L'Ajuntament d'Olesa ret divendres un homenatge a les víctimes olesanes dels camps nazis
Aquest mes de febre també s'orgnaitzarà la 1a Marxa Antifeixista per recordar els olesans que van ser afusellats al febrer de 1939 als cementiris d'Olesa i Abrera.
Cartell de l'acte de l'ofrena a les llambordes Stolpersteine
L’Ajuntament d’Olesa retrà aquest divendres un acte institucional d’homenatge a les víctimes olesanes dels camps de concentració nazis en motiu del Dia internacional de commemoració a les víctimes de l’Holocaust i prevenció de crims contra la humanitat. L’acte institucional i l’ofrena floral serà a partir de les 18 h, a la Plaça de Fèlix Figueras i Aragay.
L’acte seguirà el mateix format que en anys anteriors. Amb la presència d’amics i familiars de les víctimes es farà una ofrena floral a les llambordes Stolpersteine que estan instal·lades davant de l’Ajuntament i que recorden a cada una de les víctimes.
Aquest any es comptarà amb la intervenció musical de Cèlia Roura i Anna Salvador, de l’Escola Municipal de Música, i la col·laboració de Guida Boltà i Adriana Balada que faran la dramatització i lectura de textos. El regidor de Memòria Històrica, Xavier Rota, ha explicat que “és una part essencial i bàsica en qualsevol país recordar la memòria històrica perquè aquest fets no tornin a passar. No només és un acte d’interès històric, del passat, també és d’interès pel present, perquè parlem de valors democràtics com la llibertat i el respecte a la diversitat”.
Els olesans que van patir els camps de concentració nazis, i que han quedat immortalitzats gràcies a aquestes llambordes són: Miquel Boada Navarro, Jaume Manyà Argilaga, Josep Piñol Mayor, Eduard Boada Oliver, Joan i Ramon Cerdà Paraire, Joan Duran Sarri, Miquel Grau Mateu, Francesc Llongueras Marcet, José Marcos Martínez, Josep i Salvador Bartolomé Gajón, Francesc Margalef Treig, Manel Martín Alquézar, Josep Valldeperas Macià i Eugeni Vidal Forcada.
“Quan parlem de memòria històrica és important posar-li noms i cognoms i ho fem amb aquestes llambordes. A part del seu valor artístic obra de l’artista alemany Günter Demnig, tenen una alta càrrega simbòlica. Estan repartides per tot el món i normalment es col·loquen davant de la última llar on va viure la víctima abans d’anar als camps nazis. Aquí a Olesa vam creure oportú posar-les totes juntes en un lloc d’honor i de freqüència de pas com és davant de l’Ajuntament, perquè la gent les veiés” ha destacat el regidor.
Els Stolpersteine són llambordins fets de formigó de 10 x 10 cm coberts d’una fulla de llautó en la qual es graven les dades essencials de la persona. Significa “pedra per ensopegar”, i l’objectiu és fer aturar el vianant i fer-lo pensar en aquella persona desapareguda, assassinada i torturada pel nazisme. A Catalunya, la petició de llambordins es fa a través del Memorial Democràtic de Catalunya.
1a Marxa Antifeixista
El proper mes de febrer, l’Ajuntament d’Olesa, en col·laboració amb el d’Abrera, organitzarà la 1a Marxa Antifeixista. És un acte institucional d’homenatge a les víctimes que van ser afusellades la matinada del 19 al 20 febrer de 1939 als cementiris vells d’Olesa i Abrera i es farà el 16 de febrer. Alba Cànovas, arxivera municipal, ha explicat que “fem una convocatòria a tothom qui vulgui participar en aquest marxa contra el feixisme. Sortirà des del Parc de la Memòria d’Olesa, i recorrerà el camí que van haver de fer les víctimes fins al Cementiri Vell d’Abrera. A Abrera es farà l’acte institucional a les víctimes amb parlaments i ofrena floral”.
El recorregut de la marxa és de 4,8 quilòmetres, i és un itinerari adaptat al que van fer les víctimes fa 86 anys. La sortida serà a les 10h des del Parc de la Memòria, s’anirà pel Camí del Riu, l’Areny del Molí, es travessarà pel pont de la carretera C55 fins a la riera de Magarola d’Abrera, fins arribar al Cementiri Vell, on és previst fer l’acte institucional.
El regidor de Memòria Històrica ha destacat que “creiem que és important recuperar aquesta data i els dos espais on van passar els fets, els cementiris vells d’Olesa i d’Abrera. Ho fem en col·laboració amb l’Ajuntament d’Abrera perquè tenim una història compartida de persones assassinades al Cementiri Vell d’Abrera, i al Cementiri Vell d’Olesa”.
A banda de recordar aquests tràgics fets, amb la marxa també es vol reivindicar que s’obri la fosa comuna del cementiri Vell d’Abrera per a que les seves famílies puguin recuperar els cossos.