12/12/20

Els centres comercials podran obrir a partir de dilluns i la mobilitat serà comarcal des de divendres

Les activitats culturals i religioses podran acollir fins a un màxim de 1.000 persones per sessió. Des de Protecció Civil s'alerta que en cap cas s'està canviant de tram i que només es tracta de fer més elàstiques algunes de les mesures vigents

Image
Els centres comercials podran obrir a partir de dilluns i la mobilitat serà comarcal des de divendres

El Procicat (Pla territorial de protecció civil de Catalunya) s'ha reunit aquest dissabte i ha decidit modificar les mesures del pla de desescalada. Els principals canvis són que a partir de dilluns podran obrir els centres comercials a l'aire lliure i els tancats amb un 30 % de l'aforament, el confinament municipal de cap de setmana passarà a ser comarcal i s'amplia la restricció d'aforament en activitats culturals i religioses de 500 a 1000 persones, respectant el 50% màxim de l'aforament. 

 

No és un canvi de tram, sinó una ampliació del tram 1 de la desescalada progressiva. A partir de dilluns, 14 de desembre, els centres comercials a l'aire lliure podran obrir sense restriccions i els tancats ho podran fer amb un aforament màxim del 30%, garantint el control dels accessos i les condicions de ventilació. Els establiments hauran de garantir una bona ventilació dels espais tancats mitjançant ventilació natural o altres sistemes. També s'hauran de controlar l'aforament i fluxos, als establiments i locals ubicats als centres i als aparcaments i quedarà restringit l'accés i l'ús de les zones recreatives, zones infantils o àrees de descans.

 

Una altra de les grans novetats de la flexibilització de les mesures és que el pròxim cap de setmana el confinament municipal passarà a ser comarcal. En aquest sentit, entre les 6 h de divendres fins a les 6 h de dilluns, la població es podrà moure dins de tota la comarca a la qual pertany. El que de moment es manté és la restricció d’entrar i sortir de Catalunya, excepte els desplaçaments justificats.

 

Respecte de les activitats culturals d'arts escèniques i musicals com teatres, cinemes i auditoris culturals, el Procicat manté els aforaments al 50% amb un màxim de 500 persones com a norma general. Aquest límit, però, es podrà ampliar fins a 1.000 persones, totes assegudes, sempre que es garanteixi la ventilació reforçada del local. Per poder fer aquesta ampliació caldrà presentar una declaració responsable al departament de Cultura i a l'ajuntament del municipi on es desenvolupi l'activitat. L'aforament en actes religiosos també es podrà ampliar fins a 1.000 persones a l'aire lliure o garantint una ventilació reforçada.

 

En qualsevol cas, la resolució del Procicat recomana que els desplaçaments fora del domicili es limitin en la mesura del possible, respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva establertes per les autoritats. A més de les mesures essencials de distanciament, higiene i protecció amb la mascareta, s’aconsella respectar la interacció entre bombolles de convivència o bombolles ampliades i afavorir una sociabilitat adaptada al moment actual.pr