18/08/21

Ja es coneix el cartell de la Festa dels Miquelets, que se celebrarà del 3 al 5 de setembre

El programa es donarà a conèixer properament i entre les activitats de l'edició d'enguany destaca el campament de recreadors, la fira, la batalla o el sopar amb concert. Per complir amb les mesures de seguretat per la pandèmia, moltes de les activitats requeriran inscripció prèvia.

Image
Cartell Festa Miquelets amb un soldat dibuixat al mig amb l'escopeta carregada

La 14a edició de la Festa dels Miquelets tindrà lloc del 3 al 5 de setembre. L'Associació Cultural de la Festa dels Miquelets d'Olesa de Montserrat ha donat a conèixer el cartell de l'edició d'enguany, un esbós a llapis obra de l'artista Edu Polo Bosch (Tarragona 1992).

Tot i que en els pròxims dies es presentarà oficialment el programa de la festa, els organitzadors ja han avançat que hi haurà activitats com el campament de recreadors, la fira, la batalla o el sopar amb concert. L'Associació ha treballat, conjuntament amb l’Ajuntament d'Olesa i la resta de col·laboradors, per a què totes les activitats es realitzin amb les adequades mesures de control de la pandèmia. Per a tal fi, moltes de les activitats requeriran una inscripció prèvia, i es demana als i les assistents que compleixin amb totes les mesures de seguretat. De fet, totes les activitats estan previstes seguint les normes sanitàries contra la Covid-19 i, per tant, poden ser modificades per raons sanitàries que no depenen de l’organització. 

Després de l'edició de l'any passat, molt marcada per la situació global, aquest any es pretèn apropar la diada al format que havia consolidat abans de la pandèmia. Segons Adrià Carreras, president de l'associació organitzadora, "tot i que no podrem realitzar tot el que voldríem i com ho voldríem, ens hem esforçat per poder oferir un programa farcit d’activitats diverses i per a tots els públics. La nostra intenció és potenciar la recreació d’un moment concret de la història, el principi del segle XVIII, ja que és el tret característic de la nostra festa". Per aquest motiu han fet una crida a totes les associacions de recreació per poder alçar un campament militar que permeti al públic reviure un dels moments clau de la història, com és el de la Guerra de Successió. Aquest campament serà visitable i estarà ubicat al pati de Cal Puigjaner, per tal d’emmarcar-lo en un entorn més adequat.

Recreació històrica de l'Olesa del 1714

L’Associació fa temps que treballa en l'organització de la Festa dels Miquelets amb l’objectiu, un any més, de realitzar la recreació històrica i escenificar els fets ocorreguts a la vila en el transcurs de la Guerra de Successió (1705-1714). Els Miquelets, van ser unitats d’elit que gràcies al coneixement del terreny, mobilitat i a una gran capacitat de foc, van esdevenir un malson per als seus oponents.

La Festa dels Miquelets permet a la ciutadania fer un viatge en el temps de més de 300 anys, fins la Guerra de Successió (1705-1714), i fins als fets que succeïren a Olesa i al seu entorn. Olesa va acollir l’agost de 1714 un consell de guerra amb la presència dels més destacats coronels de l’exèrcit català, amb l’objectiu d’intentar salvar Barcelona del setge. El fracàs de l'objectiu marcat desencadenà en la tràgica jornada de l'11 de setembre. 

També aquí van ser enterrats 158 soldats austriacistes originaris d’Alemanya, Àustria, Suïssa, Portugal, Flandes, Holanda i Catalunya morts entre 1706 i 1714, en el transcurs de la Guerra de Successió, i als que es  ret homenatge durant la festa. En aquest sentit, un dels actes centrals és l’homenatge al Memorial 158, el monument que es va dedicar a Olesa a aquests 158 soldats.