14/06/22

L'equip de govern municipal fa balanç dels tres anys de mandat

L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, va destacar que, malgrat que la pandèmia va obligar a refer o reorganitzar alguns objectius, ja s'ha assolit un 73% de tot allò que el govern local s'havia proposat.

Image
Presentació per part de l'alcalde de 3 anys de govern municipal

L’equip de govern municipal, integrat pel Bloc Olesà i Junts per Olesa, ha fet balanç de les accions i objectius marcats durant els tres anys transcorreguts de l’actual mandat. En un acte celebrat a l’Auditori de la Casa de Cultura aquest dilluns al vespre, els regidors i regidores han volgut donar compte a la ciutadania de les principals actuacions realitzades en un mandat marcat per la pandèmia de la covid-19. L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, precisament va destacar que, malgrat que la pandèmia va obligar a refer o reorganitzar alguns objectius, “hem assolit un 73% de tot allò que ens havíem proposat i, per tant, podem estar-ne satisfets”.

L’alcalde va recordar que els 174 punts de compromís polític de l’inici del mandat van esdevenir, amb les aportacions del personal tècnic municipal, els quatre àmbits d’actuació, 95 eixos, 219 objectius i 503 accions que inclou el Pla d’actuació Municipal (PAM) 2020-2023. Ara bé, la planificació feta al PAM “va saltar pels aires amb la pandèmia” que va comportar un fort impacte econòmic per a l’ajuntament, de 1.350.000 € entre increment de la despesa i ingressos que no es van poder percebre.

 

Alt grau d'execució del pressupost municipal

En aquest sentit, i quant al pressupost municipal, l’alcalde va remarcar “l’alt grau d’execució” que han tingut els tres exercicis del mandat i amb un increment d’un milió d’euros en aquests tres anys “incidint sobretot en les àrees de manteniment de la ciutat, Benestar Social, mobilitat i a Recursos Humans”. Tot plegat gràcies a uns ingressos que han mantingut l’evolució dels impostos i taxes “per sota de l’IPC”, va destacar l’alcalde, i amb una revisió “una per una de totes les ordenances”.

Segons Miquel Riera, l’important control de la despesa també ha permès disposar d’un romanent de diners al tancament de cada exercici que s’han destinat “al carrer”, suplementant les partides d’inversions. Això ha permès que per exemple aquest 2022 la partida d’inversions ascendeixi a 3,4 milions d’euros.

Quant a les inversions, l’alcalde va assegurar que “aquest equip de govern ha demostrat que treballa fins al darrer dia” i que afronta projectes d’obra ambiciosos i complicats com la remodelació de l’avinguda de Francesc Macià “sense pensar si ens beneficiarà o no en les eleccions, sinó en el benefici d’Olesa”.

Així, entre les obres i actuacions realitzades els darrers tres anys Riera va destacar el nou edifici de la piscina coberta, la consecució de l’illa de vianants, la remodelació de l’avinguda de Francesc Macià, la nova comissaria de la Policia Local, en nou pas sota la C-55, l’arranjament del camí de les Pujades (que ha permès portar la fibra òptica fins als barris d’Oasis i Ribes Blaves), les millores al barri de la Flora, l’arranjament del pont de la Kao, la senyalització de camins, la renovació de parcs infantils, la zona d’aparcament i esbarjo de la Central, els nous horts urbans, la creació de camins urbans inclusius o el nou projecte “7 balcons de Montserrat”.

 

Important inversió en Esports

En l’àmbit esportiu, el regidor de Junts per Olesa i responsable d’Esports, Domènec Paloma, va destacar “l’esforç econòmic” en l’àrea, per fer possible actuacions com ara el nou edifici de vestidors de la piscina coberta i el nou gimnàs "amb el salt qualitatiu que representa tenir-ho tot en un mateix edifici"; el parc de cal·listènia o el bikeparc. També va recordar que properament es renovarà la gespa del camp de futbol municipal, on s’han fet millores en l’àmbit energètic.

 

Olesa, referent en Memòria Històrica

El regidor de Cultura i Memòria Històrica, Xavier Rota, va incidir en el fet que Olesa de Montserrat ha esdevingut “un referent en memòria històrica” gràcies a les moltes activitats i jornades realitzades els darrers anys: portem catorze jornades de “Memòria i justícia” amb activitats de caire ben diferent, com concerts, conferències, exposicions, actes institucionals, documentals, visites guiades, debats o obres de teatre. I tota aquesta varietat d’activitats té un doble objectiu: arribar a tota la societat i donar a conèixer la gran diversitat de fets històrics i de víctimes, tant de la gran història nacional o internacional com de la microhistòria o història local. Tots ells, fets i víctimes, que no hem d’oblidar mai”.

