L'Ajuntament ha iniciat un estudi per a la creació d’un nou model energètic a Olesa

El departament de Medi Ambient ha començat un estudi per a la creació d’un nou model energètic a Olesa de Montserrat. En línia amb els ODS marcats a l’Agenda 2030, el consistori vol apostar per l’energia fotovoltaica com a principal font de generació, sobretot a les instal·lacions municipals. L’estudi permetrà identificar les necessitats, la capacitat real de generació i també la viabilitat de crear diferents comunitats energètiques locals.

Image
Imatge d'unes mans treballant en una placa fotovoltaica

Al setembre de 2015 es va adoptar a l’Organització de les Nacions Unides l’acord de l’Agenda 2030 i els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Un compromís internacional que reconeix la importància d’abordar al mateix temps la lluita contra la pobresa, la cura del planeta i la disminució de les desigualtats. Aquesta agenda marca les polítiques de desenvolupament sostenible de governs nacionals, autonòmics i locals.

En aquest sentit, l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha mostrat la seva implicació amb l’Agenda 2030 i els ODS incloent indicadors adequats a aquests objectius i cronogrames a tots els projectes del Pla d’Actuació Municipal. De fet, recentment el departament de Medi Ambient ha donat a conèixer la posada en marxa d’un estudi per a la creació d’un nou model energètic a la vila basat en l’energia solar.

El punt de partida del projecte es va centrar en l’estudi de la col·locació de plaques fotovoltaiques al Mercat Municipal per l’autoconsum, especialment tenint en compte el funcionament ininterromput de les càmeres frigorífiques. Ivan Carreira, regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, ha explicat les primeres conclusions que es van extreure: “Vam veure que per dimensions de teulada, podíem disposar de més plaques i més generació que la que realment consumeix el mercat”.

D’aquesta experiència va sorgir la idea de comunitat energètica local, una iniciativa que implica poder abastar tant les necessitats de l’edifici on s’instal·len les plaques fotovoltaiques com també qualsevol dependència municipal que es troba en un radi de 500 metres. L’estudi va començar fa dos mesos i permet un anàlisi del potencial municipal a Olesa quant a dimensions i orientació de teulades i quines són les necessitats de consum, dades que permetran la generació d’accions concretes i, conseqüentment, la creació de comunitats energètiques.

Encara a les seves fases inicials, l’estudi permetrà també en un futur conèixer quines entitats o empreses privades col·laboraran amb l’Ajuntament per a aconseguir aquests objectius, quantes comunitats energètiques es podran crear i amb quin finançament es comptarà.