22/04/22

Drets, habilitats i nous entorns digitals, eixos de la Mobile Week Catalunya on participa Olesa

Avui s’ha presentat a Barcelona la quarta edició de la Mobile Week Catalunya, on hi participa per primera vegada l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat.

Image
Presentació Mobile Week

L’Antiga Fàbrica Estrella Damm ha acollit avui la presentació de la quarta edició  de la Mobile Week Catalunya 2022. Enguany hi participen 16 municipis de Catalunya, entre ells Olesa, amb més de 300 activitats, 500 ponents i 450 hores d’aprenentatge en total.

Amb el lema “on ciutadania i tecnologia connecten”, la programació pivotarà sobre tres eixos temàtics: drets, ètica i habilitats digitals. L’objectiu és que les persones siguin les protagonistes de les activitats, situar-les realment al centre de la transformació digital i que adquireixin un sentit més crític de l'impacte de la tecnologia a la societat.

El programa compta amb un ampli ventall d'activitats gratuïtes i obertes a tothom entre el 25 d’abril i el 28 de maig. Hi participen municipis com Mataró, Badalona, Igualada, Girona, Sant Feliu de Llobregat o Manresa, entre d’altres. En el cas d’Olesa, les activitats es concentraran del 24 al 26 de maig i inclouran propostes per a totes les edats, implicant també els centres educatius del municipi. Podeu consultar AQUÍ tota la programació.

Aquesta edició girarà al voltant de temàtiques com la protecció dels drets digitals de la ciutadania, la desinformació i la privacitat de dades; les habilitats digitals i el paper clau de l’educació per formar joves i, alhora, potenciar l’augment de perfils femenins en les disciplines STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts Gràfiques i Matemàtiques); o l’exploració de les noves eines i mitjans digitals en l’àmbit de la cultura i l’entreteniment.

Impulsar polítiques digitals a l’entorn escolar

A l’acte de presentació, que s’ha fet aquest matí, ha esta presidit pel vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró.

A la roda de premsa de presentació també s’ha fet una taula rodona sobre l’impacte de la 'Mobile Week' al territori, on ha participat l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera i la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, han explicat quines iniciatives acullen aquest any, les activitats més destacades de la programació i l’impacte que s’espera de la Mobile Week al territori.

Ambdós han fet menció sobre els grans reptes que genera la digitalització, posant el focus en la necessitat de lluitar contra les bretxes digitals, especialment en territoris fora de l’àrea metropolitana de Barcelona, per construir un futur digital just, inclusiu i sostenible introduint els canvis des dels pobles.

Tant Gemma Carim com Miquel Riera han coincidit que per aconseguir la inclusió digital cal impulsar les polítiques digitals en l’àmbit escolar, un col·lectiu que s’ha vist greument afectat per la pandèmia i ha evidenciat l’existència de les bretxes digitals a les llars. A més, han incidit que l’impuls digital a les aules permet dotar de coneixement i preparar a les futures generacions davant dels canvis tecnològics del moment.

En finalitzar, tant Olesa de Montserrat, que s’estrena aquest any, com la Ribera d’Ebre, veterana que ja l’organitza des de 2019, han conclòs que la Mobile Week Catalunya és un nexe per connectar les eines que ofereix la digitalització amb els ciutadans i ciutadanes dels municipis.

Mobile Week Catalunya ofereix una gran oportunitat per canviar el relat i construir una digitalització responsable, capaç de dissenyar societats més justes i inclusives, fomentant la participació ciutadana i l'ús responsable, impulsant la innovació marcada per principis ètics que facilitin el desenvolupament tecnològic sense comprometre l’evolució de la societat.

La Mobile Week Catalunya és una iniciativa de Mobile World Capital Barcelona, impulsada conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, i que compta amb el suport de CaixaBank i Damm.