04/08/22

Nou atac vandàlic al desfibril·lador automàtic instal·lat a l'exterior del pavelló Salvador Boada

Mentre es gestiona la substitució de la vitrina, el DEA estarà custodiat pel personal d’Esports. Per aquest motiu, no estarà accessible per a la ciutadania durant l’horari en què les instal·lacions esportives romanguin tancades.

Image
Aparell DEA al Pavelló Salvador Boada

El desfibril·lador extern automàtic (DEA) ubicat a l'exterior del pavelló Salvador Boada ha tornat a ser objecte d'un acte vandàlic. En aquesta ocasió, els autors de la bretolada van trencar la vitrina on es troba ubicat el DEA, que va ser trobat llençat a una zona propera. Afortunadament, s'ha comprovat que el DEA funciona correctament però el cost de substitució i instal·lació de la nova vitrina comportarà una despesa d’uns 700 €. En altres ocasions en què el desfibril·lador ha estat objecte d'actes incívics s'ha hagut de reposar l'aparell, que té un cost d'uns 1.300 €.

Mentre es gestiona la substitució de la vitrina, el DEA estarà custodiat pel personal del Departament d’Esports. Per aquest motiu, no estarà accessible per a la ciutadania durant l’horari en què les instal·lacions esportives romanguin tancades. En cas de necessitat durant l’horari de tancament de les instal·lacions esportives, la ciutadania haurà de trucar al 112.

 

Un aparell que pot salvar vides

L’Ajuntament d’Olesa lamenta que tinguin lloc aquestes accions incíviques, que en aquest cas atempten contra un aparell que pot salvar vides. Precisament per la importància de l'aparell, en els darrers anys l’ajuntament n'ha instal·lat en espais públics, amb l'objectiu de fer d’Olesa un “territori cardioprotegit”. L’Escorxador; el Mercat Municipal; la Passió, i el pavellons Salvador Boada, Sant Bernat i de bàsquet són alguns dels equipaments amb DEA. També en disposa la Policia Local.

Des de l’Ajuntament d’Olesa es demana a la ciutadania que respecti aquests aparells i que alertin la Policia Local en el cas que detectin que estan sent objecte d’un acte vandàlic o un mal ús. La instal·lació d’aquests aparells respon a la voluntat de treure dels hospitals un aparell mèdic que pot salvar vides, especialment en casos d’aturada cardíaca, quan el temps de resposta és vital. Es tracta d’aparells, a més, que indiquen els passos a seguir en cas d’haver-los d’utilitzar, malgrat no s’hagi fet servir mai.

Ara bé, per formar la ciutadania en com s’ha d’actuar en un cas d’emergència, l’Ajuntament d’Olesa, a través de la Diputació, ofereix al llarg de l’any diferents edicions d’un taller gratuït d’emergències, autoprotecció, suport vital bàsic i DEA. En aquest sentit, el proper curs es farà el 6 d'octubre. Les inscripcions es podran fer a partir del 21 de setembr a través de la plataforma Vivetix o bé trucant al Departaqment de Salut Pública (93 778 00 50 extensió 4032).