Olesa demana nous voluntaris per a mesurar el grau d’accessibilitat dels edificis d’habitatges del municipi
El primer grup de voluntaris va mesurar una seixantena d’habitatges, però per aconseguir un entorn sense barreres per a persones amb mobilitat reduïda, encara queden a Olesa més de 900 blocs de pisos pendents de valorar.
L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha fet una nova crida de voluntariat per a accelerar la construcció del mapa d’accessibilitat local dels blocs de pisos del municipi. A través de l’aplicació mòbil “Zero Barreras”, desenvolupada per la Fundación Mútua de Propietarios, l’objectiu és aconseguir elaborar un “Mapa d’Accessibilitat d’Olesa de Montserrat” i així facilitar solucions per a les principals deficiències detectades.
L’Ajuntament d’Olesa va signar una col·laboració amb la Fundación Mutua de Propietarios a finals de 2021 per impulsar el projecte “Per una Olesa Accessible”. La finalitat de l’acord era l’elaboració d’un mapa d’accessibilitat que permetrà identificar les barreres arquitectòniques dels edificis d’habitatges que hi ha al municipi i així impulsar accions per solucionar les mancances.
Per poder fer el test de l’estat d’accessibilitat de l’edifici, cal descarregar gratuïtament l’aplicació per a mòbil “Zero Barreras”. L’app permet, a través de preguntes senzilles i fent alguns mesuraments ràpids, determinar el grau d’accessibilitat dels edificis. Es valoren els elements comuns i es detecten en detall quines són les barreres arquitectòniques a les quals s’ha d’enfrontar una persona amb mobilitat reduïda per accedir a la seva finca.
El primer grup de voluntaris va mesurar una seixantena d’habitatges. Per poder consolidar aquesta iniciativa, s’ha obert una nova crida de voluntaris a través de la Plataforma Participa 311 – Olesa de Montserrat. El repte és aconseguir una borsa d’aproximadament 25 voluntaris per a valorar els més de 900 habitatges que queden pendents a Olesa.
L’objectiu final és aconseguir, entre tots, que el màxim nombre possible de blocs de pisos del municipi millorin la seva accessibilitat. Per tant, una vegada s’obtingui l’informe, l’acció prevista des de l’Ajuntament és donar suport en l’obtenció de subvencions municipals per a la gestió de les obres que siguin necessàries en cada cas (creació de rampes, instal·lació d’ascensors...).
“Per una Olesa Accessible” és un projecte que permet conscienciar sobre la importància de disposar d’un entorn sense barreres arquitectòniques com un benefici per al conjunt de la societat, ja que totes les persones podem arribar a tenir mobilitat reduïda en algun moment de la vida.