29/09/21

Inauguració de l'exposició de Pep Montoya el diumenge 3 d'octubre a Cal Puigjaner

L'acte inaugural serà a les 18.00h i ja es poden reservar les entrades a través de Vivetix.com. L'exposició "En funció d'un dir. Pintures i dibuixos (1994-2020)" es podrà veure tots els dissabtes i diumenges fins el 30 de gener de 2022.

Image
Exposició Pep Montoya

 

El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, Xavier Rota, ha explicat que l'exposició En funció d'un dir. Pintures i dibuixos (1994-2020) és la mostra anual que s'organitza des del departament de Cultura "tot i que enguany, per les circumstàncies s'han organitzat d'altres com la Memòria del confinament o Sobrepassant els límits: 50 anys dels aiguats a Olesa 1971-2021 que s'han anat incorporant a aquesta exposició del Pep Montoya que ja fa molts mesos que es va decidir que seria l'exposició central del departament".

La inauguració de l'exposició serà el diumenge, 3 d'octubre, a les 18.00 h a l'espai del celler de Cal Puigjaner i amb accés des del carrer Santa Oliva i l'acte inaugural amb els parlaments a les 18.30 h. El regidor de Cultura ha destacat que aquest ha estat "un projecte complex, amb múltiples actors que participen, des de la Fundació Arts i Oficis, la comissió Pep Montoya, la família del pintor, la facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i fins i tot la brigada municipal que ha estat treballant de valent per condicionar l'espai". La coordinadora de la Comissió Pep Montoya, Susana Garcia-Duran, parella de Montoya, s'ha mostrat molt satisfeta pel resultat de l'exposició que compta amb una trentena d'obres i que servirà perquè tothom que la visiti pugui conèixer la seva obra i la seva trajectòria. 

Les entrades gratuïtes per assistir a l'acte inaugural de l'exposició es poden reservar a través del portal Vivetix.com per tal de garantir els aforaments establerts per les autoritats sanitàries. 

Estrena de Cal Puigjaner com a sala d'exposicions

Xavier Rota ha remarcat que la inauguració de la mostra amb l'obra de Pep Montoya també suposarà la inauguració com a espai d'exposicions de l'espai del celler de Cal Puigjaner. El regidor de Cultura ha destacat que "s'ha instal·lat una premsa de vi de grans dimensions" i ha avançat que les persones que visitin l'exposició quedaran impactats de veure "obres d'estil contemporani en un espai antic i de pedra". De la mateixa manera, Teresa Blanch, comissisària de l'exposició i professora de Belles Arts a la Universitat de Barcelona ha avançat que "l'entorn és meravellós i les obres de Pep Montoya es gaudiran molt". 

Segons Blanch, l'exposició té com a objectiu "explicar la trajectòria i l'evolució pictòrica de Pep Montoya al llarg dels anys" i mostrar "la inquietud que tenia per allò que passava al món i també en qüestionar-se sobre ell mateix com a persona". 

L'exposició s'inaugura després que el mes d'abril es celebrés un acte de reconeixement a Pep Montoya, artista olesà mort el 2020. Montoya va néixer a Olesa el 1952 i ha estat un dels més grans exponents de l’art contemporani català. Doctor en Belles Arts, l’obra de Pep Montoya ha estat exposada arreu del món i forma part d’importants col·leccions d’Arts públiques i privades a Espanya, Anglaterra i Alemanya. Va ser professor a la Facultat de Belles Arts de Barcelona, i també, als anys 80, a l’Escola d’Arts i Oficis d’Olesa. Precisament, amb l’Escola d’Arts i Oficis va iniciar, l’any 2009, una intensa col·laboració que el va dur a dinamitzar, des d’aquell any, els Diàlegs d’Art organitzats a l’entorn de diferents mostres a l’Espai d’Art de la Passió, a càrrec dels autors del cartell de l’espectacle. També va formar part del grup impulsor de l’Espai Josep Campmany, creat amb la voluntat de continuar el repte d’acostar la gent a l’art en homenatge al desaparegut artista i professor olesà Josep Campmany.

Feia temps que l’Ajuntament d’Olesa volia fer un acte de reconeixement a la figura d’en Pep Montoya, que la seva prematura i sobtada mort va evitar que pogués ser en vida. Després del sotrac que va representar la pèrdua de l’artista, la seva parella, juntament amb persones del seu entorn van proposar a l’Ajuntament col·laborar en fer possible l'acte de reconeixement celebrat a l'abril i una mostra amb la seva obra que s'inaugurarà aquest diumenge 3 d'octubre.