda-nit del 31 d’octubre.

La festa Samhain o Nit de les Ànimest començarà a les 18.15h, a la plaça de Félix Figueras i Aragay (davant de l’Ajuntament) on des del departament de Festes de l’Ajuntament d’Olesa es farà el repartiment d’espelmes, s’han encarregat més de 1.800. Per a participar a l’acte i tenir espelma no cal inscripció prèvia, només portar encenedor.

Tot seguit, a les 18.45 h, engegarà la cercavila pels carrers del centre del municipi, amenitzada amb la música i els balls del grup “Irish Corner”, formació folk inspirada en la música i cultura tradicional irlandesa. Des de la plaça de Fèlix Figueres i Aragay s’anirà pel carrer de Salvador Cases, fins a la plaça de Les Fonts i carrer Església, fins arribar a la plaça Nova. Aquí, es farà l'ofrena ancestral a un espai habilitat davant el CAU, on els i les participants podran deixar les seves espelmes i encomanar les seves ànimes i els seus ancestres.

A la plaça, actuaran els grups de música ”Irish Corner” i de dansa "Celtic Flow Dancers", i posteriorment, i cap a les 21.30h, començarà l’espectacle de foc a càrrec de la formació “The Sons of Drako”, un muntatge de foc i pirotècnia amb coreografies al ritme de la música. A la festa a la plaça Nova  no hi haurà servei de bar.

Orígens de la festa
Tots Sants és, sense cap dubte, la festa més important de la tardor. L’origen de la celebració es relaciona amb el ritus celta anomenat Samhain, que se celebrava l’1 de novembre i que obria el període d’obscuritat en què la frontera entre el món dels vius i el dels morts desapareixia, permetent que els esperits dels morts retornessin a la terra. 

Per això, era costum encendre espelmes i altres llums de flama, sovint a l'interior de càntirs i fruits del temps com les carabasses, que es decoraven i es col·locaven a la porta de les cases, a les habitacions o a la cuina perquè les animes trobessin el camí cap a la llum. A l’època, hi havia la creença que les fades i els esperits dels morts vagaven a la recerca de cossos per habitar. Pel fet que els vius no volien ser posseïts pels esperits, es vestien amb disfresses i desfilaven pels carrers fent molt soroll per confondre i espantar els esperits.

Durant el segle VII El Papa Gregori IV, com solia fer el cristianisme per facilitar la conversió d'altres pobles, va aprofitar la festivitat de Samhain i designà l'1 de novembre com el dia de Tots Sants (All Hallows), i la nit de Samhain va passar a anomenar-se nit de Tots Sants o All-Hallows Eve (popularitzada més tard als Estats Units amb la contracció Halloween).