07/01/22

Òmicron manté la sisena onada en nivells elevats de contagis

El Departament de Salut ha confirmat 1.448.725 casos de Covid-19 des del març del 2020 a tota Catalunya. En aquest context, és imprescindible conscienciar a la ciutadania sobre la importància d'una correcta quarentena en cas de donar positiu i evitar la saturació dels centres sanitaris

Image
Evolució de l'epidèmia en Olesa de Montserrat a tota la població

El portal Dadescovid.cat indica a Catalunya una nova fita de contagis entre el 28 de desembre i el 3 de gener, superant els 140.000 casos positius notificats amb una prova PCR o test d'antigen. Actualment, el risc de rebrot se situa en 3.955 i la RT ha baixat fins a 1,27, mantenint una situació de màxims històrics.

Pel que fa a Olesa de Montserrat, en aquest mateix període de set dies es van confirmar més de 560 positius de les prop de 1660 proves efectuades, el risc de rebrot ha augmentat fins a 5.639 i la RT se situa en 1,49. Tot i l’evolució creixent de la pandèmia, cal destacar que la pressió hospitalària ha disminuït respecte a d’altres onades, actualment hi ha 6 persones ingressades i no s’han lamentat defuncions.

Carles Martí, director del CAP d’Olesa, ha explicat la gravetat de la situació actual quant al nombre elevat de casos positius diaris i la dificultat que comporta gestionar aquest volum: “Ho estem vivint d’una manera difícil perquè hi ha un índex de contagis molt elevat. Entre el 30% i el 40% de persones que venen amb símptomes donen positiu quan els fem un test. Després podem parlar de si el virus és més o menys agressiu, però la demanda i la feina és brutal. Esperem que d’aquí a les dues properes setmanes, les coses comencin a millorar”.

Precisament, l’explosió de la demanda va fer que el Departament de Salut afegís un nou protocol per als contactes estrets d’un positiu: tothom ha de fer l’aïllament preventiu de 7 dies, excepte els que tinguin la pauta de vacunació completa i no tinguin símptomes de Covid-19. L’objectiu és evitar contagis a l’entorn i tallar les cadenes de transmissió. Núria Garcia, cap d’infermeria del CAP Olesa ha recordat la importància d’acudir a l’ambulatori en cas que la simptomatologia empitjori, però no abans per tal de no saturar el centre sanitari: “És necessari poder atendre els casos que són realment greus, perquè si no s’arriba a una situació de col·lapse”.

D’altra banda, Salut ha afegit una nova via per les persones que tinguin un resultat positiu de Covid-19 mitjançant un test d’auto mostra. Actualment, també es pot notificar a través de les farmàcies autoritzades per realitzar tests d’antígens supervisats. Aquest nou canal, adreçat als positius per Covid-19 amb símptomes lleus o sense símptomes, porta a terme la notificació igual com es feia fins ara al CAP -identificant-se amb el CIP o DNI i anotant la marca del TAR- i són els responsables de la farmàcia els qui introdueixen el resultat positiu a la història clínica del pacient.

Carles Martí també ha destacat que el CAP d’Olesa ha incrementat el servei d’assistència telefònica per cobrir la saturació de la demanda al nostre municipi: “Dilluns passat, en dues hores vam tenir 351 trucades. Ho hem reforçat amb dos administratius exclusivament atenent trucades”. I és que més enllà de trucar al centre d’atenció primària quan apareixen els primers símptomes, els ciutadans compten amb alternatives com són La Meva Salut o el 061.

Per últim, cal recordar que per frenar l’evolució de la pandèmia, és imprescindible que les persones que hagin donat positiu facin un correcte aïllament a casa durant el període establert de 7 dies i vigilin els seus símptomes.