24/01/24

L'Ajuntament organitza un acte d'homenatge a les víctimes olesanes dels camps nazis

El divendres 26 de gener de 2024, familiars i amics retran un homenatge a les víctimes olesanes dels camps nazis amb una ofrena floral a les llambordes Stolpersteine que porten el seu nom.

Image
Cartell de l'acte d'homenatge als olesans que van patir els camps de concentració nazi

En commemoració del Dia Internacional de les Víctimes de l'Holocaust i Prevenció de Crims contra la Humanitat, Olesa de Montserrat rendirà homenatge a les víctimes olesanes dels camps nazis en un acte institucional a la Plaça Fèlix Figueras i Aragay el divendres 26 de gener a les 18 h. L'acte, que té com a finalitat recordar les víctimes amb un to solemne i íntim, consistirà en la col·locació de flors i una sèrie de parlaments per recordar a aquells que van perdre la vida lluitant contra l'opressió nazi.

Xavier Rota, Regidor de Memòria històrica, ha recordat que "la memòria històrica ha de tenir un lloc fix en el calendari, un espai on, com a societat, ens trobem i la fem present. Hem de recordar els crims contra la humanitat comesos a casa nostra, a Olesa, i donar a les víctimes el reconeixement públic que es mereixen."

Audio file

Aquest acte té una importància especial perquè les víctimes olesanes ara reben un reconeixement públic després d'haver quedat relegades a l'oblit. Rota destaca que "cada família té dret a saber què va passar amb el seu familiar. Estem compromesos a donar a conèixer totes les històries diferents i a preservar la memòria d'aquests olesans que van patir en els camps nazis."

Audio file

L'ofrena es farà a les llambordes Stolpersteine instal·lades permanentment a la plaça Fèlix Figueras i Aragay, un testimoni físic del compromís d'Olesa de Montserrat amb la memòria històrica. El regidor explica que s'està treballant en l'ampliació d'aquest reconeixement amb una futura nova llamborda, la qual es dedicarà a Joan Duran Sarri. Sarri va ser un exiliat que va patir la repressió a França i Alemanya i que ara serà recordat oficialment a Olesa. Rota apunta que "un cop rebuda la validació del Memorial Democràtic, ara s'inicia el procés de construcció de la llamborda que esperem que arribi durant aquest any".

Aquest acte d'homenatge, que compta amb la participació de familiars directes de les víctimes, destaca per la seva solemnitat i dignitat. El divendres a les 18 h es retrà homenatge als llambordins Stolpersteine a d'Eduard Boada Oliver, Joan i Ramon Cerdà Paraire, Miquel Grau Mateu, Francesc Llongueras Marcet, José Marcos Martínez, Josep i Salvador Bartolomé Gajón, Francesc Margalef Treig, Manel Martín Alquezar, Josep Valldeperas, Macià i Eugeni Vidal Forcada, Miquel Boada Navarro, Jaume Manyà Argilaga, Josep Piñol Mayor i Joan Duran Sarri.

Els Stolpersteine (la traducció del seu nom vol dir “llambordes per ensopegar”) són llambordins fets de formigó de 10cm x 10cm coberts d’una fulla de llautó en la qual es graven les dades essencials de la persona. L’objectiu d’aquesta obra de l’escultor alemany Günter Demnig és fer aturar el vianant i fer-lo pensar en aquella persona desapareguda, assassinada i torturada pel nazisme.

Des de l'inici del projecte, el 1993, s’han col·locat més de 50.000 llambordins a més de 21 països arreu d’Europa. Cada llambordí està fet a mà, un per un, un gest de respecte que vol explícitament contrastar amb l'exterminació industrialitzada perpetrada pels nazis. A Catalunya, la petició de llambordins es fa a través del Memorial Democràtic de Catalunya.