L’Ajuntament d’Olesa fa una crida a la responsabilitat de la ciutadania per evitar un increment de contagis per la covid-19
El consistori olesà ha renovat la campanya que sota el lema “Cuidem-nos” recorda la importància de mantenir les mesures de prevenció i evitar la interacció social per frenar la segona onada de la pandèmia. A Olesa hi ha 32 persones positives amb seguiment domiciliari, segons dades del CAP.
L’Ajuntament d’Olesa ha tornat a impulsar la campanya comunicativa que sota el lema “Cuidem-nos” pretén fer una crida a la responsabilitat de la ciutadania per contenir la propagació de la covid-19. El grafisme de la campanya encapçala ja les diferents xarxes socials de l’Ajuntament, així com la portada del web municipal, i a banda de la seva difusió en format digital també es completa amb banderoles a diferents punts d’Olesa. A més, tots els centres educatius d’Olesa -tant públic com concertats- i la Passió d’Olesa col·laboren en la campanya i lluiran els propers dies a les façanes dels seus edificis grans lones amb el disseny de la campanya.
La primera edició de “Cuidem-nos” es va impulsar el mes de juny, quan ja s’havia iniciat la desescalada després de la primera onada de la pandèmia. Aleshores, l’Ajuntament pretenia animar la ciutadania a sortir al carrer després de les dures setmanes de confinament però sempre sota la premissa que calia mantenir les mesures bàsiques de protecció (distància, mans, mascareta) i tenir una actitud responsable per, entre tots i totes, cuidar-nos com a comunitat. Per aquesta raó el grafisme de la campanya mostrava persones diferents fent activitat i convivint, amb seguretat, al carrer.
Davant l’arribada de la segona onada de la pandèmia, es manté el mateix lema “Cuidem-nos” però afegint la necessitat de ser, ara més que mai, especialment rigorosos amb les mesures de protecció i amb les instruccions de les autoritats sanitàries quant a limitar el més possible la interacció i les trobades socials. Per aquesta raó les imatges mostren gent de diferent condició i sexe a casa, en diferents activitats: jugant, fent un àpat, mirant la televisió o fent una videoconferència.
L’Alcalde d’Olesa, Miquel Riera, ha destacat la importància de l'acció individual per a la salut col·lectiva i "la responsabilitat que tenim a l'hora de fer tot allò que depèn de nosaltres per evitar noves restriccions. Fem de cada petita acció quotidiana un acte valuós per protegir la salut dels més vulnerables".
Evolució de la pandèmia a Olesa
El portal dadescovid.cat indica que la taxa de risc de rebrot per covid-19 a Olesa de Montserrat és de 190 (la mitjana de Catalunya és de 212) i l’anomenada Rt (velocitat de transmissió) ha passat a ser de 1,30, és a dir, s’ha incrementat respecte a fa una setmana. Per contra, ha disminuït el percentatge de PCR positives, que és del 3,56%, i la mitjana d’edat de les persones infectades és de 34 anys (la mitjana a Catalunya és de 44).
Segons les dades facilitades pel CAP, en aquests moments hi ha 32 persones positives amb seguiment domiciliari. Del 27 al 30 de novembre, el CAP va realitzar 72 PCR, de les quals 4 van ser positives; i 47 tests d’antígens (molt més ràpids), dels quals 4 va ser positius. Des que va assumir la realització de les proves PCR, el passat 11 de maig, el CAP Olesa ha realitzat ja 5.814 PCR, i des del 2 de novembre, 446 tests d’antígens.
D’altra banda, des de l'Hospital comarcal de Martorell han informat l'Ajuntament que en data 3 de desembre hi havia dues persones d'Olesa ingressades al centre hospitalari, cap d’elles a l’UCI.
Pel que fa a la situació a les escoles d'Olesa, a data d’avui tots els centres continuen sense cap grup confinat. Quant a les residències d'Olesa, i segons la classificació amb codi de color de la Generalitat, també totes continuen sent verdes (és a dir, no tenen cap positiu).
