Olesa dona la benvinguda als nens i nenes sahrauís que passaran les vacances al municipi
Els infants, provinents dels camps de refugiats sahrauís, ja han arribat a Olesa per passar tot l’agost amb les seves famílies d'acollida, dins el programa Vacances en Pau que organitza ACAPS.
Aichatu Mohamed-Salem Mohamed Abdalhi, Nayat Mohamed Ahmed Baba, Jnazara Nyem Sidi, Yusef Ahmed Baba i Mohamed Mohamed Ali seran a Olesa amb les seves famílies d’acollida, dins el programa Vacances en Pau que organitza la secció local d'ACAPS i on també hi col·labora l'Ajuntament d'Olesa.
L'Ajuntament va fer ahir dilluns a la tarda la recepció oficial dels nens i nenes sahrauís i les seves famílies d'acollida, en un acte a la Sala de Plens on va assistir l'alcalde d’Olesa, Miquel Riera; i el regidor de Festes i Comunicació, Jordi López; en representació de la regidora de Diversitat i Cooperació, Ada Agut, que no hi va poder assistir. La coordinadora d'ACAPs al municipi, Jacinta Folc, també va acompanyar als infants i les famílies.
Es tracta de 5 infants (de moment han arribat 4) de 8 anys que, durant l’agost, compartiran el dia a dia amb les famílies acollidores. En aquest mes passaran una revisió mèdica (quelcom que no poden fer amb freqüència al seu país d'origen), i també participen a l'Escola Esportiva d'Estiu, fan excursions i activitats amb d’altres infants.
La voluntat del projecte Vacances en Pau és oferir als nens i nenes la possibilitat de gaudir d’un temps d’esbarjo i coneixement i, alhora, és un clam per la pau, contra la injustícia i la violació dels drets humans o la guerra. Pretén, per una banda, oferir a aquests infants la possibilitat de veure i gaudir de moltes coses que allà d’on venen, només coneixen en els llibres escolars (rius, muntanyes, el mar, ...etc) i la de conviure amb infants catalans per arribar a tenir una altra imatge del món, diferent a la que els hi mostra la realitat quotidiana dels campaments de refugiats on el Poble Sahrauí viu exiliat des de l’any 1975.
Fa anys que Olesa participa amb el projecte i els infants passen aquí els dos mesos d’estiu amb les seves famílies d’acollida però enguany, per problemes burocràtics per sortir d’Algèria, s’ha endarrerit la seva arribada i només podran estar aquí un mes, fins a finals d’agost. Jordi López, regidor de Festes i Comunicació de l’Ajuntament, va resaltar que pogués tirar endavant aquest projecte “després de dos anys de pandèmia, tot i que l’arribada no ha estat exempta de problemes burocràtics, els infants ja han arribat al municipi i passaran el que queda de juliol i el mes d’agost amb famílies d’acollida” va dir, i va agrair a ACAPS la seva iniciativa i a les famílies la seva voluntat d’acollida.
Jacinta Folc va explicar que enguany el projecte ha portat dos mesos de retard “altres anys tenim tota la tramitació feta al mes d’abril i enguany el projecte, que aprova el Consell de Ministres, no es va publicar al BOE fins al juliol, també hi va haver retards a l’aeroport, amb la documentació que necessiten els infants,...” es va lamentar.
Amb motiu de la pandèmia als darrers dos anys no s’ha pogut dur a terme, i el 2019 va ser el darrer any que es va organitzar. “Normalment la família crea vincles amb el nen d’acollida i acostuma a repetir els anys següents. Enguany, com no s’ha pogut fer els darrers dos anys no hi ha famílies que repeteixen i les 5 famílies son noves”, va destacar Jacinta Folc, qui també va agrair la generositat de les famílies acollidores “perquè sense elles no es podria fer aquest projecte que és una oportunitat perquè aquests nois i noies coneguin coses noves”.
La recepció a l'Ajuntament va acabar amb el repartiment d’un petit regal de llibres infantils entre els infants.
Olesa hi participa des del 1996
El projecte Vacances en Pau va néixer l'any 1979, i des de llavors diferents generacions d’infants sahrauís han gaudit d’unes Vacances en Pau. Entre el 1979 i el 1994 venien grups petits que s'allotjaven en albergs, centres i escoles. Des de l'any 1994 es va introduir la modalitat d'acollida per part de famílies, fet aquest que va propiciar un creixement espectacular, arribant a principis de la dècada del dos mil a la xifra de deu mil infants a l'estat espanyol i mil a Catalunya. Olesa de Montserrat participa d’aquest projecte des del 1996.
Segons les dades aportades pel Front Polisari, es calcula que unes 300.000 persones viuen com a refugiades al Sàhara, al desert inhòspit situat a la regió algeriana de Tindouf des de fa més de 45 anys, amb condicions de vida extremes, temperatures superiors als 50 graus a l’estiu, manca d’aigua corrent i llum elèctrica. Situacions que se sumen a la falta d’alimentació, medicaments i productes bàsics que dificulten la vida dels infants que en moltes ocasions no tenen cobertes les necessitats més bàsiques per al seu bon creixement i desenvolupament personal.