21/03/24

Comencen els treballs per a la construcció de 28 habitatges de lloguer assequible en un solar municipal

La promoció, a càrrec de la Fundació Salas, és possible gràcies a una subvenció de 600.000 € de fons europeus aconseguida per l'Ajuntament d'Olesa. Hi haurà una reserva mínima del 25% d'habitatges per a joves i un 25% més per a gent gran.

Image
Primera visita obra promoció habitatges de la Fundació Salas al carrer de la Indústria

Aquest divendres, 22 de març, s'ha fet l'acte oficial d'inici de les obres de construcció d'una promoció de 28 habitatges de lloguer assequible en un terreny municipal ubicat al carrer de la Indústria, darrera la residència Santa Oliva. Aquesta promoció és possible gràcies a la subvenció de 600.000 € aconseguida per l’Ajuntament d’Olesa provinent dels fons europeus NextGenerationEU, dels quals només 35 municipis de tot Catalunya van ser-ne adjudicataris. Aconseguit l’ajut i després de la convocatòria d'un concurs obert, l’Ajuntament d’Olesa va adjudicar el projecte a la Fundació Salas, una entitat sense ànim de lucre que forma part de la coordinadora de fundacions d’habitatge social Cohabitac.

L'alcalde d'Olesa, Jordi Parent i el primer tinent d'alcalde i regidor d'Habitatge, Marc Serradó, han fet avui la primera visita a l'obra, que es fa en un solar de 1.584 m2 de propietat municipal que l'Ajuntament cedeix a la Fundació Salas per un període de 75 anys. Amb l’adjudicació, la Fundació Salas es compromet a construir i gestionar un edifici "amb 28 habitatges i destinar-lo  a lloguer protegit, amb reserva del 25% dels habitatges per a gent jove i un 25% més per gent gran", segons ha recordat el regidor d'Habitatge, Marc Serradó. 

Audio file

L’edifici serà de planta baixa més tres plantes pis, amb places d’aparcament en superfície i zona verda. Els habitatges tindran entre un i dos dormitoris, amb superfícies d’entre 40 i 65 m2 aproximadament.

Planta tipus de la promoció d'habitatges de lloguer assequible que la fundació Salas farà al carrer de la Indústria    Ubicació dels 30 habitatges que la fundació Salas farà a un solar municipal del carrer de la Indústria

Imatge de planta de l'edifici d'habitatges i vista aèria del solar municipal on es fa la promoció

La inversió que haurà de fer la Fundació Salas ascendeix a uns 2,3 milions d’euros i comptarà amb l’ajut dels fons europeus per valor de 600.000 € aconseguits per l’ajuntament. 

Les persones que vulguin accedir a algun d’aquests habitatges s'han d'inscriure al Registre de Sol·licitants d’HPO. Per fer-ho, s'ha d'enviar un correu electrònic a l’Oficina Local d'Habitatge al correu electrònic habitatge@olesademontserrat.cat

Audio file

Diferents iniciatives de l'Ajuntament per aconseguir generar més habitatge assequible a Olesa

El de la Fundació Salas no és l'únic projecte de promocions de pisos de lloguer assequible que ha impulsat l'Ajuntament d'Olesa gràcies a la cessió de terrenys municipals. L'Incasòl ja disposa del projecte executiu i està a punt de licitar la construcció de 33 habitatges de lloguer protegit en uns solars també del carrer de la Indústria. La promoció és possible arran el conveni signat entre l’Ajuntament d’Olesa i l’Incasòl el 2021. Es preveu que la construcció tingui un cost de 3,7 milions d’euros. 

I és que, donada la manca de capacitat econòmica per tirar endavant promocions pròpies d'habitatge de lloguer social, "l'Ajuntament d'Olesa fa temps que estudia i aplica diferents alternatives per fer possible l'increment del parc d'habitatge de lloguer a un preu just i assequible", ha remarcat l'alcalde, Jordi Parent.

Audio file

Per exemple, l'Ajuntament d'Olesa també ha donat suport a la iniciativa de la cooperativa d'habitatges en cessió d'ús Sostre Cívic per a l'habilitació del primer habitatge cooperatiu d’Olesa La Xicoira. L’edifici, ubicat entre els carrers de Pau Casals i Colom 41-47, compta amb 25 habitatges d’entre 42 i 75 m², equipats completament, i amb espais col·lectius complementaris i aparcament inclòs. Tots els habitatges estan qualificats de protecció oficial (HPO) i, gràcies al suport de l'Ajuntament, cinc unitats es van reservar per a persones empadronades a Olesa i persones joves de menys de 35 i de més de 65 anys, segons ha recordat l'alcalde, Jordi Parent.

Audio file

La cessió de sòl municipal és la principal aposta que fa l'Ajuntament d'Olesa per incrementar el parc local d'habitatge assequible i, per aquesta raó, el Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) recull diferents zones del municipi amb reserva de sòl per a la construcció d'habitatge públic. De fet, davant l'alta demanda que hi ha a Olesa i la poca oferta de lloguer, el POUM fixa les bases per crear 645 habitatges protegits en 16 anys. Segons han remarcat Marc Serradó i Jordi Parent, la creació d'habitatge és, doncs, no només un dels eixos del POUM sinó de l'acció de l'Ajuntament d'Olesa.

Audio file