Les dades sobre la incidència de la pandèmia a tots els municipis de Catalunya es poden consultar al portal web dadescovid.cat; mentre que la situació a les escoles es pot fer al portal https://tracacovid.akamaized.net/
Catalunya continuarà al primer tram del Pla d'obertura
El govern de la Generalitat de Catalunya ha anunciat que no s'avançarà de tram el dilluns 7 de desembre. Així s'ha acordat després d'una reunió aquest dijous del comitè tècnic del Pla d'Emergències de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) després de valorar les dades epidemiològiques. Durant els pròxims 15 dies, per tant, les restriccions es queden com fins ara: els aforaments als establiments comercials i de restauració no s'amplien així com d'altres activitats.
Pel que fa a les restriccions de mobilitat, passar de tram suposava passar del confinament municipal al comarcal de cap de setmana. Per tant, es manté el confinament perimetral de Catalunya, excerpte per motius justificats. També es manté el confinament nocturn entre les 22.hh i les 6.00h i les restriccions de reunions i trobades socials amb un màxim de sis persones d'una mateixa bombolla de convivència.
Pel que fa a l'obertura de les activitats, recordem que el primer tram estableix el següent:
- Hostaleria i restauració: obertura de terrasses sense límit d'aforament amb una distància mínima senyalitzada de 2 metres entre taules i una limitació de 4 persones per taula excepte grups bombolla. Els interiors podran obrir amb un aforament del 30%, amb bona ventilació i distància mínima entre taules de 2 metres. L'horari d'obertura permès és de 6.00h a 21.30h. A partir de les 18.00h, només per sopars. El lliurament a domicili de comandes es pot fer fins a les 23.00h i el de recollida en el local fins a les 22.00h.
- Activitats culturals i recreatives: poden obrir cinemes, teatre, auditoris i sales de concerts amb un aforament del 50% i màxim 500 persones. Les sales d’exposició i museus incrementen l’aforament permès del 30 al 50%. Es manté al tancament al públic dels parcs i fires d'atraccions, mentre que els parcs i jardins de titularitat pública i les àrees de joc infantils poden romandre oberts seguint les pautes per a aquests espais fins a les 20:00 h.
- Comerç: 30% de l'aforament en petit comerç de menys de 800m2 i mercats no sedentaris. En els més de 800m2, aplicació de l'aforament sobre el total de la superfície de venda. Continuen tancats centres comercials, excepte botigues d’alimentació i d’altres de primera necessitat. També poden obrir al públic aquells establiments comercials que es trobin dins dels centres o recintes comercials i que comptin amb accés directe i independent des de la via pública, amb un aforament màxim del 30%.
- Esports: obertura amb un 50% de l'aforament les instal·lacions i equipaments esportius a l'aire lliure i amb control d'accés. Els espais tancats poden obrir amb un aforament màxim del 30% amb cita prèvia i sense fer-ne ús dels vestidors (excepte en el cas de les piscines). Es mantenen suspeses les competicions. L'activitat esportiva a l'aire lliure es permet amb un màxim de 6 persones, a excepció de la pràctica esportiva federada. Tot i el confinament municipal de cap de setmana, la pràctica esportiva federada es permet entre municipis limítrofs.
- Àmbit educatiu: a la Universitat només es contempla la docència teòrica en format virtual. En Batxillerat i cicles formatius es continuarà amb la reducció de l'activitat presencial. Pel que fa a les extraescolars, es permeten les activitats esportives no competitives organitzades en l'àmbit escolar; les activitats presencials organitzades pels centres educatius i fora d'ells, fins un màxim de 6 alumnes per aula i activitats de l'àmbit del lleure educatiu a l'aire lliure i aquelles que es facin en espais interiors, en grups de màxim 6 persones.
- Actes religiosos i cerimònies civils: 30% d'aforament.