09/11/21

S'obre el termini per a la sol·licitud de parcel·les d’horts municipals a Olesa

Fins al 26 de novembre es poden presentar les sol·licituds per a la cessió d’ús d’una de les 38 parcel·les que l’Ajuntament posa al servei de la ciutadania per a destinar-les a horts urbans al barri de Sant Bernat i també Vilapou.

Image
Imatge del lloc on estan ubicades les 19 parcel·les al barri de Sant Bernat

L'Ajuntament disposa de 19 parcel·les al barri de Sant Bernat (ubicades al pati de l’antiga escola Sant Bernat) i 19 més a Vilapou, que s'han fet noves aquest any. La cessió per a l’ús temporal de les parcel·les es regeix per un reglament que consisteix en l’atorgament d’una llicència d’ocupació temporal per a la cessió d’ús dels terrenys. Aquesta cessió és per un termini de tres anys i comença a partir del gener.

El tècnic de Medi Ambient, Martí Figueras, explica que "la cessió es regeix per un reglament que estableix les normes per l’adjudicació i ús de les parcel·les, com a mecanisme d’integració social, i que per tant, busca prevaldre la rendibilitat social a l’econòmica. Es tracta d'un projecte que persegueix la millora de les condicions de vida dels ciutadans d'Olesa, i que a més, es presenta com a resposta, entre altres actuacions, a la situació social que viuen moltes famílies i també al creixent abandonament de la cultura agrícola local, unint d'aquesta manera una vesant social i una de mediambiental" i ha afegit que "El funcionament dels horts municipals es valora molt positivament, i per aquest motiu s'ha ampliat l'oferta de parcel·les, cosa que donarà també resposta a la demanda creixent durant els últims mesos".

Així, podran ser beneficiàries dels horts municipals, les persones majors de 18 anys empadronades a Olesa amb una antiguitat, com a mínim, d’un any, sempre i quan no estiguin en possessió (el/la sol·licitant, cònjuge, parella de fet o qualsevol altre membre de la unitat familiar) d’una altra parcel·la dels horts municipals o d’una altra parcel·la destinada al cultiu. En el procés d’atorgament es tindrà en compte la situació econòmica, familiar i social de les persones demandants. L’Ajuntament pot també reservar parcel·les per a dedicar-les a activitats socials, pedagògiques o terapèutiques d’interès públic del mateix Ajuntament. 

Segons recull el mateix reglament, l’Ajuntament d’Olesa podrà aprovar una taxa específica que serà d’aplicació a partir de les seva aprovació definitiva i que repercutirà en les cessions ja realitzades i en les futures. Ara per ara la cessió és gratuïta.

Un cop adjudicades les 38 parcel·les, el reglament d’ús dels horts urbans municipals estableix que s’hi haurà de prioritzar l’agricultura ecològica. Els productes obtinguts no poden ser objecte de lucre en cap cas. El reglament també estableix que l’ús dels horts és exclusivament per al cultiu agrícola d’hortalisses, flors, fruites i la producció de plantes ornamentals i hortícoles.

Les persones interessades han d'entrar al Registre General de l'Ajuntament una instància general amb la documentació acreditativa que especifica el annex 1.

Documents relacionats

Document
Document
Document