Les darreres activitats, va recordar Rota, han estat l’Audiència Memorial i la recerca al Cementiri Vell de la fossa comuna on van ser enterrats entre 5 i 7 olesans assassinats per l'exèrcit franquista al febrer de 1939. Aquesta recerca es va fer durant els mesos de febrer i març de 2022, a través d’un seguiment arqueològic, però segons el regidor “malauradament, tot i els esforços i el temps esmerçat, no es va trobar cap indici de la seva localització”. Malgrat aquest desencís, “sobretot per les famílies”, segons Rota la voluntat de l’ajuntament és “que el cementiri vell esdevingui un espai per al record i el coneixement de la nostra història per a les generacions futures d’olesanes i olesans”.

En matèria de nomenclàtor, Xavier Rota va remarcar que “aquests darrers mesos hem recollit els fruits de tota la feina feta”. Després de la posada en marxa, l’any 2018, de la Comissió del Nomenclàtor i la redacció del seu reglament, aquest 2022 “s’han normalitzat, de moment, un total de 16 carrers, passatges, places i parcs de la nostra vila”. Concretament, va detallar Rota, “s’han corregit errors ortogràfics arrossegats durant dècades, s’han eliminat noms contraris als valors democràtics i s’han posat noms de dona als nous carrers urbanitzats de Cal Candi”, tot plegat “amb el consens de la gran majoria dels partits polítics i escoltant i acompanyant al veïnat”.

Finalment, Xavier Rota va destacar que en les àrees de Cultura i Joventut, durant la pandèmia “des de l’ajuntament es va reaccionar de manera exemplar, acompanyant i donant suport a les entitats per tal de que la poca activitat que es va fer no fos una llosa econòmica per aquestes, arribant a subvencionar el 100% del cost de les activitats”. De tota manera, va dir, “cal fer autocrítica i assumir que cal treballar per alleugerir la gran càrrega burocràtica dels tràmits que han de fer les entitats”.

També s’han destacat esforços, va dir, “juntament amb el teixit associatiu olesà per recuperar la vitalitat de la programació d'activitats: “s'ha recuperat la programació estable a l'espai jove de l'Escorxador”; s'ha incorporat al calendari cultural i festiu olesà el Mercat del Parc Rural del Montserrat, i s¡'ha recuperat l'edifici de Cal Puigjaner “que avui comença a lluir per tal d’esdevenir un espai de punt de trobada per a la relació social i la creació artística i cultural de la nostra vila”.

 

Incidència en l'atenció a les dones i la salut pública

La regidora Ada Agut i Domènech va repassar les principals accions de les Regidories de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, l’Oficina d’Atenció Ciutadana, Participació Ciutadana i Salut Pública.

En el primer cas, aquest mandat destaca l’estrena del SAI, el servei municipal gratuït que ofereix atenció, assessorament, acompanyament i informació confidencial a les persones LGTBIQ+, famílies, entorn, entitats o professionals, i sensibilització per al conjunt de la població treballant per a construir un poble lliure de LGTBI+fòbia.

D’altra banda, i arran el creixement del percentatge de dones que pateixen violència masclista, l’Ajuntament ha reforçat el SIAD (Servei Integral d’atenció a les Dones-La Teixodora) amb la consolidació del circuït per a casos de violència, l’increment de les hores d’atenció psicològica, l’augment de les activitats de sensibilització i prevenció i l’increment dels Punts Lila (passant de 2 el 2019 a 12 el 2021).

Quant a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), Ada Agut va remarcar la consolidació de la tramitació telemàtica, amb la incorporació de la possibilitat de fer autoliquidacions des de l’1 de juny, i l’ampliació d’horaris.

De Participació Ciutadana la regidora va recordar que el d’Olesa de Montserrat “és dels pocs ajuntaments amb pressupostos participatius”, als quals es destinen 200.000 € bianualment. Durant el mandat i en aquest àmbit també s’ha consolidat la plataforma “Participa 311” (antiga Decidim Olesa) per liderar els processos participatius i el voluntariat ciutadà; s’ha fet una campanya per fomentar la participació i s’ha aprovat el nou Reglament de Participació Ciutadana.

Pel que fa a la Regidoria de Salut Pública, Ada Agut va detallar que s’han assolit la majoria d’indicadors anuals dels objectius establerts al Pla local de Salut. També “s’ha consolidat el programa de protecció de la salut”; s’ha creat el Grup de Treball de Salut Mental; s’està constituint la Taula de Salut municipal; s’ha impulsat el projecte Entorns sense fum i, entre d’altres, es fan reunions periòdiques amb CatSalut, CAP i Mútua De Terrassa per reclamar principalment la recuperació dels horaris habituals del CAP, el 100% de presencialitat o la creació d’un CUAP a Olesa.

