14/01/22

L’Ajuntament recorda la necessitat de no abaixar la guàrdia per controlar la pandèmia

La covid-19 continua avançant amb la variant òmicron durant la setmana de la tornada a les escoles i els canvis en els protocols sobre els confinaments dels contactes estrets. Tot i que la vacunació continua avançant a bon ritme, els experts fan una crida a no baixar la guàrdia i la recomanació de no anar presencialment al CAP sinó és per una urgència.

Image
Gràfica de l'evolució de la pandèmia a Olesa de Montserrat a tota la població

El coronavirus continua a l’alça a Catalunya. Segons les dades actualitzades aquest divendres pel Departament de Salut, hi ha un total de 2.524 persones ingressades amb covid-19 als hospitals catalans, davant els 2.405 del dia anterior. D’aquestes, 515 són a l’uci.

El portal dadescovid.cat indicat que a Olesa el risc de rebrot per covid-19 se situa en 4.825 punts. La incidència acumulada els darrers 7 dies és de 2.420,82 persones afectades per cada 100.000 habitants i la velocitat de transmissió és d’1.El percentatge de PCR positives és de 40,68% i la mitjana d’edat de les persones infectades és de 37,27 anys.

Segons les dades facilitades pel CAP Olesa, de l’1 al 12 de gener es van realitzar 836 proves PCR, de les quals 105 van ser positives; i 1.047 tests d’antígens, dels quals 741 van resultar positius.

Quant a les residències d'Olesa, i segons la classificació amb codi de color de la Generalitat, tres  són verdes, i tres vermelles, el que vol dir que tenen positius.

Pel que fa a les escoles, a dia d'avui, hi ha 3 aules confinades. 

Des de l'Hospital Comarcal de Martorell han informat que hi ha 2 persones d'Olesa ingressades.

3a dosi de vacunació a la població de més de 18 anys

Pel que fa al ritme de vacunacions al municipi, més de 18.000 persones ja tenen la pauta completa, i més de 7.000 la tercera dosi.

En aquesta línia, a partir d’avui els majors de 30 anys ja poden demanar la cita per rebre la tercera dosi de la vacuna contra la covid. Es pot fer, com sempre, a través de la web habilitada per Salut per demanar dia i hora vacunacovidsalut.cat

A més, Sanitat també ha aprovat la tercera dosi de la vacuna contra la covid per a tota la població de més de 18 anys.

 

Descongestió dels CAP

La sisena onada de la Covid-19 ha disparat el nombre de consultes i visites als Centres d’Atenció Primària. Els ambulatoris han vist augmentar sense aturades les visites per qüestions relacionades amb el coronavirus des de fa una mica més d’un mes i mig.

És per aquest motiu, que des del sector sanitari alerten de l’esgotament dels professionals i es demana fer un bon ús dels serveis per no col·lapsar els centres. Es recomana no adreçar-se presencialment al CAP sinó és per casos prioritaris com els següents:

-Atenció, detecció o diagnosi de casos Covid-19 que requereixin visita. Recordeu que si doneu positiu en un TAR i només teniu simptomatologia lleu o no en teniu, no cal que visiteu el CAP. Sí heu de fer un correcte aïllament a casa i comunicar el positiu perquè es registri a la vostra història clínica.

-Vacunació amb cita.

-Atenció urgent no demorable.

-Atenció a la salut sexual i reproductiva.

-Revisions pediàtriques a nounats.

 Protocol covid a les escoles

La represa del curs després de les vacances de Nadal ha estat marcat pels canvis de protocol d’última hora i per l’allau de baixes laborals per l'impacte de la sisena onada.

Qui ha de fer quarantena a infantil i primària?

Els alumnes d'infantil i primària no han de fer quarantena si només hi ha un cas de covid a l'aula. Des de Salut i Educació remarquen la importància de deixar els infants a casa si hi ha símptomes compatibles amb la malaltia. 

N'han de fer quarantena si a la classe hi ha 5 positius o més, detectats en un període de 7 dies. O bé, en grups poc nombrosos, si el nombre de contagiats suposa el 20% o més del total d'alumnes. Quan es doni el 5è cas positiu començaran a comptar els set dies de confinament dels nens no immunitzats.

En el cas de les escoles bressol, funciona igual que a infantil i primària.  

Si en un grup bombolla es detecten 5 positius o més, el tractament és com en el protocol general. Els no immunitzats han de fer quarantena de 7 dies (en el primer trimestre eren 10). En canvi, s'estalvien l'aïllament els alumnes que tinguin  a pauta completa de vacunació des de fa almenys 14 dies o bé faci com a molt 3 mesos que hagin passat la covid, amb un test que ho acrediti. 

En cas que es detecti un positiu, s'ofereix un test ràpid a tots els infants asimptomàtics, com a contactes estrets. L'excepció són els que han passat la malaltia en els darrers 90 dies (durant el primer trimestre eren 180).

Als alumnes d'infantil (fins a P5) se'ls fa a l'atenció primària, i als que estudien primària, a la farmàcia. També es poden acollir a aquests tests els alumnes de centres d'educació especial. 

Aquest test es recomana, però no és obligatori. Es fa, com a norma general, el mateix dia del positiu o l'endemà, tot i que el termini màxim és de 4 dies i l'autorització per fer-lo es genera de forma automàtica un cop el cas positiu entra al sistema salut.

Ho podeu consultar al detall al CanalSalut de Gencat.

 

Els tests d'antígens, cost màxim de 2,94 euros

A partir d’aquest dissabte, el cost màxim dels tests d’antígens a les farmàcies serà de 2,94 euros. Així s'ha acordat en la reunió d'una comissió interministerial. 

Quan els tests d'antígents es van començar a vendre a les farmàcies, el passat juliol, no se'n va fixar un límit de preus.

Documents relacionats