Es crea l'Oficina de Projectes Europeus del Baix Llobregat perquè els municipis demanin el finançament de projectes
L'alcalde d'Olesa, Miquel Riera, ha participat al Consell d'alcaldes i alcaldesses del Consell Comarcal del Baix Llobregat on s'ha tractat de la posada en funcionament de l'Oficina de Projectes Europeus de la comarca, que té per objectiu presentar, de manera conjunta, iniciatives per a la recuperació econòmica i la transició energètica que es poguin finançar amb els fons europeus Next Generation.
L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, ha participat aquest matí a la reunió del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Baix Llobregat on s’ha acordat que tots els municipis treballin de manera conjunta per presentar iniciatives per a la recuperació econòmica i la transició energètica que poguin ser subvencionables pels fons europeus Next Generation.
El Consell Comarcal ha posat en marxa l’Oficina de Projectes Europeus del Consell Comarcal del Baix Llobregat amb l’objectiu de donar servei als 30 municipis que formen part de la comarca, per aconseguir aquest finançament europeu. Aquesta oficina neix de la necessitat de facilitar l'accés a finançament a tots els municipis de la comarca, per incentivar la recuperació econòmica desprès de la pandèmia de la COVID-19, i també d'aprofitar i desenvolupar altres projectes transformadors per a la ciutadania, per a l’entorn i per a les empreses.
L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, ha explicat que l’objectiu és “treballar i presentar projectes comuns vinculats al desenvolupament sostenible, el medi ambient o la gestió de residus per aconseguir els fons europeus”.
En aquesta línia es contemplen projectes vinculats a la gestió forestal, creació de projectes energètics; també de gestió de residus; i temes de mobilitat per potenciar el transport públic, fer una mobilitat més eficient i menys contaminant.
Un altre dels temes que s’ha tractat a la reunió és un estudi de mobilitat del transport públic que ha fet la Generalitat de Catalunya i l’Autoritat Metropolitana de Barcelona (AMB). Aquest estudi contempla 20 accions per dur a terme a la comarca que repercutiran en l’augment de la freqüència dels autobusos.
Riera ha explicat que “hem reiterat que el Baix Llobregat no és una comarca homogènia, contempla municipis que van des de Montserrat fins a la costa i municipis de la zona metropolitana. Els municipis de la zona nord tenen una realitat diferent dels municipis de la zona sud, hi ha diferències significatives per mida i també per ubicació que s’han de contemplar” i ha afegit que “és molt diferent el transport públic als municipis de la zona nord, amb una baixa connectivitat entre municipis, que dels de la part sud, amb freqüència de metro. En aquest sentit és previst millorar la línia que connecta Olesa amb el barri de Can Vilalba i Martorell, que actualment és tan baixa que no es fa servir” ha avançat l'alcalde d'Olesa.
A la reunió virtual d’alcaldes i alcaldesses també s’ha informat de la posada en funcionament d’un centre comarcal de recursos i suport tècnic, per assessorar i informar tant a nivell d’ofertes i subvencions a tots els municipis de la comarca com també per a aclariments tècnics.
Aquestes reunions entre alcaldes i alcaldesses de la comarca es fan de manera periòdica per a tractar temes comuns en relació a problemàtiques relacionades amb les infraestructures, salut, la gestió i millora de serveis o per l’impuls econòmic, entre d’altres. Des de l’inici de l’esclat de la pandèmia del Coronavirus, aquestes trobades són telemàtiques.