19/10/21

La Generalitat no permet a l’Ajuntament la regularització o adopció de porcs vietnamites salvatges trobats al terme d’Olesa

Agents Rurals han fet inspecció dels animals i, en considerar-se per normativa una espècie exòtica invasora, no permeten l’adopció que promou l’entitat animalista FAADA.

Agents rurals de la Generalitat han emès un informe que determina que un grup de porcs senglars híbrids de porc vietnamita localitzats al barri de Ribes Blaves, i que actualment són en una finca privada, “no poden ser objecte de regularització ni d’adopció”, ja que es tracta “d’animals salvatge o ensalvatgits”. A més, segons la normativa de la Generalitat, els porcs vietnamites i els seus híbrids, com és el cas del grup trobat a Ribes Blaves, són considerats espècie exòtica invasora “fet que implica que no es poden tenir, comprar, vendre ni abandonar al medi natural”. Per tot plegat, Agents Rurals han indicat a l’Ajuntament d’Olesa que el que cal fer és capturar els animals i treure’ls del medi natural, ja sigui sacrificant-los o portant-los a algun refugi. Aquesta darrera opció, però, no es veu viable, ja que tots els santuaris que els podrien acollir estan saturats.

L’informe dels Agents rurals es va fer per la consulta realitzada pel Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olesa, arran la proposta de l’entitat animalista FAADA de regularitzar aquests animals buscant persones que se’n fessin càrrec. La normativa de la Generalitat, però, és clara: segons el RD 216/2019 pel qual es modifica el RD 630/2013, aquests animals són considerats espècie exòtica invasora. A més, atès que els trobats a Ribes Blaves es tracta d’híbrids, d’acord amb la normativa vigent no poden ser objecte de regularització ni d’adopció.

Olesa té una població abundant de porcs senglars al seu terme

La problemàtica per la presència de porcs senglars al terme d’Olesa no es limita a aquest grup d’híbrids de vietnamita. Ja fa anys que la Generalitat promou batudes controlades a càrrec de la Societat de Caçadors en considerar Olesa zona d’emergència cinegètica. L’emergència es dona quan es produeix una abundància d’individus d’una espècie cinegètica o no protegida que resulta perillosa o nociva per a les persones, o per tal d’evitar els danys a l’agricultura, la ramaderia, els terrenys forestals o les espècies protegides.

Els danys produïts per la població de porcs senglars al municipi han anat en augment els darrers anys, especialment a les zones agrícoles, amb el conseqüent perjudici als pagesos. Els motius principals pels quals els senglars s'acosten als nuclis de població és perquè hi troben menjar, especialment les escombraries, i també perquè hi ha gent que els n’hi dona. Aquest fet ha provocat que els porcs senglars hagin perdut la por els humans. Precisament, els senglars comporten un risc per a les persones i els animals domèstics ja que són animals salvatges i poden tenir reaccions imprevisibles, com ja ha passat en alguna ocasió dins el nucli urbà.