19/12/22

L'Ajuntament d'Olesa participa a la quarta assemblea de l'Associació Parc Rural del Montserrat

Els municipis de Castellbell i el Vilar i Sant Salvador de Guardiola ja són nous membres del Parc Rural del Montserrat, que passa a tenir 16 municipis associats.

Image
Assistents a l'Assemblea ordinària de l'Associació Parc rural del Montserrat

Olesa és un dels municipis fundadors del Parc Rural del Montserrat, una iniciativa de les viles de l’entorn d’aquest emblemàtic massís muntanyós, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. És el primer parc rural d’Europa creat amb la finalitat de mantenir viva l'essència del territori i evitar la despoblació dels nuclis petits, potenciar els productes del territori, incrementar el paisatge agrari i facilitar el relleu generacional dels i les professionals dels àmbits agrícola, ramader i forestal.

Actualment, el Parc Rural del Montserrat és el parc agrari més gran de Catalunya, amb prop de cinquanta mil hectàrees d’extensió, 7.800 de les quals són SAU (Superfície Agrícola Utilitzada), i el parc que té més municipis implicats (16).

La passada setmana va tenir lloc a Abrera la quarta assemblea ordinària de l'Associació Parc Rural del Montserrat, on va participar l'alcalde d'Olesa, Miquel Riera; el representant de l'Ajuntament d'Olesa al Parc Rural, Xavier Rota; i el diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d'Incendis, Valentí Junyent; juntament amb la resta d'alcaldes i regidors i regidores dels diferents municipis convocats, representants de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, el Bages, l'Anoia i del Vallès Occidental.

Entre els diversos temes que es van tractar va destacar l'adhesió de dos municipis més a l’Associació del Parc Rural del Montserrat: Sant Salvador de Guardiola i Castellbell i el Vilar, a banda de la presentació i debat de la proposta preliminar de Pla d’Actuacions pel proper any 2023.

Durant l’assemblea també es va fer un balanç de les actuacions fetes durant el 2022, entre les quals destaquen l’organització de mercats de pagès a diferents municipis (Bruc, Olesa i Collbató); la dinamització i formacions que han tingut lloc a la sala de desfer El Tall; el seguiment dels membres de la marca Parc Rural del Montserrat; així com diferents accions de comunicació que s’han realitzat durant l’any (gestió de xarxes socials, accions amb influencers…).  

A la reunió també es van plantejar les noves propostes de treball pel 2023, focalitzades en les següents temàtiques: treballar per la nova pagesia i emprenedoria, seguir posant en valor el territori, i la ruralitat com a oportunitat i activació del treball en xarxa i la governança alimentària.