10/01/24

L’Ajuntament d’Olesa es reuneix amb la Generalitat per demanar millores en matèria d’habitatge

L’alcalde d’Olesa, Jordi Parent, i el regidor d’Habitatge, Marc Serradó, han valorat positivament la reunió, que ha servit per traslladar les principals necessitats del municipi sobre l’àrea d’Habitatge.

Image
Olesa de Montserrat

La Llei de millora urbana; la gestió del parc públic d’habitatges de la Generalitat; el reclam de subvencions per a la rehabilitació d’habitatges per a la millora de l’accessibilitat i de l’eficiència energètica; l’adquisició de pisos al municipi pel dret de tanteig i retracte, i les necessitats del reglament de la Mesa d’Emergències, han estat alguns dels temes que s’han posat sobre la taula a la reunió mantinguda aquest dimecres, 10 de gener, entre l’alcalde d’Olesa, Jordi Parent, i el 1r tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge, Marc Serradó, amb la secretària d’Habitatge de la Generalitat, Marina Berasategui.

Tant l’alcalde com el regidor d’Habitatge han valorat positivament la trobada, que ha servit per traslladar les necessitats del municipi als responsables supramunicipals. Segons Parent, “s’han tractat tots aquells temes en què necessitem més col·laboració, més suport o directament, més recursos, i ens han transmès que treballaran perquè les necessitats del municipi estiguin cobertes”. En la mateixa línia, Serradó ha manifestat que, tot i que la valoració de la reunió és positiva, “els reptes que tenim en matèria d’habitatge fan que no parlem positivament en termes generals. La situació actual és de crisi, amb una problemàtica molt greu”.

Audio file

Sobre la Llei de millora urbana, que es va aprovar el 2022, el regidor d’Habitatge ha explicat que la voluntat de l’ajuntament és que es desplegui a Olesa de Montserrat: “la llei preveu un equilibri territorial, amb una visió social i comunitària en barris que pateixen altes quotes de degradació, de desigualtats socials, econòmiques, territorials i urbanístiques”.

“Avui hem demanat amb quins terminis treballa la Generalitat de Catalunya en el desplegament de la llei. Volem estar preparats quan es publiqui la convocatòria, presentar la nostra candidatura i rebre els fons supramunicipals que permetran fer actuacions a zones del municipi que necessiten recursos en aquesta línia”, ha afegit Serradó.

Audio file

 Amb  relació a la gestió del parc públic d’habitatges de la Generalitat, s’ha demanat més col·laboració a l’hora de millorar l’accés a la informació des de l’Oficina Local d’Habitatge. L'objectiu és garantir una millor gestió amb un treball “més eficient i més eficaç”, ha dit l’alcalde.

Audio file

Pel que fa a l’adquisició de pisos pel dret de tanteig i retracte, l'ajuntament ha sol·licitat que la Generalitat continuï exercint aquest dret a Olesa de Montserrat i s’incrementi l’adquisició d’habitatges. A més, s’ha posat sobre la taula la necessitat d'una llei de regulació del preu dels lloguers per garantir un accés més equitatiu a l'habitatge al municipi, on actualment els preus dels lloguers són molt elevats. El regidor d’Habitatge ha recordat que “Olesa ha tornat a ser declarada com a zona de mercat d’habitatge tens i, per tant, és un municipi afectat directament per la Ley de vivienda de l’estat espanyol, que no s'està desplegant i que vulnera el dret de moltes famílies a accedir a l'habitatge”.

Audio file

Un altre dels punts destacats de la reunió ha estat el finançament de l'Oficina Local d'Habitatge. Malgrat l’aprovació del nou conveni de l’OLH al darrer ple municipal del mes de desembre, l'ajuntament considera que l’aportació econòmica de l’Agència d’Habitatge de Catalunya és insuficient, i ha insistit en la necessitat d'un suport més substancial per poder dur a terme polítiques públiques més efectives.