13/03/21

Inauguració de l'exposició sobre la memòria col·lectiva del confinament per la pandèmia de la Covid-19

A la mostra, ubicada a la sala 2 de la Casa de Cultura, es poden veure pancartes, dibuixos, cançons i objectes autofabricats a casa, així com vídeos i fotografies que recullen les vivències de la població durant les setmanes de confinament domiciliari.

Image
Exposició a la Casa de Cultura d'objectes que van ser significatius en el confinament.

L'acte d'inauguració de l'exposició La memòria del confinament s'ha dut a terme aquest dissabte 13 de març a les 18.00 h a l'Auditori de la Casa de Cultura, coincidint que ara fa un any, concretament el 14 de març de 2020, el govern espanyol va decretar l'estat d'alarma i tota la població va quedar confinada a casa a causa de la pandèmia del coronavirus. La mostra l'ha organitzat el departament de Cultura i Memòria Històrica i recull imatges, conceptes i moments vis­cuts a Olesa durant aquelles setmanes. 

L'acte ha començat amb un parlament del regidor de cultura, Xavier Rota, que ha destacat que de seguida es va detectar des de la regidoria i l’Arxiu municipal que s'estaven vivint "moments històrics" i que calia recollir-los i preservar-los, sobretot a través de testimonis, per la posteritat.  Rota ha agraït a tothom que ha participat en aquest projecte que s'ha dividit en tres eixos: per una banda, tota l'expressió artística i testimonial que es va produir en aquelles setmanes de confinament domiciliari, com ara pancartes, dibuixos, creació literària, cançons, vídeos del veïnat, joguines o objectes autofabricats a casa. Per un altra banda, un recull fotogràfic i audiovisual que va encarregar la regidoria de Cultura i Memòria Històrica per poder testimoniar el moment; i per últim, les gravacions amb testimonis enviades per la ciutadania els darrers dies on expliquen què va significar el confinament global per fer front al virus i com els va afectar a la seva vida quotidiana. 

La regidora de salut pública i participació, Ada Agut i Domènech, ha destacat, durant l'acte, que la pandèmia va propiciar un esclat de solidaritat al municipi i que es va crear una borsa de voluntariat específic que va comptar amb 698 persones a qui va agrair tota la feina: cosir i repartir mascaretes, trucades telefòniques a col·lectius vulnerables, gestió de cues, etc així com també totes les donacions de materials i màquines que hi va haver.

Per la seva banda, l'alcalde d'Olesa de Montserrat, Miquel Riera, ha aprofitat el seu parlament per agrair la tasca del voluntariat així com tot el personal de serveis essencials que van treballar a primera línia durant el confinament domiciliari. A més, Riera ha destacat que l'exposició té com a objectiu recollir testimonis i vivències i ajudar a la ciutadania a poder expressar tot el que ha viscut i com ho ha viscut des de la vessant més personal. 

Abans de donar per inaugurada l'exposició La memòria del confinament, s'ha dut a terme a l'Auditori el col·loqui Les emocions en temps de Covid a Olesa, a càrrec de Marta Vilanova-Vilà, infermera, doctora i directora científica d’Amb Salut que ha destacat durant la xerrada que la pandèmia ha afectat a tothom i que les emocions i sentiments han estat durant aquests mesos protagonistes: por, incredulitat, ràbia, culpabilitat, gratitud, esperança... En aquest sentit, Vilalta-Vilà ha remarcat la importància de "gestionar correctament i exterioritzar totes les nostres emocions per poder preservar i treballar la salut emocional". Sobre la situació actual, s'ha posat l'accent en l'esperança que s'albira en millorar la situació a mesura que s'avanci en la vacunació de la població i, en aquest sentit, ha explicat que "no s'ha de tenir por a les vacunes ja que serà la manera d'aconseguir la immunitat de grup. A més, en el cas de les vacunes de la Covid-19, la tecnologia en la qual es basen aquestes vacunes es porten molts anys investigant i el que ara s'ha fet és aplicar-la al nou virus".

L’exposició La memòria del confinament es podrà visitar a la sala 2 de la Casa de Cultura des d'aquest dissabte i fins el 5 d’abril en horari de dilluns a dissabte de 10h a 13h i de 17h a 19h, i els diumenges i festius de 12h a 14h i de 17h a 20h. La mostra també convida el visitant a deixar constància del seu record amb un espai on podrà deixar el seu missatge i que formarà part del material recopilat i conservat a l’Arxiu Històric Municipal.