18/10/21

Olesa canviarà properament el nom de tres carrers en compliment de la llei de Memòria Històrica

El carrer d’Alfons Sala esdevindrà el carrer dels Arbres. El carrer del Duc de la Victòria passarà a dir-se carrer de Rosa Venes i Clusas. I la plaça del Terç de Nostra Senyora de Montserrat ja va ser batejada el 2016, de manera simbòlica, com a plaça de la Dignitat. S'han organitzat tallers per informar el veïnat afectat.

Image
Vista del carrer Alfons Sala fins a la plaça de las fonts

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat canviarà properament el nom de diferents carrers del municipi per donar compliment a la llei de Memòria Històrica i d’acord amb el que ha acordat la Comissió del Nomenclàtor d’Olesa. Precisament, la necessitat de recuperar la memòria històrica en l’espai públic va ser el tema de la conferència que l’advocat i historiador Josep Cruanyes va pronunciar durant l’acte central de les XII Jornades de Memòria i Justícia d'Olesa de Montserrat, celebrades a l’Escorxador coincidint amb el Dia nacional de les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió franquista.

A Olesa, la memòria històrica es reivindica en l’espai públic amb elements i accions com ara el Memorial 158, les llambordes Stolpersteine en homenatge als olesans i olesanes que van ser en camps de concentració o, properament, el canvi de nom a dos carrers i una plaça olesana amb rèmores a l’herència de la dictadura. És el cas de la Plaça del Terç N. S. de Montserrat, i els carrers d’Alfons Sala i del Duc de la Victòria.

Properament, aquests llocs canviaran oficialment de nom. El carrer d’Alfons Sala esdevindrà el carrer dels Arbres. El carrer del Duc de la Victòria passarà a dir-se carrer de Rosa Venes i Clusas. I la plaça del Terç de Nostra Senyora de Montserrat ja va ser batejada el 2016, de manera simbòlica aleshores, com a plaça de la Dignitat.

A més, es faran correccions lingüístiques a altres vials. El carrer de Metge Carreras passarà a ser carrer de Metge Carrera. El carrer Argelines serà carrer Angelines i el mateix passarà amb el passatge Argelines, que es dirà passatge Angelines.

Davant aquests canvis, l’Ajuntament ha organitzat tallers per informar la ciutadania afectada sobre quins tràmits haurà de fer un cop els vials tinguin la nova nomenclatura. El primer taller serà avui, a les 18.00 h, a l’Auditori de la Casa de Cultura, per explicar l’afectació pel canvi de nom del carrer del Duc de la Victòria. A les 19.00 h es parlarà de l’afectació per la correcció dels noms dels carrers de Metge Carreras, i Argelines i Passatge Argelines.

El dijous 21 d’octubre, es faran dos nous taller, en aquest cas a l’Escorxador. A les 18.00 h es parlarà de afectació pel canvi de nom del carrer d’Alfons Sala per al veïnat dels habitatges ubicats entre els números 1 i 70. I a les 19.00 h pels habitatges que hi ha entre els números 71 i 141.

Cal fer reserva prèvia a través del portal Vivetix.com o a la Casa de Cultura. Per qualsevol dubte, es pot trucar al 93 778 00 50 o enviar un correu electrònic a oac@olesademontserrat.cat

De forma general, els canvis de nom no suposaran, segons ha assegurat el regidor de Memòria Històrica, Xavier Rota, cap cost per al veïnat. No caldrà fer cap tràmit al Registre de la propietat ni en el cas d’hipoteques. Els tràmits per informar les companyies de serveis públics els farà directament l’Ajuntament.

La importància de recuperar la memòria històrica

Durant la xerrada pronunciada en les XII Jornades de Memòria i Justícia d’Olesa, l’historiador Josep Cruanyes va explicar abastament què s’entén per memòria històrica i com la recuperació d’aquesta memòria històrica, “sovint silenciada”, n’és d’important per a la reparació de les víctimes, alhora que també una acció pedagògica.

L’historiador va assegurar que el franquisme, per exemple, “va destruir la memòria republicana” i que han estat sovint les víctimes i la descendència d’aquestes qui ha creat un moviment de recuperació de la memòria històrica, no només col·lectiva sinó també familiar. Segons Cruanyes, “és important que la memòria vagi d’acord amb la reparació individual i col·lectiva de les víctimes”.

L’advocat i historiador va assegurar també que a Catalunya “s’ha fet molta feina de reparació a partir de la societat civil, que les institucions han acollit”, una reparació “que ha de refermar les conviccions democràtiques de la nostra societat”. I l’espai públic, va afirmar, “ha de reflectir aquests valors democràtics”.

Per aquesta raó no té cabuda que al nomenclàtor de qualsevol municipi o ciutat encara hi hagi carrers, places o monuments d’herència franquista o amb nom de persones que, en parer de Cruanyes, no haurien de donar nom a cap espai. És el cas, a Olesa, dels carrers Duc de la Victòria i Alfons Sala, i la plaça del Terç de Nostra Senyora de Montserrat.

En el cas del carrer Duc de la Victòria, té aquest nom en honor al general Baldomero Espartero. La raó per voler canviar aquest nom és que Espartero va ordenar bombardejar la població civil de Barcelona el 1842 des del castell de Montjuïc, amb més d’un miler de projectils que va destruir centenars de cases i va provocar una trentena de morts.

El segon nom de carrer que es canviarà és el d’Alfons Sala. Josep Cruanyes va repassar el currículum de l’industrial terrassenc, que va donar suport a la dictadura de Primo de Rivera i que va esdevenir president de la Mancomunitat “per destruir-la”.

Finalment, en el cas de la plaça del Terç Nostra Senyora de Montserrat, ara ja plaça de la Dignitat, el nom fa referència al grup de voluntaris carlins que va esdevenir una divisió de l’exèrcit franquista.

Les XII Jornades de Memòria i Justícia d'Olesa de Montserrat van finalitzar amb l'obra de teatre "Molotov", un muntatge teatral sobre la vida de l'activista Cipriano Martos, mort el 1973, després d'ingerir un còctel Molotov durant un interrogatori policial. Està basada en el llibre "Caso Cripriano Martos", del periodista Roger Mateos.