 

L'increment de la dotació de Serveis Socials, prioritat de l'acció de govern

Jordi Martínez va repassar les accions en les Regidories de Benestar Social, Habitatge i Mobilitat.

De Benestar Social va destacar especialment el fet que sigui la tercera regidoria amb més dotació econòmica, amb 1,5 milions d’euros, per darrera de Medi ambient i Espai Públic, totes dues gestionant grans i costosos contractes. D’aquests diners, la major part, 800.000 €, es destinen al Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), al qual s’han incrementat amb escreix el nombre d’hores d’atenció (32.000 hores el 2021). A banda, es destinen 225.000 € per a ajuts socials, diners que han permès fer més de 2.100 accions d’ajuda.

Un altres dels serveis destacats és el de Teleassistència, que també ha incrementat el nombre d’aparells fins fer que, des de fa dos anys, no hi hagi llista d’espera per beneficiar-se gratuïtament del servei. Jordi Martínez també va recordar les accions realitzades amb l’esclat de la crisi d’Ucraïna, que no només inclouen la recollida de material sinó també l’atenció a les famílies ucraïneses que han arribat a Olesa.

En l’àmbit d’Habitatge, va explicar Martínez, s’han fet diferents accions destacades, com ara l’adquisició d’habitatges per tempteig i retracte; l’acord amb sostre Cívic per a la dotació de 25 habitatges amb règim de cooperativa i cessió municipal; el conveni amb l’Incasòl per a la construcció de 33 habitatges de lloguer social al carrer Indústria; el pla de rehabilitació de l’edifici de l’antic convent de les Paüles per fer-hi acolliments d’urgència, i les accions per aconseguir subvencions dels fons Next Generation per a la rehabilitació de blocs de pisos a Sant Bernat.

Finalment, i en Mobilitat, Jordi Martínez va destacar l’aposta per la millora del bus urbà, que ha comportat una inversió de 146.000 € en el servei més 80.000 € per a la renovació de parades. A més, va anunciar que properament es trauran en promoció 5.000 tiquets gratuïts per al bus urbà. A banda, s’ha renovat la senyalització viària i s’han instal·lat semàfors lluminosos que indiquen els excessos de velocitat a les entrades del municipi.

 

Estudi d'un nou sistema de recollida selectiva

De Medi Ambient i Espai Públic en va parlar el regidor Ivan Carreira, que va incidir en el fet que l’increment del pressupost ha permès fer diferents accions, com ara i entre d’altres, millorar el manteniment de la ciutat; fer una Brigada més professional; fer estudis sobre aprofitament energètic a totes les teulades del municipi; arribar a un compromís amb l’ACA per a la substitució de les depuradores del barri d’Oasis; instal·lar un sistema de reg intel·ligent al parc, o tendir cap a una flora de vehicles elèctrics.

En la gestió dels residus, Carreira va recordar que s’ha creat un grup de treball per a l’estudi de com ha de ser el nou contracte de recollida d’escombraries, que té entre els seus objectius l’increment de la recollida selectiva, ara per sota de la mitjana de Catalunya. Segons el regidor, una possible alternativa seria mantenir al conjunt del municipi i al nucli antic el sistema de recollida actual però amb contenidors tancats per a la resta, l’orgànica i els envasos. Per al sector de la Rambla es planteja un sistema de bateries emergents que s’ubicarien en determinats punts, en diferents hores.

Alhora, el nou contracte vol millor els servei en punts com la recollida de la poda i de voluminosos, la neteja de contenidors, la recollida porta a porta comercial d’algunes fraccions o la implantació de les figures del tècnic i l’educador ambiental. Amb tot plegat, va dir Carreira, s’espera arribar al 66% de recollida selectiva el 2025.

 

Aposta per la indústria, l'ocupació i el comerç

Didac Solà va ser l’encarregat de repassar les accions en matèria de Promoció Econòmica, on destaquen les nombroses accions en formació per a diferents col·lectius; la transició escola-treball (TET), o l’ocupació (amb el Club de Feina, contacte amb empreses, cursos i plans d’ocupació).

