03/07/24

La Fundació per a la Inclusió Laboral (FIL), impulsada per Olesa, Esparreguera, Abrera, Collbató i Sant Esteve, celebra el 25è aniversari

Avui ha tingut lloc l'acte de commemoració dels 25 anys de vida de l'ens, referent en la inclusió sociolaboral dels col·lectius més vulnerables dels municipis implicats. 

Image
Trobada pel 25è aniversari de la fundació FIL

Un moment de l'acte de celebració dels 25 anys de la FIL.

La Fundació per a la Inclusió Laboral (FIL) impulsada pels ajuntaments d'Olesa, Esparreguera, Abrera, Collbató i Sant Esteve, ha bufat 25 espelmes amb la satisfacció de la bona feina feta fins ara i la mirada posada en els nous projectes de futur. El centre, ubicat a Esparreguera, ha celebrat avui el 25è aniversari en una trobada presidida pels alcaldes i alcaldessa dels municipis que formen part del patronat de la Fundació: Jordi Parent (Olesa de Montserrat), Eduard Rivas (Esparreguera), Jesús Naharro (Abrera) i Gemma Rodríguez (Collbató); així com pel director de l'entitat, Jordi Minguito, i la resta de membres del Patronat de la fundació, òrgan màxim de govern de l’entitat (presidit per Pilar Salat).

Tots els assistents han valorat molt positivament la funció de la Fundació en el territori i destaquen com aquesta transforma la societat, sobretot, a través de la inclusió laboral. En aquest sentit, l'alcalde d'Olesa, Jordi Parent, ha remarcat que "les cinc alcaldies que formen part del patronat de la fundació han reafirmat el seu compromís amb la FIL i mantenir vius els seus valors".

Audio file

Va ser el 1999 quan va sorgir aquesta iniciativa per donar resposta a les necessitats de col·lectius vulnerables amb discapacitat. Per aquest motiu, van decidir treballar de la mà per tirar endavant un projecte que donés cabuda a les problemàtiques d’aquestes persones. D’aquest germen va sorgir la Fundació per a la Integració Laboral (FIL) que al llarg d'aquests anys no només ha crescut sinó que s'ha consolidat al territori. Ara la Fundació veu l’oportunitat de redefinir la seva identitat per millorar-ne la visibilitat i consolidar la seva missió i valors arreu del territori.

Aquest centre especial de treball està dirigit a totes les persones dels municipis que conformen la Fundació, que estan en edat laboral i que tenen un grau de disminució igual o superior al 33%. Està gestionat per mitjà d’un equip multidisciplinari de professionals (psicòleg, assistent social i l’equip personal d’atenció directa), així com per un equip de monitors que vetllen en tot moment per l'evolució i seguretat en la feina d'aquestes persones.

Després d'un anys sota el nom d'Àuriafil (arran la integració de la Fundació al grup a Àuria Grup, empresa que gestionava el FIL), la fundació torna a les arrels i recupera el nom inicial FIL "com un reflex de la seva evolució i alhora reforçant la seva presència en el sector", tal com destaca el director de l'entitat, Jordi Minguito. Segons Minguito, "els canvis no només inclouen aspectes d’imatge corporativa, sinó també estratègics. Ens posicionem com una entitat singular, disruptiva i compromesa amb la transformació social”.

Des de FIL es planteja la nova etapa de renovació amb la mirada posada en nous projectes per la consecució de la cobertura total de les necessitats dels col·lectius vulnerables. Mitjançant programes centrats en l’envelliment prematur i el lleure inclusiu, i focalitzant-se en el benestar integral d'aquests col·lectius, FIL està en procés d’estudi de la creació d’un entorn residencial "que promogui el confort i la plenitud de les persones”, ha destacat el director de l'entitat.

Una altra de les fites que es marca és aconseguir la implicació del teixit social a través de campanyes de finançament i la implantació de diferents metodologies que els proporcionin recursos per consolidar i ampliar els seus programes socials.