22/09/22

L’Ajuntament estrena uns armariets intel·ligents per potenciar el comerç local d’Olesa

El proper dilluns, es posaran en marxa una desena d'armariets d’autoservei que hi ha instal·lats al Mercat Municipal i que permetran recollir comandes dels comerços adherits.

Image
Guixetes intel·ligents per realitzar comandes al Mercat Municipal

El departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Olesa ha instal·lat a l’entrada principal del Mercat Municipal deu armariets intel·ligents per a la recollida de la compra amb l’objectiu de posar en valor el comerç local i fidelitzar els seus clients. El servei entrarà en funcionament per als comerciants i la ciutadania dilluns vinent. Aquest mes, també s’ha començat un estudi per elaborar un Pla de Modernització del Mercat Municipal i un altre per analitzar la viabilitat de projectar una àrea de promoció econòmica urbana amb l’objectiu de potenciar el teixit comercial.

A partir de dilluns, 26 de setembre, el Mercat Municipal d’Olesa comptarà amb uns armariets intel·ligents per tal que la ciutadania pugui fer compres de proximitat sense necessitat de dependre de l’horari comercial d’obertura del mercat. Els armariets d’autoservei s’han instal·lat a l’entrada principal del mercat i permeten a les persones usuàries recollir una comanda feta a comerços locals. Dídac Solà, regidor de Promoció Econòmica, ha explicat que la iniciativa respon al compromís del consistori per donar suport al Mercat Municipal d’Olesa, on s’està aconseguint una progressiva millora perquè sigui més competitiu i continuï sent una referència del municipi.

El procés per utilitzar els armariets intel·ligents és molt senzill: les comandes es podran realitzar al llarg del dia via telefònica, presencialment o de forma telemàtica a cadascun dels comerços adherits. Tot seguit, els clients rebran un codi QR al seu telèfon mòbil que servirà per després recollir la comanda, dins o fora de l’horari habitual d’obertura dels equipaments comercials, mostrant la imatge a la pantalla principal del grup d'armariets. L’objectiu és facilitar a les persones usuàries la recollida de les seves compres en un horari més flexible i adaptat a les seves necessitats.

Actualment, hi ha instal·lats una desena d'armariets i la meitat d’ells disposen de refrigeració per a conservar els productes frescos en òptimes condicions. Si la iniciativa compta amb una elevada acceptació per part de la ciutadania, el servei es podrà ampliar en el futur aprofitant el mateix sistema de regulació. Solà ha afegit que el procés per a la posada en marxa del projecte ha estat lent per tal d’assegurar el “bon funcionament del sistema així com per donar formació i informar els comerços i als paradistes del Mercat Municipal”.

Segons ha explicat el regidor de Promoció Econòmica, aquesta iniciativa respon a l’aposta del consistori per fomentar i dinamitzar el comerç local i modernitzar el Mercat Municipal. De fet, aquest mes de setembre s’ha iniciat un estudi, que ha comptat amb la subvenció de la Diputació de Barcelona, amb l’objectiu que el Mercat Municipal esdevingui un clar referent al territori. El treball tindrà en compte tant els usuaris actuals com els potencials, els equipaments, els operadors i les dinàmiques de comerç local i supralocal actuals i de futur, entre altres. El pla d’actuació valorarà elements d’estratègia comercial, de millora de l’oferta existent, d’optimització de la infraestructura comercial, així com de noves propostes de serveis i d’accions comercials que s’aplicaran a curt, mitjà i llarg termini.

D’altra banda, arran de l’aprovació el 2020 de la Llei de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU), l’Ajuntament d’Olesa analitzarà la viabilitat de projectar una zona APEU al municipi. L’estudi, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, revisarà el model comercial actual a Olesa amb el propòsit d’assolir estratègies de revitalització i enfortiment de l’activitat econòmica urbana. En aquest sentit, segons Solà, “després d’identificar les zones més comercials, es buscarà el consens de totes les parts implicades i es dinamitzaran aquestes àrees” i també ha recordat que són “accions de llarg recorregut”.