22/05/24

L'Ajuntament d'Olesa condemna la mort d'una dona a Esparreguera per presumpte feminicidi

El consistori ha convocat una concentració de rebuig i de suport als familiars de la víctima i a totes les víctimes de violència de gènere. Serà aquest dijous, 23 de maig, a les 18.45 h, davant l’Ajuntament. 

Image
Cartell amb el crespó negre amb el hastag #niunames i Olesa de Montserrat de dol per violència masclista

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat condemna el presumpte assassinat, diumenge, d’una dona que va ser trobada a la carretera de Can Sedó, a Esparreguera. Davant aquest nou presumpte cas de violència masclista, es convoca la ciutadania a una concentració de rebuig per manifestar el condol de tot el municipi, demà dijous, a les 18.45 h, a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, just abans de l’inici del Ple municipal del mes de maig (que començarà a les 19 h). Durant la sessió plenària també es farà una declaració institucional i, com a mostra de condol, es col·locarà un crespó negre a la bandera de l'Ajuntament.

La Regidoria de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ convida a comerços i entitats a mostrar el rebuig envers els feminicidis col·locant el cartell distribuït per l’Ajuntament. Si algun comerç no en disposa, pot demanar-lo a l’edifici municipal dels Safaretjos. 

L'Ajuntament d’Olesa de Montserrat vol mostrar el seu rebuig ferm davant aquest crim i es referma en el compromís per la lluita contra la violència masclista i la seva expressió més extrema: els feminicidis. Ni una més, ni una menys!

En cas que s'acabés confirmant la naturalesa masclista del crim d’Esparreguera, seria el dotzè feminicidi de l'any, després que s'hagi conclòs que el cadàver trobat fa uns dies a Sant Martí de Centelles és el de la Rachida, la dona de 51 anys assassinada per la seva parella, que és en presó preventiva des de l'11 de maig com a presumpte autor del crim. 

La Generalitat facilita als municipis un nou servei d'atenció psicològica urgent i presencial a víctimes de violència masclista

El Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya ha posat a l’abast del municipis el SIC (Servei d’Intervenció en Crisis), que ofereix assistència psicològica i atenció d’urgència a les víctimes de violències masclistes  amb un alt impacte en el lloc on s’ha produït el fet o on més convingui a la víctima. La intervenció es fa amb la màxima immediatesa possible i la realitzen psicòlogues especialitzades en atenció a les violències masclistes i en situacions de crisi.

La tècnica responsable del Servei d’Informació i Atenció a les Dones–SIAD La Teixidora d’Olesa, Sílvia Parramona, ha destacat que es tracta d’un programa “innovador perquè dona importància a l’atenció psicològica”.

Audio file

Es tracta d'un servei pensat per atendre no només la persona víctima de violència masclista, sinó també els fills i filles (si en té), persones del seu entorn (familiar, laboral, amistats, etc.) i les xarxes comunitàries i professionals implicades. 

La intervenció serà immediata un cop s'activi (un màxim de dues hores), però serà acotada i limitada en el temps, ja que es tracta d'un servei pensat exclusivament per intervenir en la situació de crisi. Després es derivarà la víctima i el seu entorn als recursos locals, com és el cas del SIAD La Teixidora del Departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ d’Olesa, que ja ofereix atenció psicològica a les dones del municipi.  

El SIC es pot activar en casos de feminicidis en grau de temptativa o consumats i en situacions de violència masclista sexual o amb alt potencial traumàtic per a les víctimes. La petició l’han de fer professionals de diferents serveis especialitzats, com el SIAD, els cossos policials o el Sistema d’emergències mèdiques (SEM), entre d’altres, a través d’un telèfon d’us restringit.