En Indústria, el regidor va destacar el web Olesa Industrial, que té com a objectiu promocionar el sòl i les naus disponibles a Olesa, i la creació de l’Associació Empresarial d’Olesa. De comerç, les accions més destacades han estat la creació de l’aplicació mòbil Impulsa Olesa; el suport a l’Associació de Comerciants, o les subvencions per pal·liar els efectes de la crisi de la covid-19. Quant a mercats, Didac Solà va recordar les “fortes inversions” fetes a l’edifici del Mercat Municipal; el suport a la nova associació de paradistes; la instal·lació de consignes per millorar el servei a la ciutadania i  aconseguir subvenció del Pla de modernització dels mercats municipals.

De Turisme, Didac Solà va recordar la creació dels paquets de productes turístics, o el nou projecte “7 Balcons de Montserrat, i finalment, de Consum, va destacar els molts casos atesos des de l’oficina d’atenció al consumidor (OMIC), amb 450 casos atesos el 2020 i 303 el 2021.

 

El nou POUM, a punt de l'aprovació definitiva

L’alcalde, Miquel Riera, va ser l’encarregat de cloure el repàs dels tres anys d’acció del govern municipal parlant d’Urbanisme i anunciant l’aprovació definitiva del nou Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) per a mitjans de juliol, després del vistiplau definitiu de la Generalitat. Segons l’alcalde, gràcies al nou POUM i a la feina feta en planejament urbanístic els darrers anys “s’ha pogut donar, per exemple, seguretat jurídica als polígons industrial” i per tant, poder oferir bones condicions a les empreses que vulguin instal·lar-se a Olesa.

Miquel Riera també va explicar que, a banda de la pandèmia, hi ha hagut dos fets que “han fet saltar pels aires el mandat”, i que tenen a veure amb l’àmbit urbanístic. Un va ser la sentència que va obligar l’Ajuntament d’Olesa a pagar 1,4 milions d’euros per l’expropiació forçosa d’uns terrenys per als quals, l’any 2010, l’equip de govern d’aleshores va signar un conveni d’ocupació forçosa amb els propietaris. Són terrenys “que l’Ajuntament es va haver de quedar per uns diners que s’haurien pogut invertir en moltes coses”.

El segon fet destacat ha estat l’inici de les obres de Cal candi, un projecte aprovat fa anys que l’actual equip de govern no va poder aturar i que “ens obliga a pagar en tenir un 18% del sector”. Segons l’alcalde, “no és el que voldríem però el projecte almenys endreça una part d’Olesa i permet disposar de sòl per a habitatge social”, alhora que les negociacions de l’ajuntament han permès “crear-hi un parc central, que les voreres siguin més amples i que hi hagi més arbrat i aconseguir-hi aparcaments dissuasius”.

Pel que fa a les obres en curs i que es faran properament, l’alcalde va fer un llarg llistat: la remodelació de la plaça del Dr. Fleming i entorn; la propera obertura de la planta baixa de Cal Puigjaner; la creació de jocs d’aigua al Parc de l’estatut; el pont de l’areny; la instal·lació de plaques fotovoltaiques al Mercat Municipal; l’ampliació del pavelló Salvador Boada; l’arranjament de l’antic convent de les Paüles; la creació d’un espai públic a l’eixample (al solar conegut com “Cal Sequis”), l’enderroc de l’antiga escola Sant Bernat i de l’edifici de l’anterior comissaria de la Policia Local; els nous vestidors de la pista d’atletisme; el Parc de la memòria o els 33 habitatges socials al carrer Indústria.

També va destacar alguns projectes en curs: la xarxa de carrils bici; l’accés sud a Olesa; la nova zona de lleure de l’areny del Molí; la fase 6 de L’Escorxador; la fase 2 de la remodelació de l’avinguda de Francesc Macià, o l’ampliació de la biblioteca Santa Oliva.

Miquel Riera va finalitzar l’acte incidint en l’avaluació de Pla d’Actuació Municipal (PAM) i destacant el fet que “ja portem un 73% assolit d’allò que ens havíem proposat”.

 

Consultes de la ciutadania

Finalitzades les explicacions, el públic present a la sala va poder formular preguntes. Algunes van girar al voltant dels nous preus del servei de la piscina municipal, arran la imminent obertura del gimnàs, la zona blava o la futura ampliació de la biblioteca. També hi va haver una intervenció, per part d’un ciutadà, que la majoria de presents van intuir que estava destinada a boicotejar l’acte. Precisament, l’alcalde va lamentar, a l’inici de la sessió, que a través de les xarxes socials algunes persones haguessin incidit la ciutadania a anar a entorpir la sessió informativa. Segons l’alcalde, “aquest és un acte institucional i anar a reventar l’acte és un atac a la institució i a la democràcia”. La sessió, i més enllà d’aquesta intervenció, es va poder desenvolupar amb normalitat.

Podeu veure el vídeo de l'acte al canal de YouTube de l'Ajuntament d'Olesa.