07/02/22

Elevada participació a les festes de Sant Antoni Abat i al Dia Escolar de la No-violència i la pau

Durant tot el cap de setmana, els olesans i les olesanes han gaudit d’un seguit d’activitats organitzades per l’Associació Tonis Olesa en col·laboració amb l’Ajuntament d’Olesa, entitats i patrocinadors arrelats al municipi. Tant la celebració de les Festes de Sant Antoni Abat, com la commemoració del Dia Escolar de la no-violència i la pau, van comptar amb una elevada participació ciutadana.

Image
Carruatge i persones al carrer

Les festes de Sant Antoni Abat a Olesa de Montserrat van arrencar divendres a la tarda a la Casa de Cultura amb l’acte de traspàs de la bandera. Després que l’any passat no es pogués celebrar la festa a causa de la pandèmia, La Passió va lliurar la bandera a l’Associació de Geganters i Nans d’Olesa, que enguany celebra el seu 60è aniversari. Xavier Rota, regidor de Cultura i Memòria Històrica de l’Ajuntament d’Olesa, va presidir l’acte d’entrega i també va inaugurar l’exposició “La vinya i el vi”, un recull gràfic i il·lustratiu del conreu de la vinya al nostre municipi des del segle XVII.

El programa va continuar dissabte al matí amb l’obertura del Mercat Medieval a la Plaça de Catalunya, on els olesans i les olesanes van poder gaudir de jocs infantils per a la canalla i parades d'artesania, dolços i embotits. També hi havia parada de l'Associació Tonis Olesa, on es van poder comprar els tradicionals tortells de Sant Antoni. Al migdia, l’escenari de la Plaça de Catalunya es va omplir amb balls i música a càrrec de l’Esbart Olesà. Durant tot el matí de dissabte, també hi va haver Mercat Ecològic al carrer d’Alfons Sala, organitzat per l’Associació de Productors de proximitat del Montserratí. 

Les activitats de les Festes de Sant Antoni Abat van continuar a la tarda amb la missa en honor a Sant Antoni Abat a la parròquia Santa Maria d’Olesa, que va incloure una cantada de la coral de l’església, i la Santantonada i encesa dels foguerons amb els Diablots d’Olesa. Tot seguit, el grup Quartet Koktel Jas va fer un concert al pati de la Casa de Cultura. 

Ahir diumenge va tenir lloc el plat fort de les festes, l’esperada cavalcada dels Tres Tombs. El dia assolellat va acompanyar des de primera hora, tant al guarniment de cavalls i carruatges com a l’esmorzar dels traginers al costat del Pavelló Municipal Sant Bernat. Com estava previst, a les 11.30h va arrencar l’esperada cercavila, encapçalada pel carruatge de l’Associació Tonis Olesa amb la imatge de Sant Antoni Abat. El recorregut va anar des del carrer de les Argelines fins arribar als carrers d’Anselm Clavé i d’Alfons Sala, on l’Escola Municipal de Música va rebre els integrants de la cercavila i on es va fer la benedicció dels animals.

A continuació, desenes de persones van seguir el recorregut dels Tres Tombs pels carrers de la vila, des d’Anselm Clavé, passant pel Passeig del Progrés, la Plaça de Catalunya, l’avinguda de Francesc Macià i el carrer Mallorca. Hi van participar vint carruatges i prop de vint-i-cinc cavalls muntats, acompanyats per l’animació dels grallers de l'Associació de Geganters i Nans d'Olesa i de la Fal·lera Olesana. En definitiva, un matí on es va poder tornar a viure una de les festes més arrelades d’Olesa en un ambient festiu que manté viva la cultura del municipi. De fet, el sentiment de moltes de les persones assistents va ser el goig de “recuperar aquesta festa mantenint tradicions que no es poden perdre”.

El president de l’Associació Tonis Olesa, Jordi Viladot, ha fet una valoració molt positiva de les festes de Sant Antoni Abat d’enguany, hi ha destacat que "hi ha hagut una elevada participació a totes les activitats, des del Mercat Medieval a la Plaça de Catalunya i la Santantonada, fins als Tres Tombs". Viladot també ha destacat la importància de comptar amb el suport i patrocini d’entitats i comerços locals, col·laboradors imprescindibles per fer realitat el programa de festes. Per a Viladot, el repte de l’associació és millorar a cada edició per oferir un actiu per a tot Olesa.

Les Festes de Sant Antoni Abat van finalitzar ahir diumenge a la tarda amb el IX Aplec d’Hivern organitzat per Olesa Sardanista a la UEC, amb les cobles Reus Jove i Vila d’Olesa. Les dues cobles van tocar plegades la sardana "Joves triomfants" de Lluís Alcalà.

Dia Escolar de la no-violència i de la pau

La celebració de les Festes de Sant Antoni Abat va coincidir diumenge al matí amb la commemoració del Dia Escolar de la no-violència i de la pau que organitza cada any l’Ajuntament d’Olesa. Un any més, el municipi va organitzar una jornada lúdico-reivindicativa per commemorar aquesta data que propugna una educació permanent en valors com la concòrdia, la tolerància, la solidaritat i el respecte als drets humans. La regidora de Diversitat i Cooperació, Ada Agut i Domènech, va explicar que "més que un dia per la celebració, aquest és un dia per a la reivindicació d'una educació permanent a les escoles per la solidaritat, de respecte als drets humans, i de la no violència i de la pau".

Al llarg de tot el matí, la plaça de la Sardana va acollir infants i les seves famílies, que van participar als jocs del món (una col·lecció de jocs gegants de diferents parts del planeta) i al taller Creakids, amb la construcció d’un colom per la pau de cartró.

Els objectius del Dia Escolar de la No-violència i de la pau són:

  • Sensibilitzar que la pau és molt més que l'absència de guerres i baralles.
  • Conèixer i familiaritzar-se amb els conceptes d'amor universal, de no-violència i de pau positiva, així com amb els procediments de reivindicació no-violenta dels drets humans.
  • Conèixer persones i/o grups que lluiten per la pau i la justícia al món.
  • Saber resoldre els conflictes de manera pacífica i dialogant, és a dir, expressant les opinions de forma tranquil·la, clara i ordenada.
  • Compartir una estona amb tots els alumnes i mestres amb la finalitat de celebrar la diada de la no-violència i la pau.

El Dia Escolar de la No-violència i de la pau es va fundar l’any 1964 pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal, i es celebra a escoles de tot el món els dies 30 de gener i propers, dia de l’aniversari de la mort de Mahatma Gandhi.