Nova edició del taller gratuït de restauració de patrimoni (2)

El curs començarà el 14 de gener organitzat per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat amb l'objectiu que les persones assistents aprenguin tècniques de conservació i restauració a la vegada que es recupera patrimoni municipal. S'hi poden inscriure les persones a partir de 16 anys i empadronades al municipi.

Image
Nova edició del taller gratuït de restauració de patrimoni (2)

El regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, Xavier Rota, ha anunciat que un any més es torna a organitzar una nova edició del curs de restauració de patrimoni amb l'objectiu que les persones interessades en aquesta matèria puguin "aprendre tècniques de restauració i conservació que apliquen a peces de patrimoni municipal que es troben en mal estat". El taller és gratuït i subvencionat al 100% per la regidoria de Cultura ja que es considera que les persones inscrites ja aporten el treball i els coneixements que van adquirint a mesura que avança el curs. 

 

El curs de restauració gratuït de patrimoni municipal s'ha consolidat a Olesa i el 2021 es celebrarà la novena edició. El regidor de Cultura, Xavier Rota, ha destacat que "durant totes les edicions del taller s'han restaurat peces importantíssimes pel municipi, com la imatge de Santa Oliva, mobiliari neogòtic de l'antic saló de sessions o imatges dels Misteris". Cada any, abans de començar el curs, la regidoria de Cultura tria les peces i elements que es restauraran durant el taller. En aquest sentit, Rota ha avançat que per aquest 2021 es continuarà fent treballs de restauració de fusteria a l'edifici de Cal Puigjaner i també hi ha dues peces, provinents d'una donació recent, que són molt especials que caldria recuperar "com una pastera originària de la masia de Sant Pere Sacama". 

 

L’encarregada d’impartir el taller de restauració patrimoni és l’Elfi Bartès, professora de restauració de mobles de l'Escola d’Arts i Oficis d’Olesa de Montserrat, que ha destacat que per assistir al curs  "no cal tenir cap coneixement previs i que les tècniques s’aniran adquirint i aplicant a les peces que cal restaurar".  Pel que fa a la motivació de l’alumnat, la professora ha destacat que la principal motivació "és poder recuperar patrimoni d’Olesa, i després veure el treball acabat i exposat al públic". Pel que fa al curs d'aquest any que està a punt d'acabar, Bartès ha concretat que els treballs s'han centrar en recuperar una taula 

modernista, un banc, el Misteri de Cal Puigjaner i fusteria i d'altres elements que també es troben a aquest edifici de l'Ajuntament. 

 

 

El curs de restauració de patrimoni té 14 places disponibles i les classes, que començaran el 14 de gener, es desenvolupen cada dijous de 15.45h a 17.45h a l'Escola d'Arts i Oficis, on s'ubica el taller de restauració. Les inscripcions es poden formalitzar a través de la pàgina web de la mateixa escola.  Tot i que el taller cada any desperta molt d'interès i les places disponibles s'ocupen ràpidament, el regidor de Cultura ha remarcat que cada any es crea una llista d'espera per tal que, en cas que hi hagi alguna persona que es dona de baixa durant el curs, la plaça la pugui ocupar alguna altra persona d'aqueta llista.