03/06/24

Èxit de participació en les sessions de formació sobre espais d’oci segurs

Prop d’un centenar de persones voluntàries d’entitats del municipi van participar en les dues jornades sobre dispensació responsable d’alcohol i prevenció i abordatge de violències a les festes. 

Image
Èxit de participació en les sessions de formació sobre espais d’oci segurs

“Dispensació responsable d’alcohol” i “Prevenció de violències a les festes” han estat les dues sessions impulsades aquest mes de maig per l’Ajuntament d’Olesa amb l’objectiu de fomentar espais d’oci segurs. Prop d’un centenar de persones voluntàries que formen part d’entitats olesanes que gestionen barres de bar a la propera Festa Major, festes de barri i altres festes, hi van assistir per adquirir coneixements clau en aquestes matèries. 

Totes dues formacions van ser liderades des del departament de Salut i el departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, juntament amb el departament de Joventut i departament de Festes, el departament de Cultura i el de Participació Ciutadana.

L'Escorxador va acollir el dimecres, 22 de maig,  la formació de “Dispensació responsable d’alcohol”. A la sessió, a càrrec d'Alejandro Almasa, de la cooperativa Educació per l'acció crítica, es va explicar davant una quarantena de persones, què és la dispensació responsable d’alcohol i per què és important. Tot i que es va centrar en l’alcohol, també es va fer una introducció pràctica sobre conceptes relacionats amb les drogues, tipologies, característiques i com funcionen, i es va explicar com detectar i actuar sobre situacions de risc abans que es converteixin en problemàtiques. Almasa va donar tres consells bàsics: “no vendre alcohol a menors d’edat, no vendre alcohol a persones intoxicades i evitar situacions de risc”. 

Audio file

També hi va haver una part pràctica en què es van assajar diferents escenaris i es van resoldre situacions concretes que poden passar darrere d’una barra. Les persones participants van valorat molt positivament la iniciativa de l'Ajuntament i el contingut de la sessió formativa.

Audio file

El 29 de maig, la Sala de Plens va acollir la segona sessió de la iniciativa, centrada en la formació sobre “Prevenció i abordatge de violències masclistes a les festes”. Sílvia Martin, psicòloga del SIAD; Vanessa Gutiérrez, tècnica d'Equitat en els treballs, i Sònia Blánquez, tècnica del SAI, van explicar davant d'una cinquantena de persones què cal fer en cas de detectar qualsevol tipologia de violència. 

Blánquez ha explicat que l’objectiu d’aquesta formació va ser donar nocions bàsiques sobre violència masclista, identificar les violències i com actuar en conseqüència seguint el “Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci”, i explicar el circuit d’actuació en cas de detectar una situació de violència. 

Audio file

La sessió també va comptar amb una dinàmica de grup per posar en comú alguns casos pràctics. 

Tot i que aquesta és la primera vegada que es fan aquestes formacions presencials específiques a entitats, fa anys que es fan accions específiques en temes de violències amb entitats que munten les barres de bar. Des de Salut Pública es fan intervencions amb l’associació Edpac (Educació per a l’Acció Crítica) on els educadors de carrer recorren al llarg de la nit els diferents escenaris de la Festa Major d’Olesa i altres festes per atendre consultes, detectar conductes de risc o qualsevol qüestió relacionada amb violències de gènere. 

També des del departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ s’habilita per les festes de Santa Oliva i Festa Major Punts Liles com a espais de prevenció i cura enfront de les violències masclistes i lgtbifòbiques en aquelles nits en què es preveu més afluència de públic. Aquests espais fan una tasca preventiva i dissuasiva i s’ubiquen a un espai visible, però que alhora permeti donar intimitat a la persona usuària.

L’Ajuntament està adherit al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci, del departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, com a eina per prevenir i abordar les violències sexuals en contextos d’oci i festius.