28/12/21

Noves millores en les colònies de gats a Olesa

S’han implantat una sèrie d’elements que permeten protegir les colònies de gats del municipi així com informar i conscienciar a la ciutadania sobre la seva presència.

Image
cartell dibuixat amb informació de les colònies de gats així como la normativa

L’Associació contra l’Abandonament i Maltractament Animal (ACAIMA) col·labora des de fa uns anys amb el Departament de Medi Ambient portant el control de les colònies de gats a Olesa. Es tracta de gestionar de forma ètica la presència de felins amb l’aplicació del mètode CER (Captura, Esterilització i Retorn al seu hàbitat), que consisteix en la captura i control sanitari dels gats, la seva esterilització i marcatge (amb una petita "V" a l'orella) i el seu posterior retorn a la colònia d'orígen.

Els voluntaris d’ACAIMA s’encarreguen de l’alimentació periòdica de les colònies amb pinso sec, proporcionen assistència veterinària als gats ferals ferits o malalts i mantenen les colònies netes i en bon estat de conservació. Aquestes accions permeten controlar la població de gats ferals, fer un seguiment de la seva evolució, evitar que puguin ocasionar molèsties (miols, baralles,...) o comportin un risc per a la seva pròpia salut o la de les persones, a més de millorar les condicions higièniques del municipi.

L’eficiència d’aquestes tasques es veu enfortida quan existeix col·laboració ciutadana. Per aquest motiu, cal recordar que segons la Ordenança de control, protecció i tinença d’animals:

  • És obligació tant dels propietaris com dels llogaters dels immobles adoptar les mesures que calgui per impedir l’entrada d’animals salvatges urbans a l’interior dels edificis, locals o recintes i evitar que s’hi puguin reproduir.
  • Queda expressament prohibit alimentar animals salvatges urbans a les vies i els espais públics i a l’interior dels domicilis i habitatges particulars, excepte en el cas de les persones autoritzades per l’Ajuntament que realitzen una alimentació controlada dels animals en zones habilitades.
  • No és permès abandonar animals, molestar-los ni sostreure’ls d’una colònia.

Recentment, s’han implantat una sèrie d’elements de prevenció i protecció a les colònies de gats d’Olesa. A les més exposades, s’han col·locat pilones de fusta per evitar l’accés i també per senyalitzar d’una forma més visual tant l’existència de la colònia com la possible presència de gats solts per la zona. D’altra banda, s’han instal·lat cartells a les immediacions de les colònies per recordar la obligatorietat de dur els gossos lligats i evitar possibles agressions.

Paral·lelament, des de fa alguns mesos s’ha aconseguit animar a persones voluntàries dels barris d’Oasis i Ribes Blaves per començar a implantar colònies de gats en aquestes urbanitzacions.

Per a tots els ciutadans que estiguin interessats en col·laborar amb el voluntariat, només cal que es posin en contacte directament amb ACAIMA (acaima_olesa@hotmail.com) o bé amb el Departament de Medi Ambient (mediambient@olesademontserrat.cat) de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat.