Mossos d'Esquadra i Policia Local desmantellen una suposada plantació de cànem industrial en una finca agrària d’Olesa de Montserrat

Mossos d'Esquadra i Policia Local desmantellen una suposada plantació de cànem industrial en una finca agrària d’Olesa de Montserrat

Image
Mossos d'Esquadra i Policia Local desmantellen una suposada plantació de cànem industrial en una finca agrària d’Olesa de Montserrat

 

Una operació conjunta entre la Unitat d’Investigació de la comissaria de Martorell de Mossos d’Esquadra i la Policia Local d’Olesa va desmantellar fa uns dies una suposada plantació de cànem industrial en una finca agrària d’Olesa de Montserrat. Durant l’actuació policial es van detenir set homes i una dona d’edats compreses entre els 36 i els 68 anys, com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública i un delicte contra els treballadors. Tot i que l'operació va ser fa uns dies, no s'ha donat a conèixer fins ara l'actuació perquè es trobava en fase d'investigació.

La investigació es va iniciar a començaments del mes d’abril, quan la Policia Local d’Olesa va informar a Mossos de l’existència i constitució en uns camps agraris d’Olesa d’una empresa que es dedicaria suposadament al conreu de plantes de cànem industrial. El cànem industrial és una subespècie de cànnabis cultivada per obtenir fibres, llavors o gra, que es caracteritza per la manca de principi estupefaent (THC), tenir una gran alçada, molt poques branques i sense flor.

Els responsables de la plantació van al·legar als Mossos, en un primer moment, que aquesta estava destinada a la indústria farmacèutica i que disposaven de tots els permisos pertinents. Aquesta és la informació que van notificar a la Policia Local i l’Ajuntament d’Olesa, que davant la suposada legalitat de l’activitat no podia actuar de cap manera per aturar-la, malgrat ser molesta per la pudor que provocava. És la Generalitat qui atorga els permisos i l'encarregada de fer les corresponents inspeccions. El que sí va fer l'Ajuntament va ser contactar amb la propietat dels terrenys per manifestar-li el seu enèrgic rebuig per l'activitat que s'hi feia. Paral·lelament, la Policia Local va continuar vigilant la plantació, en coordinació amb els Mossos d’Esquadra.

Arran la vigilància, els investigadors van poder comprovar que cap de les plantes observades tenien l’aspecte de les destinades al cànem industrial i es trobaven completament carregades de cabdells.

A més, a l’interior de la plantació, delimitada amb una tanca metàl·lica i mesures de seguretat, hi havia una dotzena de persones treballant en el seu conreu, unes dotze hores diàries a canvi d’una petita retribució i totes elles sense cap tipus de contracte.

Els agents, que van aconseguir identificar els responsables de l’empresa, van comprovar que la plantació es trobaria fora de la legalitat, ja que en realitat no disposava dels pertinents permisos del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ni l’autorització de l’Agència Espanyola del Medicament pel cultiu de cànnabis i per l’ús dels cabdells per a fins farmacèutics. Alhora, els fets serien constitutius d’infracció penal, concretament d’un delicte contra la salut pública.

Finalment, el 25 d’octubre, sota la tutela del Jutjat d’Instrucció de Martorell, que ha tutelat la investigació, agents de Mossos d’Esquadra i Policia Local d’Olesa van realitzar una entrada i registre de la plantació, on es van comissar unes 14.000 plantes de marihuana, moltes d’elles en procés d’assecament, i més de 100 quilograms de cabdells empaquetats en caixes. Els agents van detenir els responsables de l’empresa i a les persones que estarien tenint cura de la plantació.

Els investigadors van arribar a la conclusió que a banda del delicte contra la salut pública, s’estaria cometent un delicte contra els drets dels treballadors per part dels responsables de la plantació.

Set dels vuit arrestats van passar a disposició judicial i el jutge instructor va decretar la seva llibertat amb càrrecs amb retirada del passaport, prohibició de sortida de territori nacional i amb l’obligació de presentar-se cada dia 1 i 15 en el jutjat que porta la causa penal.

 

'alcalde d'Olesa, Miquel Riera, ha volgut felicitar a Policia Local  i Mossos d'Esquadra per aquesta actuació conjunta que ha permès desmantellar la plantació. L'alcalde ha recordat també que "és la Generalitat qui autoritza aquest tipus de cultiu, mentre que els municipis l'únic que podem fer és certificar si l'ús del sòl és agrícola". En aquesta ocasió, ha remarcat Riera, "el treball conjunt amb Mossos d'Esquadra ha permès realitzar la inspecció i aturar una plantació de cànnabis, però la Generalitat ha obert també la porta a un tipus de plantació que requereix molts mitjans d'inspecció i s'arrisca a quedar desbordada pel volum de plantacions, i sense capacitat per evitar el frau i el creixement de les màfies que es dediquen a un negoci molt lucratiu".